kayhan.ir

کد خبر: ۱۸۳۸۷
تاریخ انتشار : ۲۱ تير ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۷

حضور 4 وزیر خارجه غربی در وین برای اتخاذ تصمیم‌های سخت

4 وزیر امور خارجه کشورهای غربی عضو 5+1 امروز به وین می‌آیند تا شاید بتوانند با اتخاذ تصمیماتی سخت، مذاکرات را از تنگنای فعلی خارج کنند.
مذاکرات وین 6 دیروز (شنبه ) در یازدهمین روز این گفت‌وگوها با دیدار عراقچی و اشمید پیگیری شد و ادامه مذاکرات موکول به ورود وزرای خارجه گروه 1+5 به وین شد.
عراقچی بعد از مذاکرات خود با اشمید در یک گفت‌وگوی تلویزیونی روند مذاکرات جاری در وین را خوب توصیف کرد و درباره مذاکرات مربوط به پیش‌نویس توافقنامه جامع هسته‌ای گفت: می‌توانم بگویم روند تا اینجا مثبت است از این نظر که هم انگیزه و اراده در طرفین برای رسیدن به توافق وجود دارد و هم اینکه فضا سازنده‌ است و هم پیشرفت‌هایی که نسبتا در امر نگارش توانستیم انجام دهیم. قریب ۶۰ الی ۷۰ درصد متن آماده است، ولی قسمت‌هایی که آماده نیست قسمت‌های کلیدی است و آنها تعیین‌کننده است در محتوای مذاکرات هنوز پیشرفت قابل ملاحظه‌ای رخ نداده است اختلافات هنوز گسترده و عمیق است و پر کردن این فاصله‌ها معلوم نیست که کار آسانی باشد و حتی شدنی باشد.
وی ادامه داد: تصمیماتی است که باید وزرا بگیرند و در سطح معاونان و کارشناسان نیست. امیدواریم وزرایی که می‌آیند آمادگی داشته باشند در تصمیم‌گیری‌های سخت همت کنند.
کوتاه نخواهیم آمد
معاون وزیر خارجه درباره اختلاف‌نظرها از جمله جدول زمانبندی رفع تحریم‌ها، جدول عادی شدن پرونده هسته‌ای ایران و .. .با بیان اینکه اختلافات وجود دارد، تصریح کرد: از مواضع اصولی و آنچه مربوط به حقوق مردم ایران در موضوع هسته‌ای و سایر موضوعات است کوتاه نخواهیم آمد و قصد عدول از آنها را نداریم و نیاز است که طرف مقابل آمادگی پیدا کند برای گرفتن تصمیمات جدی و مشکل و امیدواریم با آمدن وزرای آنها به وین این اتفاق بیفتد.
عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در پاسخ به این سؤال که نشست روز یکشنبه وزرای خارجه ۱+۵ در وین چه کمکی به روند مذاکرات می‌کند؟ عنوان کرد: با توجه به اینکه در موضوعات اصلی و اساسی هنوز پیشرفت جدی صورت نگرفته لذا این بدان معنی نیست که با آمدن آنها مذاکرات به سرانجام برسد، شاید یک مقدار کمک کند به تصمیم‌گیری در سطح کلان و حل موضوعات جدی‌تر و بشود مذاکرات را با روانی بیشتری ادامه داد.
وی خاطرنشان کرد: این یکشنبه بنای بر اینکه جلسه ۱+۵ در سطح وزرا تشکیل شود را نداریم. کما اینکه یکی دو تا از وزرا ممکن است نیایند یا برایشان مقدور نباشد بیایند و عمدتا به ملاقات‌های دوجانبه و سه جانبه خواهد گذشت.
معاون وزیر خارجه کشورمان گفت : اگر ببینیم نیاز است چند روزی به مذاکرات ادامه دهیم که به سرانجام برسیم این کار را خواهیم کرد و اگر به این نتیجه برسیم که فایده ندارد و پایانی بر زیاده‌خواهی‌ها نیست و نمی‌توانیم توافق کنیم، همانگونه که بارها گفته‌ایم از نظر ما فاجعه‌ای رخ نداده و دنیا به آخر نرسیده و برمی‌گردیم و برنامه‌های خود را ادامه می‌دهیم.
