اخبار ویژه
دوست من... گاندو!
مرور سوابق پرونده جیسون رضائیان نشان میدهد برخی مقامات دولتی به آزادی این جاسوس آمریکایی اصرار داشتند.
به گزارش رجانیوز، تیرماه سال 93، خبرنگار ایرانی آمریکایی روزنامه «واشنگتنپست» در ایران به جرم جاسوسی علیه ایران، توسط نهادهای امنیتی کشور بازداشت میشود. «جیسون رضائیان» به مدت یک سال و نیم، تا دیماه سال 94 در بازداشت نیروهای امنیتی به سر میبرد و سرانجام در شامگاه 26 دی 94، همزمان با توافق برجام، با یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار پول بلوکه شده ایران در آمریکا، مبادله میشود.
تلاشهای آمریکا برای آزادی «جیسون رضائیان» حتی مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا را نیز تحتالشعاع قرار داده و تا حدودی آمریکا توانست با توجه به انفعال دستگاه دیپلماسی ایران، از این ماجرا به مثابه ابزار فشاری بر ایران استفاده کند.
اما فقط آمریکاییها نبودند که خواستار آزادی بیقید و شرط جاسوسشان بودند. در داخل کشور نیز از وزیر امور خارجه گرفته تا مشاور عالی رئیسجمهور، با اظهارات و مصاحبههایشان، سعی در بیگناه جلوهدادن «جیسون رضائیان» داشتند.
جواد ظریف در سخنرانی خود که در ایام بازداشت «جیسون رضائیان»، در دانشگاه نیویورک ایراد کرده بود، در ارتباط با موضوع این جاسوس آمریکایی خطاب به حضار آمریکایی گفته بود: «متأسفانه دوست شما و دوست من، جیسون، به یک جرم خیلی جدی متهم شده و من امیدوارم که تبرئه شود. اما او باید در دادگاه با اتهاماتش روبهرو شود. او شهروند ایران است. باعث تأسف است که یک عامل پایینرتبه سعی کرده از او بهرهبرداری کند.»
از گفتههای ظریف درباره «جیسون رضائیان» در دانشگاه نیویورک اینطور برداشت میشود که وی نه تنها اقدامات «جیسون رضائیان» علیه امنیت ملی ایران را محکوم نمیکند، که برعکس از او بهعنوان دوست خود یاد میکند!
از طرف دیگر، ظریف برای آنکه از اهمیت اقدامات جاسوسی «جیسون رضائیان» بکاهد و او را از اتهاماتش تبرئه کند، میگوید « باعث تأسف است که یک عامل پایینرتبه سعی کرده از او بهرهبرداری کند.»
یعنی ظریف جاسوسی «جیسون رضائیان» علیه ایران را ناشی از بهرهبرداری یک مامور دونپایه سرویس اطلاعاتی آمریکا از موقعیت خبرنگار واشنگتنپست در ایران میداند و به نوعی لب کلام ظریف این است که «جیسون رضائیان» نه با اختیار و آگاهانه که بهخاطر فریب خوردنش از یک مامور رتبه پایین آمریکایی، از ایران جاسوسی کرده است.
این اظهارات عجیب ظریف درحالی بود که «جیسون رضائیان» پس از مبادله، از طرف باراک اوباما رئیسجمهور وقت آمریکا، به همراه خانواده به کاخ سفید دعوت میشود و جدای از این، نامهنگاریهای «جیسون رضائیان» با شخص اوباما مبین این است که دفاع از «جیسون رضائیان» و تلاش برای تبرئه وی فقط محدود به ظریف نبود.
«حسامالدین آشنا» مشاور روحانی نیز از جمله کسانی بود که دفاع از جاسوس آمریکایی«جیسون رضائیان» در کارنامهاش ثبت شده است.
دو ماه پس از مبادله «جیسون رضائیان»، حسامالدین آشنا در مناظرهای که در یک برنامه زنده تلویزیونی با صفار هرندی داشت، با طرح این نظریه که یک خبرنگار نمیتواند جاسوس باشد، به تبرئه جاسوس پیچیده آمریکا پرداخت!
اکنون نیز که پرونده «جیسون رضائیان» با سریال «گاندو» این بار با جزئیات بیشتری دوباره برای مردم باز شده است، آشنا با تخریب عوامل فیلم و طرح این ادعا که داستان فیلم واقعی نیست، سعی بر این دارد تا وجهه بدنام شده دولتیها در ماجرای «جیسون رضائیان» را ترمیم کند.
