سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق:
فرآیند صدور تاییدیه برای کارت بازرگانی نادرست است
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق گفت: فرآیند کنونی صدور تاییدیه وزارت صمت برای کارت بازرگانی درست نیست.
حمیدرضا دهقانینیا در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره ابهامات سامانه اعتبارسنجی و صدور کارت بازرگانی، اظهار کرد: در سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری، به بازرگان یک رتبه اعتباری داده میشود که بر مبنای آن میتواند حجم مشخصی فعالیت کند.
همچنین در این سامانه، افراد از نظر تجاری رتبه بندی میشوند و بر اساس این رتبه، سقف اعتبار فعالیت تجاری بازرگان مشخص میشود.
وی ادامه داد: کارتی نیز از سوی اتاق بازرگانی صادر میشود که برای صدور باید فرآیندهایی طی شود؛ یکی از این فرآیندها تاییدیه وزارت صمت است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: وزارت صمت فرآیند تاییدیه را در این سامانه انجام میدهد در حالی که این موضوع در قانون ذکر نشده است.
دهقانی نیا در پاسخ به این سؤال که آیا این نحوه تاییدیه، منجر به رانت نمیشود، گفت: در اینجا بیشتر از آنکه بحث رانت باشد این بحث مطرح است که مکانیزم فعلی صدور تاییدیه از ریشه درست نیست.
وی تصریح کرد: در واقع اتاق بازرگانی به یک وزارتخانه دسترسی میدهد که نظر خود را ثبت کند بدون اینکه نظارت و مراقبتی در این خصوص صورت گیرد.
گفتنی است ماجرای کارتهای بازرگانی و فسادهایی که از طریق سوءاستفاده از آن صورت میگیرد همواره خبرساز بوده است، اما تا کنون این مشکل رفع نشده است. این موضوع به طور ویژه در ماجرای کارتهای یکبار مصرف بیشتر
به چشم میآید.
برخی واردکنندگان با استفاده از بیاطلاعی افراد ناآگاه، کارتهایی به نام آنها تهیه نموده و با آن واردات کلان انجام میدهند، در نهایت هم موقعی که سازمان امور مالیاتی به سراغ آنها میرود، با فردی مواجه میشود که آه در بساط ندارد.
چندی قبل عسگراولادی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در نامهای به وزیر صمت اظهار کرده بود، طبق اطلاعات موجود در فاصله ماههای بهمن و اسفند سال 1396 حدود دو هزار و 600 کارت عضویت و بازرگانی در اتاق تهران صادر گردیده است که در 10 سال گذشته در هیچ مقطع زمانی چنین تعدادی از صدور کارت انجام نشده است.
همچنین براساس بخشی از مستندات به دست آمده در حوالی سالهای 95و 96 چهار هزار میلیارد تومان واردات تنها به نام ۴۴ کارت بازرگانی اجارهای حقیقی و حقوقی ثبت شده است.
نکته تأمل برانگیز این است که مظفر علیخانی از فعالان اقتصادی حدود یکسال قبل گفته بود: طبق آمار به دست آمده از گمرک، دست شرکتهای دولتی و خصولتی در ایجاد این نوع کارتها
دیده میشود.