گزارش میدانی کیهان نشان داد
افزایش اجاره بها 30 درصد نیست، بیش از 100 درصد است
در حالی که رئیسجمهور اخیراً مدعی شده اجاره بهای مسکن در تهران به طور میانگین 30 درصد افزایش یافته است بررسیهای میدانی خبرنگار کیهان نشان میدهد این رقم نه 30درصد بلکه بین 70 تا 120 درصد است.
سرویس اقتصادی-
ماجرا از این قرار است که حسن روحانی؛ در نشست اخیر شورای عالی مسکن با انتقاد از گزارشها و اعداد و ارقامی که در زمینه افزایش اجارهبها از سوی برخی رسانهها منتشر میشود، گفت:« براساس آمار وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن استیجاری به طور متوسط در تهران میزان اجاره بها ۳۰ درصد افزایش یافته که این رقم امیدوارکننده است(!) البته مطلوب نبوده اما در عین حال با آمار و ارقامی که این روزها منتشر میشود، متفاوت است».
بر این اساس خبرنگاراقتصادی کیهان طبق یک بررسی میدانی از بنگاههای معاملات ملک در نقاط مختلف تهران، دریافت که قیمت رهن و اجاره در تهران بین 70 تا 120 درصد افزایش یافته است. به طور نمونه مجموع اجاره و رهن یک واحد آپارتمان 75 متری نوساز در خیابان خردمندجنوبی که در محدوده مرکزی تهران است با افزایش 100 درصدی نسبت به سال گذشته به 225 میلیون تومان رسیده است. بر این اساس قیمت رهن آپارتمان نوساز در این محدوده در سال گذشته متری یک و نیم میلیون تومان بوده که امسال به متری سه میلیون تومان رسیده است. آپارتمان چند سال ساخت در همین محدوده که پارسال متری یک میلیون و 200 هزار تومان رهن داده میشد، امسال به متری دو میلیون تومان رسیده است. در واقع آپارتمان 75 متری پنج سال ساخت که سال گذشته 90 میلیون رهن داده میشد امسال به 150 میلیون تومان رسیده که افزایش 70 درصدی را نشان میدهد. در خردمندشمالی و خیابانهای شمالی محدوده میدان هفت تیر افزایش قیمتها بین 90 تا 120 درصد است.
در خیابان فلسطین جنوبی، خیابان روانمهر، آپارتمان 55 متری نوساز 150 میلیون تومان رهن داده میشود که افزایش 120 درصدی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. همچنین در حوالی میدان امام حسین(ع) که سال گذشته آپارتمان چند سال ساخت 40 تا50 متری با10 تا 20 میلیون تومان پول پیش و 500 هزار تا یک میلیون تومان اجاره داده میشد اکنون به 20 تا 40 میلیون تومان پول پیش و یک تا دو میلیون تومان اجاره رسیده است. البته در برخی خیابانهای حوالی میدان امام حسین(ع) افزایش قیمتها در حدود 40 درصد است که دلیل افزایش کمتر، استقبال نکردن خانوادهها از سکونت در این خیابانها است.
در محدوده میدان شهدا هم قیمت رهن و اجاره حدود 70 تا 90 درصد بسته به نوساز یا چند سال ساخت بودن، افزایش یافته است. سال گذشته، سایتهای معاملات مسکن و بنگاههای املاک در محدوده میدان شهدا، آپارتمان نوساز را متری یک میلیون و 200 هزار تومان و چندسال ساخت را متری 900 هزار تا یک میلیون تومان برای رهن عرضه میکردند اما امسال کمتر از متری یک میلیون و 800 هزار تومان، آپارتمانی وجود ندارد، مگر آپارتمانهای کوچک فرسوده که بعضا فاقد اتاق و اصطلاحا فلت است.