فرمایشات رهبری
 فصل‌الخطاب است
عراقچی درباره اظهارات اخیر مقام‌معظم رهبری درباره ظرفیت غنی‌سازی و واکنش طرف غربی در این باره گفت: اظهارات مقام معظم رهبری انعکاس گسترده‌ای در خارج از کشور و بین مذاکره‌کنندگان داشت. برخی از هیئت‌‌ها بودند که ‌گفتند چندین بار با دقت این سخنرانی را خوانده‌اند و مترجم فارسی زبان خودشان را آوردند و گفتند از متن فارسی بخوان و برای ما ترجمه کنند تا ببینند ترجمه درست بوده است.
وی ادامه داد: با جدیت با آن برخورد کردند و می‌دانند صحبتی که مقام معظم‌رهبری می‌فرمایند برای ما فصل‌الخطاب است و در مذاکرات نصب‌العین ماست و می‌دانند ایشان با خردمندی موضع می‌گیرند و روی کلمه به کلمه مواضع ایشان باید حساب کرد. جزئیاتی که ایشان وارد شدند خیلی قابل توجه بود و نشان داد ایشان تسلط کامل بر موضوع دارند و بر جزئیات اشراف دارند و لذا مواضعی که اتخاذ می‌کنند با عنایت به همه جزئیات و دقایق موضوع است و باعث می‌شود حساب جداگانه‌ای روی صحبت‌های ایشان باز شده است.
غنی‌سازی جدی‌ترین موضوع مذاکرات
معاون ظریف بحث غنی سازی را جدی‌ترین موضوع مذاکرات خواند و با بیان اینکه تصمیم‌گیری و رسیدن به توافق در این زمینه سخت‌ترین قسمت مذاکرات است، اظهار داشت: باید در این خصوص به راه‌حل‌هایی رسید که هم حقوق و مواضع ایران رعایت شود و هم نگرانی‌هایی که احتمالا درباره ابعاد مختلف این برنامه وجود داشته باشد، مرتفع شود و اطمینان کامل به وجود آید و براساس آن ایران به برنامه‌اش ادامه دهد و اعتمادسازی لازم صورت گیرد و تحریم‌ها در کنار آن برداشته شود. به گفته وی رسیدن به چنین فرمولی کار سختی است.
وی تصریح کرد: اگر مواردی که جزو اصول ما به حساب می‌آید و جزو خطوط قرمز ماست و جزو دستورالعمل‌هایی است که مقام معظم رهبری فرمودند، رعایت نشود، طبعا توافقی نخواهیم داشت. عراقچی ادامه داد: اگر راهگشایی نکند، معنای آن نیست که شکست مذاکرات اعلام خواهد شد، هنوز فرصت داریم، باز هم به رایزنی‌ها و مشورت‌ها ادامه دهیم، شاید باز هم امکانی برای رسیدن به توافق باشد.
وی خاطرنشان کرد: آمدن وزرا خیلی مهم است ممکن است در مذاکرات راهگشایی کند، ولی عدم راهگشایی به معنای شکست در مذاکرات نخواهد بود.
مذاکرات در انتظار
 یکشنبه بزرگ
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال با اشاره به سفر وزرای خارجه گروه ۱+۵ در گزارشی نوشت: مقامات ایران و 1+5 در صدد هستند تا بتوانند تا ضرب الاجل 20 ژوئیه(29 تیر) به توافق نهایی در مذاکرات برسند اما شکاف‌های چشمگیری در مذاکرات وجود دارد و این شکاف‌ها تنها به موضوع غنی‌سازی ایران مربوط نمی‌شود بلکه شمار دیگری از نکات کلیدی را دربرمی‌گیرد.
یکی از دیپلمات‌های غربی اعلام کرد که وقتی دعوت اشتون از وزرای خارجه کشورهای گروه 1+5 شب پنجشنبه رسمی شد، دیگر تا زمان ورود آنها اتفاق خاصی نخواهد افتاد بنابراین همه بر «یکشنبه بزرگ» مذاکرات هسته‌ای چشم دوخته‌اند.