ظریف هم با طعنه و کنایه سعی کرد ماجرای جاسوسی جیسون رضائیان را لوث کند. او و سخنگوی وی در وزارت خارجه چند نوبت درباره سریال گاندو گفتند که وی وقت تماشای تلویزیون ندارد و... پول ندارد که فیلم تبلیغاتی بسازد.
آصفی: اروپا برجامی را میخواهد که ایران از آن استفاده نکند
سخنگوی وزارت خارجه در دولت اصلاحات تصریح کرد: اروپا، برجامی را میخواهد که ایران از امتیاز آن استفاده نکند.
حمیدرضا آصفی در گفتوگو با سایت جماران اظهار داشت: اروپا به دنبال اجرای برجامی متفاوت از برجامی است که ایران توافق کرده است.
رفتار اروپا نشان میدهد که مایل است برجام باقی بماند و از بین نرود، اما نه اثر کند و نه تعهدات خود را انجام دهد. در واقع میخواهد برجام را بهعنوان یک عامل بازدارنده برای ایران ببیند. این یعنی آنکه محدودیتهای ایران که آنطور که در برجام پیشبینی شده است وجود داشته باشد اما جمهوری اسلامی امتیازاتی از این توافق به دست نیاورد.
وی افزود: اروپا برجامی میخواهد که تعریفش متفاوت از برجامی است که ایران توافق کرده است؛ لذا آنچه که اروپاییها دنبال آن هستند به کار ایران نمیآید.
آصفی ادامه داد: اروپا بماهو اروپا در ضعیفترین شرایط خود قرار دارد. وضعیت انگلیس بلاتکلیف است و قرار است از اتحادیه اروپا خارج شود. نخستوزیر ندارد و بلاتکلیف است. برخوردی هم که ترامپ با این کشور داشت نشان میدهد که وضعیت انگلیس بسیار متزلزل است.
سخنگوی وزارت خارجه در دولت اصلاحات افزود: رهبران اروپایی بسیار متوسط شدهاند. در کشورهای اروپایی دیگر افراد کاریزماتیکی مثل شیراک، میتران، هلموت کهل وجود ندارند. همچنین شاهد یک واگرایی در اروپا هستیم. به تدریج احزاب تند دست راستی پیروز میشوند که بیشتر ملیگرا هستند تا اروپاگرا.
آصفی توقیف نفتکش ایران توسط انگلیس را «خوشخدمتی به آمریکا» خواند.
وی در ارتباط با نقش فرانسه نیز، با بیان اینکه بعید است امانوئل مکرون و فرانسه بخواهند ریسک کنند، افزود: برخوردهای متقابل مکرون و ترامپ نشان میدهد که مکرون اصلا نمیتواند از استقلال فرانسه که در گذشته و بهویژه در دوران دوگل سردمدار استقلال بود صیانت کند. لذا ما تشتت مشاهده میکنیم. خیلی شک دارم که اروپا یک سیاست منسجم داشته باشد، بلکه اروپا بیشتر دنبال دفعالوقت است.
حملات سایبری ویرانگر ایران علیه شرکتها و مؤسسات آمریکایی
یک بنیاد آمریکایی در گزارشی تصریح کرد ایران با حملات سایبری، خسارات فراوانی به آمریکا زده است. درحالی که آمریکاییها پیش از این مدعی حمله سایبری به ایران (در پاسخ به سرنگونی پهپاد تریتون) شدهبودند، بنیاد دفاع از دموکراسی نوشت: ایران از حملات سایبری بهعنوان روشی برای جنگ نامتقارن به آمریکا استفاده میکند و در این مسیر توانسته خسارات بسیاری بر واشنگتن تحمیل کند.
«آنی فیکسلر» از اعضای ارشد این اندیشکده، در نوشتاری با عنوان «ایران حملات سایبری علیه آمریکا را افزایش میدهد» خاطرنشان کرد: ایالات متحده هفته گذشته نسبت به یک کارزار فعال برای بهرهبرداری از آسیبپذیریهای شناختهشده نرمافزارهایی که هکرهای ایرانی در گذشته هم از آن استفاده کردهاند هشدار داد.
باید تأکید کرد حملات سایبری ایران پیش از افزایش تنشهای اخیر در خلیج فارس بالا گرفته و در واقع این حملات بخشی از تلاش تهران برای مقابله با فشارهای اقتصادی آمریکاست.
پس از آنکه ایران ماه گذشته یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را سرنگون کرد، فرماندهی سایبری آمریکا (CYBERCOM) عملیاتی برای غیرفعال کردن سیستمهای کامپیوتری ایران که برای کنترل موشک و راکت استفاده میشود، راهاندازی کرد. این عملیات یک گروه هکری وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (IRGC) را هم هدف قرار داد. اما فعالیتهای سایبری ایران همچنان رو به افزایش است و دلیل آن تحریمهای آمریکا است، نه عملیات سایبرکام.