در خیابانهای فرعی خیابان جمهوری اسلامی محدوده کارگر تا حافظ، برای آپارتمان 60 متری چند سال ساخت که پارسال 20 میلیون تومان پول پیش و یک و نیم میلیون تومان اجاره میگرفتند، حالا 40 میلیون پول پیش و دو میلیون و 500 هزار تومان اجاره مطالبه میکنند که افزایش 70 درصدی را نشان میدهد.
در محدوده خیابان خراسان، طبقه دوم خانهای 100 متری که 40 سال قدمت دارد و پارسال 70 میلیون تومان پول پیش و یک میلیون و 200 هزار تومان اجاره داده شده بود امسال اجاره بهایش بیش از 100 درصد گران شده و به دوونیم میلیون تومان رسیده است.
جیب مردم یا آمار همراهان
رئیسجمهور که در دوران انتخابات، جیب مردم را ملاک تورم اعلام کرده بود، اکنون آماری را به زبان میآورد که با یک بررسی اینترنتی هم خلافش اثبات میشود. برخی بنگاههای املاک، به سایتهای اینترنتی معاملات مسکن، وابستهاند و همان ارقامی را برای اجاره بها و رهن اعلام میکنند که در سایتها آمده است. اگر کسی مشتری چند ساله این سایتها بوده باشد، متوجه میشود که افزایش نرخ اجاره بها و رهن بسیار بیش از آماری است که به رئیسجمهور دادهاند.
این سایتها روی بنگاههایی که بصورت سنتی یا ترکیب سنتی و اینترنتی کار میکنند هم تاثیر میگذارند، بطوریکه برخی بنگاههای معاملات املاک، با استفاده از این سایتها و حتی کانالهای تلگرامی، به صاحبخانهها قیمت میدهند و همان قیمت را به مستاجران اعلام میکنند. البته قیمت سازی در سایتها، تاثیر زیادی روی التهابات بازار اجاره داشته است. همان قیمت سازیهایی که در بازار ارز، خودرو و خرید و فروش مسکن هم وجود داشت که با ورود قوه قضائیه در بازار ارز و سکه فروکش کرد اما به نظر میرسد، سایتهای قیمت ساز مسکن، پشتشان به جای محکمی گرم است که اینگونه میتازند. این نکته هم جالب است که دولت ظرف شش سال، حرفهای مختلفی برای حل مشکل مسکن بر زبان آورد از طرح مسکن اجتماعی تا صندوق یکم پس انداز که اغلب آنها فقط در حد حرف باقی ماند و عملیاتی نشد مثل طرح مسکن اجتماعی.
خودمان باید به یکدیگر رحم کنیم
این روزها آن چیزی که مردم میگویند این است که باید به یکدیگر رحم کنیم. در تاکسی، اتوبوس، مترو و هر مکان عمومی، حرف از این است که برخی صاحبخانهها رحم ندارند و اینکه مردم باید بدون توجه به قیمت سازیها، با یکدیگر کنار بیایند.
یک بنگاه دار معاملات املاک در محدوده میدان امام حسین(ع) درباره اینکه مردم در این وضعیت چه باید بکنند، گفت: مردم باید خودشان به همدیگر رحم کنند. همکاران من هم صاحبخانهها را به مراعات حال مستاجران تشویق کنند و بخاطر کمیسیون بیشتر، قیمتها را بالا نبرند. موجران و مستاجران تا میتوانند بصورت توافقی قراردادها را تمدید کنند که کاهش قراردادها، نشان میدهد، برخی همین کار را انجام دادهاند. وی ادامه داد: دولت نشان داده که عزمی برای سامان دادن بازار اجاره ندارد و حتی به نظر میرسد عدهای در دولت، از کاهش قیمت مسکن و اجارهها جلوگیری میکنند که رئیسجمهور باید آنها را شناسایی کرده و مجازات کند.
این بنگاه دار املاک ادامه داد: قوه قضائیه همانطور که سلطانهای سکه و ارز را مجازات کرد و بازار تا حدودی از بهم ریختگی نجات پیدا کرد، اینجا هم باید وارد شود و قیمت سازان را مجازات کند.