kayhan.ir

کد خبر: ۱۷۶۸۳۱
تاریخ انتشار : ۱۸ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۵
قول وزیر اقتصاد در صحن علنی مجلس:

سازوکارهای واگذاری شرکت‌های دولتی اصلاح می‌شود

فرهاد دژپسند که برای پاسخ به سؤال نمایندگان مجلس درخصوص واگذاری‌ها به مجلس آمده بود به تشریح شیوه جدیدی برای واگذاری شرکت‌های دولتی به مردم پرداخت و گفت: واحدهای سرمایه‌گذاری تشکیل داده و سهام را به مردم واگذار کنیم.



سرویس سیاسی-

جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی رئیس‌مجلس شورای اسلامی و با حضور ۱۹۷ نماینده در حالی آغاز شد که سؤال از وزیر اقتصاد در دستور کار صحن قرار داشت.
در ادامه جلسه  علنی دیروز بررسی سؤال شکور پورحسین شقلانی نماینده پارس آباد از  وزیر امور اقتصاد و دارایی در مورد تخلفات در واگذاری شرکت‌های دولتی در دستور کار قرار گرفت.
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد گفت: در شرایطی که ما از نظر استفاده از درآمدهای نفتی دارای محدودیت هستیم و به سمت انقطاع درآمدهای نفتی از هزینه‌های جاری حرکت کرده‌ایم، واگذاری اموال مازاد دولت و شرکت‌های دولتی یکی از راه کارهای مهم دولت است.
وی با بیان اینکه خصوصی‌سازی در چند دهه اخیر نیازمند آسیب‌شناسی عمیق است، افزود: در ابتدای کارم در دولت دوازدهم آسیب‌شناسی دقیقی در این خصوص انجام دادم. نتیجه این بود که روش‌های کنونی در زمینه واگذاری شرکت‌های دولتی کفایت مقابله با بحران‌های اجتماعی و اقتصادی را ندارد و باید به اقتضای محیط اجتماعی و نوع فعالیت واحدهای اقتصادی در روش‌های واگذاری تنوع ایجاد شود.
روش تازه وزیر برای واگذاری
وزیر امور اقتصاد و دارایی تصریح کرد: در همین راستا مقرر شد به جای اینکه سهام شرکت‌ها را به یک فرد و یا یک کنسرسیوم واگذار کنیم، واحدهای سرمایه‌گذاری تشکیل داده و سهام را به مردم واگذار کنیم. این امر به مردمی شدن اقتصاد کشور کمک می‌کند. علاوه‌براین، این فرآیند موجب حل مشکلات دولت در تأمین مالی خواهد شد.
دژپسند درخصوص روش‌های قیمت گذاری، اظهار داشت: قانونی در این خصوص به تصویب رسیده که تمام جوانب را مورد ارزیابی قرار داده است. خصوصی‌سازی اگر چه موجب کوچک سازی دولت می‌شود اما نباید منتهی به اجحاف و چوب حراج زدن به اموال دولت شود. به همین دلیل مقرر شد اولاً هیئت و افرادی به عنوان کارشناس انتخاب شده و بر مبنای اصول و روش‌هایی قیمت واگذاری شرکت‌ها را تعیین کنند.
وی تأکید کرد: در گام دوم مقرر شد قیمت تعیین شده به هیئت واگذاری اعلام شده و در این هیئت مورد بررسی مجدد قرار گیرد. در چند ماه گذشته تعدادی پالایشگاه برای واگذاری عرضه شده است که بر خلاف گذشته اگر اولین بار امکان عرضه آن وجود نداشت آنها را مشمول تخفیف نکردیم بلکه روش واگذاری را تغییر دادیم.
دژپسند با تأکید بر اینکه در واگذاری‌ها نباید تعلل کنیم، گفت: باید دقت کرد که واگذاری‌ها موجب ایجاد مشکلات اجتماعی نشود.
در ادامه شکور پورحسین شقلان نماینده مردم پارس آباد گفت: سازمان خصوصی‌سازی در چند سال اخیر به صورت سؤال برانگیزی اقدام به واگذاری اموال دولت به افراد نالایق با قیمت نازل کرده است. به قول رئیس‌قوه قضائیه این کار واگذاری نیست بلکه به معنای تاراج اموال ملت است. با درخواست نمایندگان از قوه قضائیه، رئیس‌سابق سازمان خصوصی‌سازی، ممنوع‌الخروج و برکنار شد و پرونده وی مفتوح است.
