بر اساس پیشبینیهای بینالمللی
علیرغم توافق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای کاهش تولید نفت، برآوردها از ادامه رکود و کاهش قیمت در بازار نفت حکایت دارد.
به گزارش روابط عمومی وزارت نفت، دهمین نشست وزیران نفت و انرژی ۲۳ کشور عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) شامگاه یکشنبه (۲۴ فروردینماه) از طریق وبینار به ریاست عبدالعزیز بنسلمان، وزیر انرژی عربستان به همراه الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه برگزار شد.
در نتیجه نشست اوپک پلاس، توافق برای مجموع کاهش تولید روزانه ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکهای کشورهای عضو و غیرعضو اوپک از یکم ماه مه سال ۲۰۲۰ میلادی (۱۲ اردیبهشتماه ۹۹) برای یک بازه زمانی اولیه بهمدت دو ماه آغاز میشود که پایان این بازه ۳۰ ژوئن امسال (۱۰ تیرماه ۹۹) خواهد بود، سپس برای یک بازه زمانی شش ماهه دیگر از یکم ژوئیه (۱۱ تیرماه ۹۹) تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ (۱۱ دیماه ۹۹) کاهش عرضه روزانه هفت میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه خواهد بود، سپس در بازه زمانی سوم از یکم ژانویه ۲۰۲۱ (۱۲ دیماه ۹۹) تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ (۱۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۱) کاهش عرضه روزانه پنج میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه میشود.
خط پایه و مبنای محاسبه تولید برای تولید همه کشورهای حاضر در این توافق به جز عربستان و روسیه ماه اکتبر (آبان) سال ۲۰۱۸ میلادی خواهد بود، در حالی که مبنای محاسبه تولید برای روسیه و عربستان روزانه ۱۱ میلیون بشکه در نظر گرفته شد. مهلت این توافق امضا شده تا ۳۰ آوریل (فروردین) ۲۰۲۲ میلادی خواهد بود، با این حال تمدید این توافق در دسامبر ۲۰۲۱ میلادی بررسی خواهد شد.
قیمتهای نفت خام در ساعات اولیه معاملات بازارهای جهان به دنبال نهایی شدن توافق اوپک پلاس برای کاهش تولید 9/7 میلیون بشکهای نفت، جهش کردند.
تا ساعت ۱۸ به وقت تهران، قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتیآی، به 23/06 دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت هم به 31/31 دلار رسید.
ادامه رکود
با این حال، رئیس اتحادیه انرژی ژاپن گفت که توافق کاهش تولید نفت اوپک و متحدان غیر اوپکی آن (اوپک پلاس) نتوانست به اندازه انتظارات بازارها از عرضه نفت بکاهد و منجر شد قیمتهای نفت همچنان پایین باقی بماند.
به گزارش خبرنگار مهر به نقل از رویترز، تاکاشی تسوکیوکا، رئیس اتحادیه انرژی ژاپن گفت: ما امیدواریم اوپک پلاس به مذاکرات خود برای تثبیت بازارهای نفت ادامه دهد.
بانک آمریکایی گلدمن ساکس هم پیشبینی کرد که قیمتهای نفت در هفتههای آینده همچنان به افت خود ادامه دهند چرا که توافق کاهش تولید تاریخی اوپک پلاس در مقابل افت تقاضای شدید ناشی از ویروس کرونا کافی نخواهد بود.
این بانک پیشبینی کرد که قیمت نفت در کوتاه مدت حول ۲۰ دلار و کمتر از آن باشد، اما عملکرد شاخص جهانی برنت از شاخص نفت آمریکا بهتر خواهد بود چراکه کاهش تولید و صادرات اوپک بخشی از حجم ذخایر شناور نفت را خالی خواهد کرد.
گلدمن ساکس تخمین زد: حتی با التزام ۱۰۰ درصدی اعضای اوپک به توافق و التزام ۵۰ درصدی سایر کشورهای شرکتکننده در توافق، کاهش تولید ماه مه(اردیبهشت و خرداد) در واقع 4/3 میلیون بشکه در روز نسبت به سه ماهه اول خواهد شد.
در بیانیه بانک آمده است: در نهایت این به آن معنا است که هیچ کاهش تولید داوطلبانهای نمیتواند پاسخگوی کاهش ۱۹ میلیون بشکه در روز از تقاضای جهانی به علت شیوع کرونا در بازه آوریل تا می(فروردین و اردیبهشت) باشد.