روزنامه آمريکايي هم نميپذيرد ايران براي اعتمادسازي تعليق کند (خبر ويژه)
«در شرايطي که در تقسيم تقصير همگان پاريس را به کارشکني متهم ميکنند اما بايد توجه داشت که جنجاليترين مسئلهاي که سالهاست در مذاکرات هستهاي ميان ايران و غرب تبديل به گرهي کور شده، حق غنيسازي اورانيوم در داخل خاک اين کشور است».
سايت ديپلماسي ايراني با انتشار اين تحليل نوشت: تهران همواره بر به رسميت شناخته شدن حق غنيسازي خود تاکيد داشته و حسن روحاني رئيس دولت يازدهم نيز پيش از آغاز دور جديد مذاکرات ايران با 5+1 در دولت وي به صراحت تاکيد کرد که ايران از حقوق هستهاي خود کوتاه نخواهد آمد.
اين سايت فعال در حوزه ديپلماسي و نزديک به دولت اضافه ميکند: در آن سوي سکه هستند تحليلگراني که با استناد به اين که اختلاف ميان تهران با غرب بر سر مسئله غنيسازي اورانيوم امري نيست که به اين سادگي حل شود ادعا ميکنند که تهران بهتر است در يک گام اعتمادساز فعلا برنامه هستهاي خود در حوزه غنيسازي را براي دورهاي کوتاه متوقف کند. آنچه که اين دسته هم فراموش کردهاند روزهايي است در فاصله 18 دسامبر 2003 تا 10 ژانويه 2006 که ايران در اقدامي اعتمادساز غنيسازي اورانيوم خود را براساس پروتکل الحاقي پيشنهادي آژانس بينالمللي انرژي هستهاي متوقف کرد. البته که پروتکل الحاقي به تصويب مجلس نرسيد اما نتيجه اين تعلق هم عدم ارسال پاسخي مشخص از سوي آمريکا و متحدان غربياش و البته تشديد تحريمها عليه تهران بود. در نهايت هم ايران روند غنيسازي اورانيوم را از سر گرفت.
ديپلماسي ايراني افزود: هافينگتنپست در روز 31 نوامبر در گزارشي با اشاره به حق مسلم ايران براي غنيسازي اورانيوم در خصوص درخواست غرب از ايران براي گامهاي اعتمادساز نوشت چرا ايران بايد پس از 7 سال که نشانهاي از تسليحاتي بودن برنامه هستهاي اين کشور در دست هيچ کس نيست همچنان گام اعتمادساز را بردارد؟ از سال 2006 تاکنون حداقل در دو گزارش برآورد اطلاعات ملي (2007 و 2011) تاکيد شده است که ايران برنامه تسليحاتي هستهاي ندارد. علاوه بر اين آژانس بينالمللي انرژي هستهاي در گزارشهاي فصلي از سال 2003 بارها تاکيد کرده است که ايران مواد شکافپذير را براي مصارف نظامي تغيير شکل نداده است. علاوه بر اين نتيجه گزارشهاي اطلاعاتي اسرائيل و آمريکا هم بر عدم تسليحاتي بودن برنامه هستهاي ايران تاکيد کرده است».
يادآور ميشود دکتر ظريف وزير امور خارجه پريروز در مصاحبه با ايسنا گفت آمريکا مخالف غنيسازي در ايران نيست.
وي همچنين گفته است: ما حق غنيسازي را نه تنها غيرقابل مذاکره ميدانيم بلکه هيچ ضرورتي براي شناسايي آن به عنوان يک حق نميبينيم زيرا اين حق غيرقابل استنکاف است و همه کشورها بايد به آن احترام بگذارند. ما در مذاکرات نشنيديم کسي خواهان توقف غنيسازي باشد.
يادآور ميشود مقامات آمريکايي نظير اوباما، کري، شرمن، رايس و... بارها طي 3 ماه اخير به تلويح يا به تصريح اعلام کردهاند حق غنيسازي در ايران را به رسميت نميشناسند و تنها امکان دسترسي ايران به انرژي صلحآميز را که به مفهوم خريد سوخت هستهاي از بازارهاي بينالمللي است ميپذيرند.