شرکتهای «کرودسترایک»، «دراگوس» و «فایر آی» (شرکتهایی که در زمینه امنیت سایبری فعالیت میکنند) اعلام کردهاند که حتی پیش از آغاز عملیات سایبرکام، شاهد کارزارهای تنبیهی بسیاری از سوی ایران بودهاند که هدف آنها صنایع دولتی و خصوصی اروپا و آمریکا است.
هکرهای ایرانی در ضمن نشان دادهاند که میتوانند خسارات بزرگی وارد کنند. در ماه مارس، شرکت مایکروسافت برآورد کرد در طول دوسال گذشته هکرهای ایرانی صدها میلیون دلار برای شرکتهای انرژی شرکتهای ماشینآلات سنگین و دیگر شرکتهای چندملیتی هزینه داشتهاند.
این حملات در اواخر سال 2018 افزایش داشته و دلیل آن بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران پس از خروج «ترامپ» از توافق هستهای است.
آخرینبار که تهران با تحریمهای شدید روبهرو شد، هکرهای ایرانی از طرف سپاه مشغول فعالیت شدند و حملات گستردهای علیه بانکهای ایالات متحده آغاز کردند.
طبق ادعای وزارت دادگستری ایالات متحده بین دسامبر 2011 تا اواسط سال 2013، این حملات 46 موسسه مالی را هدف قرار داد و دهها میلیون دلار به بانکها هزینه متحمل کرد.
در ماه ژانویه، ارزیابی تهدید جهانی سازمان اطلاعاتی آمریکا «هشدار داد که ایران» آماده حملات سایبری شده است.
از آوریل تا ژوئن سال جاری، محققان امنیتی سایبری در شرکت فناوری اینترنت «ریکوردد فیوچر» یک گروه هک شده وابسته به سپاه پاسداران را مشاهده کردند که زیرساخت وسیعی برای گسیل حملات در آینده را هدف قرار داده بود.
یک روز پس از آنکه رسانهها داستان عملیات سایبرکام را آشکار کردند، وزارت امنیت میهن ایالات متحده اعلام کرد فعالیتهای مخرب سایبری ایران افزایش یافته است. گرچه هشدارها و ارائه نکات اینچنینی مفید است، اما دولت آمریکا باید در این راستا اقدامات بیشتری انجام دهد.
رابطه مستقیمی میان تحریمهای آمریکا و قربانیان هکرهای ایرانی وجود دارد. بین سالهای 2011 و 2013 (در اوج تحریمهای آمریکا و اروپا)، هکرهای ایرانی بانکهای ایالات متحده و شرکت نفت دولتی عربستان سعودی «آرامکو» را مورد حمله قرار دادند. امروزه شرکتهای امنیتی سایبری همواره شرکتهای نفت و گاز را در فهرست اهداف ایران فهرست میکنند.
ایران تسلیم نخواهد شد ترامپ از ایرانیها میترسد
یک روزنامه منطقهای با اشاره به بدعهدیهای آمریکا و اروپا تأکید کرد ایران تسلیم نخواهد شد و غنیسازی را از سر میگیرد و آمریکا نیز کاری نمیتواند بکند.
روزنامه رأیالیوم به قلم عبدالباری عطوان نوشت: جای شگفتی است که ترامپ از توافق هستهای خارج شد و پایبندی آمریکا را به این توافق متوقف کرد، اما گفت ایران باید به این توافق پایبند بماند و تهدید کرد. این نهایت بیشرمی است ترامپ در توافق نماند و الان میگوید ایران نباید اورانیوم را غنیسازی کند.
وی افزود: ایرانیها بیست هزار سانتریفیوژ برای غنیسازی دارند و لازم است که به سی هزار و چهل هزار برسانند. آنان الان سیصد کیلوگرم اورانیوم غنیشده دارند و باید به سه هزار کیلو برسانند تا ابزار بازدارندگی داشته باشند. چه کسی توافق هستهای را نابود کرد؟ ترامپ فقط به کسی احترام میگذارد که از او بترسد. ایرانیها پهپاد جاسوسی آمریکا را سرنگون کردند، زیرا میدانند ترامپ کاری نمیتواند بکند. زیرا اگر حمله کند ایرانیها، اسرائیل و همه چاههای نفتی را در کشورهای عربی خلیج فارس ویران خواهند کرد و پایگاههای آمریکا نزدیک این شهرها قرار دارد. ترامپ از قدرت و توان ایران میترسد. یکی از نمایندگان مجلس ایران گفت ما میتوانیم اسرائیل را ظرف نیم ساعت ویران کنیم. حرف او درست است. تصورش را بکنید چهارصد هزار فروند موشک ظرف نیم ساعت به اسرائیل از جنوب لبنان و نوار غزه و ایران و سوریه و عراق اصابت کند. ایران پهپادی را سرنگون کرد که بیش از 220 میلیون دلار قیمت داشت و ترامپ جرأت نکرد حتی یک گلوله به سوی ایران شلیک کند. آمریکا در همه جنگهایش در خاورمیانه باخته است.
