مجید قاسمی:
تورم به قیمت تشدید رکود کاهش یافته است
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت گفت: تورم به قیمت تشدید رکود کاهش یافته است.
مجید قاسمی در گفتوگو با تسنیم درباره اجرای اقتصاد مقاومتی و تقویت بهرهوری همزمان با کاهش تورم، اظهار داشت: اگر تا الان تورم کاهش یافته است به قیمت تشدید رکود کاهش یافته است، البته واقعا رفتار دولت در ارتباط با مسائل پولی قابل تقدیر و تشکر است.
وی با بیان اینکه دولت پایه پولی و منابع بانک مرکزی را حریم و خط قرمز خود اعلام کرده است، افزود: این موضوع بسیار مهم است چرا که عمدهترین دلیلی که طی سالهای اخیر در اقتصاد ما رخ داد به این خاطر بود که ما به منابع بانک مرکزی دستاندازی کردیم.
مدیرعامل بانک پاسارگاد ضمن اشاره به اینکه 50 درصد بدهی بانکها به بانک مرکزی به خاطر مسکن مهر بود، گفت: نباید فراموش کرد که بدهی بانکها به بانک مرکزی سهم بالایی در پایه پولی دارد.
وی درباره خبرهایی مبنی بر برداشت از بانک مرکزی در دولت یازدهم گفت: بانک مرکزی همیشه تنخواهی را برای بودجه در اختیار دولت قرار میدهد که زمانی که بودجه اجرایی شود این وجوه بازگشت داده میشود.
این فعال بانکی در ادامه ضمن اشاره به اینکه نسبت نقدینگی در پایان سال 92 نسبت به تولید ناخالص داخلی تقریبا 65 درصد شده است، تصریح کرد: این در حالی است که پایان سال 91 حدود 69 و خردهای بوده است؛ در اینجا عملکرد دولت قابل تقدیر است اما نباید فراموش کرد در شرایطی سهم نقدینگی کاهش یافته که ما در شرایط رکود هستیم.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نباید فراموش کرد که 20 درصد از نقدینگی قفل است و چرخش ندارد، گفت: بنابراین باید کمک کنیم اقتصاد را از رکود خارج کنیم و تمهیداتی را در نظر بگیریم؛ الان اقتصاد ما به لحاظ سیاستهای کلان و سیاستهای پولی نمیتواند سیاستهای متعارف را قبول کند.
رئیس کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر «استفاده از نرخ ارز برای پوشش بودجه تا ابد ما را به انحراف خواهد برد و این باید متوقف شود» گفت: نرخ ارز برای مقاصد دیگری طراحی میشود، از این نرخ باید برای تنظیم تراز پرداختها و واردات و صادرات کشور استفاده کنیم.
قاسمی ادامه داد: نمیتوانیم از نرخ ارز برای پر کردن بودجه به نحوی که در این سالها استفاده کردیم باز هم استفاده کنیم؛ از آنجایی که درآمدهای بودجهای به راحتی با ضرب عددی در دلار نفتی بالا و پایین میشود دیگر کسی سراغ بهرهوری نمیرود.
وی با اشاره به اقتصاد مقاومتی تاکید کرد: در اقتصاد مقاومتی دولت برای هر ریالی که میگیرد باید از نظر عملیاتی و بهرهوری خود را با بخش خصوصی مقایسه کند و جواب دهد. در این اقتصاد دولت باید اندازه خود را کوچک کند و چارهای جز این نیست.
وی با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی باید برای قسمتهای واقعی بازار (فعالیتهای کالایی) حتما شاخصهای تراز طراحی شود، گفت: در بخش غیرکالایی مانند سلامت نیز باید دنبال قیمتهای مجازی بود به گونهای که با این قیمتها این خدمات را در بازار به دست آورد.
این اقتصاددان با طرح این سوال که «در بخش دولتی مشکل کمبود درآمد داریم یا مشکل بالا بودن هزینهها است؟» تصریح کرد: در اقتصاد مقاومتی همچنین به 2 شاخص نیز احتیاج داریم؛ شاخصهای ارزیابی عملکرد و شاخصهای پیشرو باید در این اقتصاد طراحی شود، این در حالی است که شاخص پیشرو هنوز در اقتصاد ایران تعریف نشده است.
وی ابراز امیدواری کرد که شروع اقتصاد مقاومتی بسیار جدی باشد و ادامه داد: دولت به دنبال این است که برنامه ششم را بر اساس اقتصاد مقاومتی طراحی کند، در رابطه با سیاستهای کلان در دولت خواهش داریم که سیاستگذاران تجدیدنظر کلی داشته باشند و برنامهای تنظیم کنند که اقتصاد ما از تحیر مقابله با رکود خارج شود.