ضرورت همراهی تجربه پيران با قدرت جوانان(خوان حکمت)
حضرت امیر(ع)در کلام قصار 86 ميفرمايد: «رَأْيُ الشَّيْخِ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ جَلَدِ الْغُلَامِ وَ رُوِيَ مِنْ مَشْهَدِ الْغُلَامِ»(رأى و تدبير پير نزد من بهتر از چالاكى جوان است. در روايت ديگرى آمده است: از جنگجويى جوان بهتر است)؛ اين بيان از يک جمله نوراني و کلمات ديگر آن حضرت گرفته شد که در مسئله تدبير و رأي و انديشه، سالمندان مقدمند و در کارهاي اجرايي و فعاليتهاي ميدانداري، جوانها مقدمند. جوانگرايي، بخشي از آن به اجرا و فعاليتهاي ميداني برميگردد ،تدبير و مديريت خردورزي به سالمندان.
ضرورت بهرهگیری جوانان از تجربه پیران کارآزموده
حضرت در اينجا ميفرمايد که آن سالمند ورزيدهاي که تجارب فراوان را پشتسر دارد، رأي او و نظر تدبيري او خيلي بهتر از تدبير و نظر جواني است که سابقه آزمايشي ندارد. جوان را در کارهاي اجرايي نبايد فراموش کرد، همين که از تحصيل فارغ شد کار مناسب را بايد در اختيار او گذاشت؛ هم دوران تحصيلي بايد طوري باشد که اين جوان کارآمد باشد ،هم مسئولين کشور يک کار آمادهاي براي جوان داشته باشند. بزرگان در فنّ ادبي، اين مطلبي را که از بيان امير المؤمنين(ع) رسيده است گاهي به صورت نظم گاهي به صورت نثر بيان کردند، آنها که به صورت نظم بيان کردند اين چنين فرمودند جوان چون تجربه فراواني ندارد اما نيروي کارآمد دارد مثل يک تيري است که صاف و مستقيم به مقصد ميرسد و شکار را از پا در ميآورد ولي حتماً بايد از کنار يک کمان منحني بگذرد. حرف مولوي اين است که جوان مثل آن تير تيز است که از يک کمان منحني بايد بگذرد، اگر اين پيرمرد تجربهديده که به منزله کمان قدخميده است نباشد اين تير مستقيم به جايي نميرسد. «پير گردان ني، ولي پير رشاد».
اينکه ميگوييم اين جوان مثل تير است بايد از يک کمان قدخميده بگذرد ،اين يک کمان خوبي است که اين جوانها را در کنار خود هدفگيري ميکند و به کار و کارآيي و توليد و رونق به توليد ميرساند؛ اين حرفها را که مولوي و امثال مولوي گفتند، از بيانات نوراني حضرت امير(ع) است که فرمود در رأي و تدبير، آن سالمند تجربهشده نظر او معتبر است. در کار و امور اجرايي، جوانهاي آماده و فعال و بروز مؤثرتر هستند، اينها بايد هماهنگ باشند يعني از تجارب آن مدير تجربهديده بايد کمک گرفت، از نيروي آزاد و فعال اين جوان بايد بهرهبرداري کرد همان طوري که يک شکارچي، يک تير تيز را از کنار يک کمان منحني ميگذارند وگرنه اين تير تيز، بدون آن کمان هرگز به مقصد نميرسد. اين را از بيانات نوراني آن حضرت استفاده کردند،اينکه ميگوييم جوان از پير کمک بگيرد منظور پير روزگار نيست، پير تجربهديده ورزيده کارآزموده مدير و مدبّر بايد راهنماي جوان تند و تيز باشد.
بيانات حضرت آيت الله جوادي آملي (دام ظله)
در جلسه درس اخلاق؛ 30/8/98
مرکز اطلاعرسانی اسرا
* خوان حکمت روزهای یک شنبه منتشر میشود.