در ادامه جلسه، دژپسند، وزیر اقتصاد گفت: برای تمامی واحدهای واگذار شده که توسط نمایندگان و نهادهای نظارتی مورد ایراد واقع شده بودند، کار گروهی ویژه تشکیل شده است تا مسائل و ایرادات را به صورت دقیق بررسی کنند.
شبهه افکنی از تریبون مجلس علیه نظام
پروانه سلحشوری که پیش از این نیز سابقه سخنرانی‌های فتنه انگیز داشته بار دیگر روز گذشته ژست حمایت از مردم گرفت اما آب به آسیاب رسانه‌های آمریکایی، انگلیسی و آل‌سعود ریخت.
این نماینده لیست امید در بخشی از سخنانش در صحن علنی گفت: «اعتراض‌های سال‌های ۷۸ و ۸۸ و همچنین دی ماه ۹۶ و آبانماه ۹۸ اعتراض‌هایی بوده که همواره مطالباتی در آن وجود داشته است، اما امروز معترضین اغلب جوانانی هستند که به دنبال‌اشتغال و یک زندگی مطلوب انسانی و اجتماعی هستند.»
زمانی طیف موسوم به اصلاح‌طلب از جمله پروانه سلحشوری تمام همت خود را برای روی کار آمدن این دولت به کار بستند. پس از آن نیز هر وقت منتقدان عملکرد دولت اعم از نمایندگان یا رسانه‌ها به انتقاد پرداختند این جماعت هجمه علیه منتقدان دولت را آغاز کردند. روز یکشنبه روزنامه اصلاح‌طلب آفتاب یزد در صداقتی مثال زدنی نوشت: «به نظر می‌رسد قاطبه‌‌چپ‌ها [طیف موسوم به اصلاح‌طلب] برای آنکه از موهبات قدرت سهمی‌ببرند سعی کردند با توجیهات نه چندان عقلانی و غیر قابل باور نواقص دولت را لاپوشانی و ندید بگیرند و دم نزنند...»
حالا وقتی کمتر از 2سال به پایان دولتی که امثال سلحشوری‌ها آن را روی کار آوردند مانده و وضعیت معیشت مردم نیز گرفتار بی‌تدبیری‌های این جماعت شده؛ در چنین وضعیتی این طیف بهترین حالت را موج سواری روی امواجی می‌بینند که گاه و بیگاه ایجاد می‌شود. همچنین باید از سلحشوری پرسید آیا او و فراکسیونی که در آن عضو هست کاری برای بهبود معیشت مردم کرده‌اند؟ خوب است اگر به جای ژست‌های بی‌بی سی پسند و ایران اینترنشنال پسند، سلحشوری به مردم در این باب گزارش دهد که در این 4سال چه قدمی برای معیشت مردم برداشته است؟
برای پی بردن به این موضوع که فهم پروانه سلحشوری، به عنوان نماینده کشوری مانند ایران با عقبه تاریخی عظیم از فرهنگ و صیانت از آن چیست باید به این جملات او در نطق دیروزش توجه کرد: «مشکل در این است که ما گفته ایم ما این سبک زندگی را انتخاب کرده‌ایم. آیا به راستی جوانان ما این سبک زندگی را انتخاب کردند؟»
او سپس افزوده است: «متاسفانه تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران کشور نمی‌دانند در بستر اجتماعی چه می‌گذرد و تحولات چند دهه گذشته چگونه بوده است؟ قطعاً اگر در بین مردم بودند، فقر و نداری و ناله‌های مردم را می‌دیدند و سیاست‌های کلان را اینگونه اعمال نمی‌کردند. ما پاسخگوی مادران داغدار و پدران رنج کشیده که شرمسار فرزندانشان هستند، باید باشیم؛ اگر خداوند و ملت اقتداری به ما داده است، این اقتدار نباید در جهت اعمال سلیقه خودمان باشد؛ تا دیر نشده است زمان را دریابیم.»
اشرافی‌گری‌های هم‌قبیله‌ها
چنانکه خواندید این نماینده مجلس بر این عقیده است که باید جامعه را رها کرد تا سبک زندگی نسل‌های جدید در هجوم رسانه‌های فرهنگ سلطه جو شکل گیرد. البته که فرهنگ و سبک زندگی را با فرمان و بخشنامه نمی‌توان اصلاح و یا تغییر داد اما اینکه نگاه نماینده مردم در مجلس در موضوع فرهنگ و سبک زندگی چنین منفعلانه به پیوند یا گسست میان جوانان و فرهنگ ایرانی-اسلامی باشد بسیار مایه تاسف است. برای پی بردن به این نکته باید در میان خانواده‌ها این موضوع را بررسی کرد. چگونه است که در خانواده به عنوان جامعه‌ای در مقیاس بسیار کوچکتر پدر و مادر نسبت به فرهنگ و تربیت فرزندانشان مراقبت می‌کنند اما در یک مجموعه بزرگ‌تر به نام جامعه بگوییم جوانان را به حال خودشان واگذار کنیم؟ با نسخه این نماینده مجلس تا چند سال دیگر چیزی از فرهنگ غنی ایرانی باقی خواهد ماند؟
