کارشناسان: برای مقابله با سلطه دلار
ایران باید پیمانهای پولی دو جانبه را گسترش دهد
کارشناسان اقتصادی بااشاره به یکجانبهگرایی آمریکا در استفاده از سیستم سوئیفت و سلطه دلار، بر گسترش پیمانهای پولی دو جانبه و استفاده از سازوکار نقل و انتقال مالی جایگزین سوئیفت تأکید کردند.
یک اقتصاددان در گفتوگو با خبرگزاری فارس درباره توسعه پیمانهای پولی و پیام رسان مالی جایگزین سوئیفت گفت: با توجه به اینکه آمریکا مسیر یکجانبهگرایی را در پیش گرفته است، ما باید به سمت انعقاد پیمانهای پولی و پیمانهای دوجانبه برویم و مسیر ارتباطاتی خود را در مبادلات پولی از مسیری که آمریکا دنبال میکند جدا کنیم و به نوعی تحریمهای آمریکا را خنثی کنیم.
جعفر قادری اضافه کرد: این همکاریها برای ارتباط ما با چین، روسیه و هند و برخی کشورهایی که ظرفیت و امکان دارند حجم قابل توجهی از مبادلات بینالمللی ما را در این ساختار بیاورند، میتواند موثر باشد. بدون ارتباطات بینالمللی نمیتوانیم و ما ناچار هستیم شرکای قدرتمندی در کنار خودمان داشته باشیم تا باشگاه کشورهای تحریمی را تشکیل دهیم و این اقدام خیلی میتواند موثر باشد.
وی با تاکید بر اینکه در این زمینه غفلتی انجام گرفته است و باید خیلی زودتر این کارها انجام میشد، ادامه داد: حالا به هر دلیلی از جمله ساده انگاریها و زود باوریهای مسئولان درباره تحریمها این کوتاهیها انجام شد. این در حالی است که ما راهی جز انعقاد پیمانهای پولی و پیمانهای دوجانبه و پیدا کردن پیام رسانهای مالی غیر از سوئیفت نداریم.
نماینده سابق مجلس درباره اهمیت پیام رسان جایگزین سوئیفت اظهار کرد: هر کاری در راستای پایان دادن به انحصار سوئیفت صورت بگیرد چه استفاده از پیام رسانهای روسی و چینی، چه کارهای موازی که خودمان انجام میدهیم و چه پیام رسانهای دیگری که سایر کشورها دنبال میکنند، همه اینها باید مورد توجه قرار گیرد تا ما از شر انحصارگرایی آمریکا و کانالیزه کردن اطلاعات تمامی مبادلات پولی از طریق سوئیفت نجات پیدا کنیم و اهرم فشار آمریکا را از این کشور بگیریم.
قادری درباره طرح مجلس درباره توسعه پیمانهای پولی و پیام رسان مالی جایگزین سوئیفت افزود: اقدام مجلس در این زمینه، اقدام ارزشمندی است و باید مورد حمایت قرار بگیرد و باید خیلی زودتر این طرح به تصویب میرسید. اما در هر صورت هر جا جلوی ضرر را بگیریم منفعت است.
رئیسکانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی هم در این زمیه تأکید کرد: بحث یکجانبهگرایی آمریکاییها و تسلط دلار مسئله مهمی برای همه کشورهاست و الان قدرتهای جدید و کشورهای نوظهور به دنبال آن هستند که مناسبات اقتصادی و پولی خود را به گونهای برقرار کنند که سیستم دلار اثر منفی روی مناسبات شان نگذارد. حتی کشورهایی مثل قزاقستان به دنبال آن هستند که به گونهای دلار را از معاملات نقدی خود کنار بگذارند.
کوروش پرویزیان گفت: ایران به نحو اولی به پیمانهای دوجانبه و چندجانبه با ایجاد سیستمی برای تسویه بین طرفین شبیه آن چیزی که قبلا در سیستم مبادله تسویه آسیایی بود نیاز دارد. الان بالاخره ایران با ترکیه، با روسیه و حتی با چین و با کشورهایی نظیر این بتواند پیمانهایی داشته باشد و بتواند تسویه مبادلات تجاری خودش را با ارز مورد قبول طرفین و حتی با واحدهای معادل ارزی انجام دهد.
وی بااشاره به اینکه بحث قطع سوئیفت و کمک سوئیفت به آمریکا برای تشدید تحریمها موضوعی یکجانبه و غیرقانونی بوده است، افزود: طبیعی است که ما ابزارهای جایگزینی را چه در سطح ملی و چه بین کشورهای مختلف دنبال کنیم تا نوعی از ارتباطات بانکی بتواند برقرار شود.