یک کارشناس اقتصادی:
حمایت از تولید داخلی راهکار رفع تحریمها است
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نباید شاخصهای منفی اقتصاد را کاملا به تحریمهای اقتصادی نسبت داد، گفت: راهکار اصلی بیاثر کردن تحریمها حمایت هدفمند از تولید غیر رانتی است.
احسان سلطانی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، با بیان اینکه، راهکار اصلی بیاثر کردن تحریمها حمایت هدفمند از تولید غیر رانتی است، گفت: دولت مستقر پیشتر تمرکز خود را روی سیاست خارجی و گشایش در مراودات بینالمللی متمرکز کرد و در این بین کسب و کارهای خرد و متوسط فراموش شدند.
وی با اشاره به اینکه هدف از رونق تولید حمایت از صنایع رانت محور نیست، بیان کرد: در سال قبل 20 شرکت بورسی خصولتی بزرگ نزدیک به 76 هزار میلیارد سود کردند که نشان میدهد این شرکتها کاملاً در فضای رونق هستند و به هیچ حمایتی نیاز ندارد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه در طرح خروج از رکود مسعود نیلی که در سال 92 ارائه شد تمرکز دولت روی بنگاههای بزرگ بود، گفت: در نتیجه این سیاستها نه تنها شرایط امروز اقتصادی کشور با سال 92 تفاوتی نکرده بلکه چند گام هم به عقب رفتهایم!
سلطانی اضافه کرد: افزایش بهرههای بانکی در راستای نظام بازار آزاد از سالهای 92 و 93 سرعت گرفت و در نتیجه سرمایهها از 30 استان جمع شد و یک راست به تهران رفت در نتیجه این سیاست استانها دچار کمبود منابع شدند و در نهایت اقتصاد با مشکل جدی رکود در استانهای کوچکتر مواجه شد. وی با بیان اینکه نیمی از نقدینگی ایران از سال 92 به بعد از محل سپردههای بانکی ایجاد شده است گفت: وقتی که نقدینگی رشد میکند بازیگران اصلی و سیاستگذاران مجبور میشوند برای تراز شدن اقتصاد قیمتها را سه برابر کند. این کارشناس اقتصادی ادامه داد: مهمترین مانع رونق تولید به عنوان یک سیاست اصلی برای بیاثر کردن تحریمها سودهای سپرده بالاست، متاسفانه برای تعدیل نرخ این سودها تدبیر جدی اندیشیده نشده است.
خود دولت نیز 200 و 300 هزار میلیارد تومان بدهی بانکی دارد و مشغول پرداخت بهره است و مشخص نیست چرا همچنان سیاستنرخهای بالای سود بانکی در کشور ادامه دارد.
به گفته سلطانی، ذکر این نکته هم ضروری است که نباید شاخصهای منفی اقتصادی این روزهای اقتصاد کشور را کاملا به تحریمهای اقتصادی نسبت داد.
گفتنی است، رهبر معظم انقلاب در جلسه اخیر خود با 2500 تولیدکننده و فعال اقتصادی با بیان اینکه تحریم حالا حالاها برداشته نمیشود، تنها راه لغو تحریم از سوی تحریمکننده را بیاثر کردن تحریم با رونق تولید داخلی دانستند.
نظام پولی و مالی با حرف زدن
درست نمیشود!
در همین زمینه، بهروز علیشیری، رئیسکل اسبق سازمان سرمایهگذاری در رابطه با فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار شب گذشته با فعالان عرصه تولید و اقتصاد کشور، به خبرگزاری فارس گفت: فکر میکنم نکات مورد توجه و تاکید ایشان دقیقترین و جامعترین تفسیری است که در مورد روند تحولات اقتصاد ایران در سالهای اخیر ارائه شده است.
وی افزود: ایشان نقل به مضمون به مهمترین رخدادهای اخیر اقتصاد کشور اشاره کردهاند که به فرجام مورد انتظار خود دست نیافته است. برای مثال سیاستهای اصل 44 قانون اساسی که میتوانست اقتصاد دولتی را به رشد و پیشرفت با فرمان بخش خصوصی هدایت کند، در اجرا موفق نبوده است.
رئیسکل اسبق سازمان سرمایهگذاری خارجی با اشاره به اینکه صندوق توسعه ملی که قرار بود نقشهای توسعهای بین نسلی خود را ایفا کند، موفق عمل نکرده و شبیه یک حساب جاری یا قلک از آن استفاده شده است، گفت: نظامهای پولی و مالی کشور با تغییر ساختارها میتوانست زمینهساز رشد و پیشرفت کشور را در تامین مالی و سرمایهگذاری در عرصههای تولید کشور فراهم کند، هنوز به انجام نرسیده است.
علیشیری اضافه کرد: تحول در نظام بودجهریزی کشور که قرار بود در ماههای اولیه سال جاری صورت پذیرد، هنوز صورت نگرفته است، از طرفی نظام پولی و مالی با حرف زدن اصلاح نمیشود.
فضای کسب و کار کشور برای حضور کم هزینه و پرشتاب بخش غیردولتی در طی سالهای گذشته اصلاح نشده است، پراکندگی مجوزها و تحمیل هزینههای اضافی، کسب و کارها و تولید کشور را با مشکل
مواجه نموده است.