دیگر اینکه خانم سلحشوری در میان افراد هم قبیله خود نگاه کند و ببیند که تا چه میزان ساده زیستی رعایت می‌شود؟ رهبرانقلاب به عنوان شاخص‌ترین الگوی حاضر برای مسئولانی مانند همین نماینده مجلس همواره هم در کلام و سخنان خود بر ساده زیستی و پرهیز از‌اشرافی‌گری تاکید کرده‌اند و هم در عمل آن را در زندگی خود به اجرا درآورده‌اند.
از همه این موضوعات تاسف بارتر آن است که این نماینده مجلس با کف و سوت رسانه‌های معاند در خارج از کشور و همچنین دنباله‌های آنها در فضای مجازی دچار حسی شده که آن را می‌توان در رمان «سروانتس» و در شخصیت «دُن کیشوت» یافت که با توهم خود در شمایل یک شوالیه به جنگ آسیاب‌های بادی می‌رفت!
اکنون نیز این نماینده مجلس جهت‌ها را گم کرده و بر این اساس اغتشاشگران را معادل مردم معترض گرفته است. اینکه مردم اعتراض دارند بسیار طبیعی است و نیز اینکه حق دارند اعتراض خود را بیان کنند. اما آیا واقعا سلحشوری نمی‌داند عده‌ای که با تجهیزات و بسیار حساب شده در شهری کوچک ابتدا به سراغ دو-سه ایستگاه آتش‌نشانی رفته و به ایستگاه‌ها خسارت‌های سنگین وارد کرده و ماشین‌ها را نیز از کار انداخته‌اند و پس از آن به سراغ اموال عمومی و بانک‌ها و حتی اموال خصوصی مردم رفته‌اند و تخریب کرده یا آتش زده‌اند تا در نبود آتش‌نشانی به صورت کامل بسوزند؛ آیا این افراد به عقیده ایشان معترض به قیمت بنزین بوده‌اند؟
ضمن آنکه این نماینده مجلس یا به صورت عمد و یا سهوا فراموش کرده‌اند که بسیاری از افراد توسط عوامل پنهان در میان مردم کشته شده‌اند. همچنین در این مقطع نیروهای انتظامی و امنیتی تا حد امکان صبر و مماشات به خرج دادند و وقتی کار به تخریب و آتش زدن و حتی حمله به مراکز انتظامی رسید آنها وارد شدند. به راستی در کجای دنیا می‌توان نظیر این را یافت که از گلوی نماینده‌ای سخنان رسانه‌های دشمن آن هم در صحن مجلس شنیده شود؟
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس
در بخشی از جلسه علنی دیروز و در جریان بررسی لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها «حسینعلی حاجی دلیگانی» نماینده شاهین شهر در تذکری، گفت: جایگاه مرکز پژوهش‌ها برای ارائه گزارش‌های کارشناسی جهت قانونگذاری فراموش شده است. پیش از این همواره گزارش‌های مرکز پژوهش‌ها در مورد طرح‌ها و لوایح روی میز نمایندگان بود اما از زمانی که کاغذها حذف شده و مقرر شده است همه گزارش‌ها به صورت الکترونیکی ارائه شود، این گزارش‌ها در دسترس ما قرار نمی‌گیرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار داشت: حکایت گزارش‌های الکترونیکی مرکز پژوهش‌ها مانند حکایت قبوض برق و گاز شده که گفته‌اند دیگر به صورت کاغذی صادر نمی‌شود و الکترونیکی شده و کسی هم نمی‌داند چقدر قبض پرداخت می‌کند. نمایندگان باید بتوانند از گزارش‌های تخصصی مرکز پژوهش‌ها استفاده کنند اما چنین امکانی برای آنها فراهم نیست.
در ادامه جلسه، علی لاریجانی رئیس‌مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر، گفت: کمیسیون‌ها از نظرات مرکز پژوهش‌ها استفاده می‌کنند. گزارش‌های الکترونیک هم داده می‌شود، ولی باز هم این موضوع را بررسی خواهیم کرد.