آمریکا جنگ در افغانستان و عراق را باخت و شکستخورده از عراق خارج شد. مقامات ایرانی در روز روشن به عراق سفر میکنند و مقامات آمریکایی در تاریکی و محرمانه به این کشور میروند. آمریکا جنگ در سوریه را نیز باخت. ترامپ گفت ما نود میلیارد دلار در سوریه باختیم. ایران کشور بزرگی است. ایران تهدید کرده است اگر به این کشور تعرضی شود به منافع آمریکا و همپیمانانش در منطقه حمله خواهد کرد. این کرامت و عزتنفس ایرانیهاست. الان هم میگویند غنیسازی اورانیوم را افزایش خواهند داد. ترامپ کاری نمیتواند علیه ایران بکند.
دولت رکورد تولید کمترین واحد مسکونی در 10 سال گذشته را شکست
سوء مدیریت دولت موجب شد میزان تولید مسکن در کشور به پایینترین حد خود در 10 سال گذشته برسد.
روزنامه همشهری با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نوشت: مطابق تازهترین اطلاعات وزارت راه و شهرسازی با وجود کاهش 45درصدی معاملات مسکن در بهار امسال قیمت هر مترمربع مسکن در تهران نسبت به پارسال 108درصد رشد کرده است. با این حال، این رشد قیمت بهمعنای افزایش معاملات نیست زیرا قدرت خرید مردم بهدلیل رشد بیرویه قیمت مسکن بهشدت کاهش یافته و همین موضوع موجب شده در بهار امسال تعداد معاملات نسبت به بهار پارسال 45درصد کاهش یابد.
بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد در 5 سال گذشته، تولید مسکن با کاهش بسیار زیادی مواجه بوده بهگونهای که تولید مسکن هماکنون به پایینترین حد خود در 10سال گذشته رسیده و موجب شده شکاف بین تولید و عرضه مسکن متناسب با نیاز و تقاضای بازار نباشد. هماکنون عوامل زیادی در افزایش قیمت مسکن نقش دارند اما یکی ازعوامل مهم تأثیرگذار بر بازار مسکن، نبود تعادل بین عرضه و تقاضای مسکن است. بر اساس سرشماری سال1395 کل مسکن موجود در کشور 25/4 میلیون واحد است که از این تعداد 22/8 میلیون واحد مسکونی دارای سکنه و 2/6 میلیون واحد خالی است که این مقدار مسکن مطابق با تقاضای رو به افزایش مسکن نیست.
نیاز به مسکن به متغیرهایی مانند تعداد ازدواج و خانوار تشکیل شده، واحدهای نیازمند نوسازی در بافت فرسوده که هر سال به تعداد آنها افزوده میشود و انباشت تقاضا از سالهای قبل بستگی دارد. بر این اساس با توجه به ثبت 700هزار ازدواج در سال و 170هزار طلاق که بخشی از آن نیز به تقاضای مسکن اضافه میشود و همچنین سکونت یکسوم جمعیت شهرنشین در بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی، نیاز سالانه مسکن در کشور 800 هزار واحد مسکونی است درحالیکه متوسط تولید سالانه 350هزار واحد مسکن در 5سال اخیر بوده که پاسخگوی تقاضای موجود در بازار نیست. وجود 2/6 میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه که 10درصد از کل مسکن موجود در کشور را تشکیل میدهد نیز قابل تأمل بوده و به چارهاندیشی نیاز دارد. تحلیلگران بازار سرمایه راهحل برونرفت از مشکل کنونی بخش مسکن را صندوقهای زمین و ساختمان میدانند که میتوانند از طریق تامین منابع مالی مورد نیاز برای ساخت مسکن، تولید را افزایش دهند و زمینه ایجاد تعادل را در قیمت مسکن فراهم کنند.
گفتنی است یک دلیل عمده کاهش تولید مسکن در دولت روحانی، دهنکجی عباس آخوندی وزیر مستعفی راه و شهرسازی در دوره پنج سال وزارت خود به مسکن مهر و افتخار مضحک وی به عدم بهرهبرداری از حتی یک خانه است.