دیپلمات‌ها اعلام کرده‌اند که انتظار می‌رود، «جان‌کری» وزیر خارجه آمریکا، «ویلیام هیگ»، وزیر خارجه انگلیس، «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه و «فرانک والتر اشتاین مایر» وزیر خارجه آلمان عازم وین شوند.  وزرای خارجه روسیه و چین به وین نمی‌روند.
کنگره : از تمدید توافق حمایت می‌کنیم
‎‌ خبرگزاری رویترز نیز  به نقل از قانون‌گذاران و اعضای کنگره آمریکا اعلام کرد: کنگره از تمدید توافق اولیه ایران و گروه 1+5 حمایت خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، معاونان قانون‌گذاران و اعضای کنگره آمریکا به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که مجلس نمایندگان علیرغم درخواست‌های جمهوری‌خواهان و برخی دموکرات‌ها برای کنار گذاشتن مذاکرات هسته‌ای و بازگشت به تحریم‌های سخت علیه تهران از تمدید توافق اولیه ژنو حمایت خواهند کرد.  بر اساس گزارش این خبرگزاری برخی اعضای کنگره ابراز نگرانی ‌می‌کنند که توافق اولیه دروازه‌های تجارت به روی ایران را باز و رژیم تحریم‌ها را تضعیف می ‌کند اما بخش زیادی از این تحریم‌ها هنوز به قوت خود باقی است. با این حال در ماه‌های اخیر هیئت‌های تجاری به منظور بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران به این کشور سفر کرده‌اند.
حوزه‌های مورد توافق
 به ادعای المانیتور
یک پایگاه خبری نیز از قول برخی منابع آمریکایی مدعی شده است کشورهای ۱+۵ و ایران در پاره‌ای از موضوعات توافق‌هایی داشته‌اند اما اختلافات همچنان پابرجا است.
 به گزارش تسنیم خبرنگار پایگاه خبری المانیتور که در وین، شهر میزبان مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ حضور دارد از قول برخی منابع آمریکایی مدعی شده تیم ایرانی درباره رآکتور تحقیقاتی در حال تکمیل اراک، سایت فوردو، ذخایر اورانیوم 3/5 درصدی و جنبه‌های نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای این کشور انعطاف‌پذیری نشان داده است.
دیپلمات‌های غربی نزدیک به مذاکرات هسته‌ای نیز به آسوشیتدپرس گفتند: مسکو همانند واشنگتن خواستار دستیابی به یک توافق است اما به میزان قابل توجهی درخواست‌های کمتری دارد. در حالی که آمریکا خواستار  کاهش گسترده برنامه هسته‌ای ایران است، روسیه خواستار نظارت کامل است.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس در حالی که جان‌کری وزیر خارجه آمریکا به همراه 3 وزیر خارجه دیگر کشورهای گروه 1+5 قصد دارند در مذاکرات هسته‌ای وین شرکت کنند ولی وزرای خارجه روسیه و چین تمایلی برای شرکت در این مذاکرات نداشته‌اند و این مسئله انتظارات نسبت به دستیابی به توافق نهایی هسته‌ای تا 20 جولای را کاهش داده است.
ولادیمیر اوسیف تحلیلگر روسی ارشد مسائل سیاسی در این باره تاکید کرد: پافشاری واشنگتن بر این مسئله که ایران باید تاسیسات غنی سازی اورانیوم را تعطیل کرده و مذاکره در خصوص برنامه موشکی ایران نیز باید آغاز شود نقض آشکار چارچوب تعیین شده برای مذاکرات با ایران بوده است. آمریکا قصد دارد مذاکرات طولانی و دردناک باشد تا تحریم‌ها همچنان به قوت خود باقی بماند و اهداف سیاسی آمریکا تامین شود.
 بر اساس گزارش این خبرگزاری مهمترین تنش و اختلاف بین تهران و واشنگتن این است که ایران چگونه برنامه هسته‌ای خود را در ازای لغو تحریم‌های اقتصادی و تجاری محدود کند.