kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۳۵۳۸
تاریخ انتشار : ۰۵ تير ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۶

مدعیان اصلاحات شیپور ترامپ برای تحمیل مذاکره



مهدی امامقلی
حتی پس از شکار و سرنگونی پهپاد غول‌پیکر جاسوسی آمریکا توسط سپاه، رئیس‌جمهور آمریکا از راهبرد فشار حداکثری دست برنداشت و در جنگ روایت‌ها، شروع به حملات توییتری کرد! ترامپ در ابتدا گفت پهپاد 220 میلیون دلاری آمریکا در حریم ایران نبوده است؛ در مرحله بعد وی عنوان کرد که قصد داشته در اقدامی تلافی‌جویانه، 3 سایت را در ایران مورد هدف قرار دهد که منصرف شده است و درنهایت در پیامی دیگر، از جمهوری اسلامی ایران به خاطر هدف قرار ندادن هواپیمای سرنشین‌دار تشکر کرد.
بر کسی پوشیده نیست آمریکایی‌ها در طول یک سال گذشته با آرایش جنگی، راه‌اندازی موج جدیدی از تحریم‌ها و تهدیدها علیه جمهوری اسلامی را در دستور کار قرار داده‌اند اما نکته مهم آن است که آمریکایی‌ها در کنار این اقدامات، با بهره‌برداری از فعال بودن خط سازش داخلی همواره با پیش کشیدن بحث مذاکره، خود را خواهان گفت‌وگو مطرح کرده و توپ تقابل را در زمین جمهوری اسلامی انداخته‌اند!
17 شهریور سال گذشته- یعنی یک هفته قبل از تشکیل گروه اقدام علیه ایران (25/6/97)- بود که رئیس‌جمهور در چهاردهمین جشنواره ملی شهید رجایی گفت: «آمریکا هر روز برای مذاکره با ایران پیغام می‌فرستد!»
پرسش اساسی این است که چرا ترامپ از طرفی راهبرد فشار حداکثری را دنبال می‌کند و از سویی دیگر از مذاکره سخن می‌گوید؟ چرا به ‌اصطلاح با دست پس می‌زنند و با پا پیش می‌کشند؟ چرا روزی جمهوری اسلامی را تهدید و تحریم می‌کنند و روزی از مذاکره سخن می‌گویند؛ روزی برای مذاکره شرط می‌گذارند و روزی می‌گویند هیچ پیش‌شرطی نداریم! روزی در خلیج‌فارس آرایش جنگی می‌گیرند و روزی دیگر شماره تلفن می‌دهند!؛ روزی می‌گویند ما هم می‌خواستیم پایگاه‌های سپاه را بزنیم و روزی می‌گویند ممنون که هواپیمای سرنشین دار ما را سرنگون نکردید!
و پاسخ به این سؤال را باید در راهبرد آمریکایی «جنگ یا مذاکره» جست‌وجو کرد. جالب است بدانید یکی از روش‌های قدیمی فرانسوی‌ها در طبخ قورباغه این بود که آن را داخل دیگ آب سرد می‌گذاشتند. این موجود، اگر یکباره به درون دیگ پر از آب جوش پرتاب شود، متوجه گرما شده و واکنش نشان می‌دهد اما زمانی که درون دیگ آب سرد قرار داده می‌شود و آب درون دیگ به‌مرور به نقطه‌جوش می‌رسد؛ قورباغه به دلیل اینکه جانوری دوزیست است، متوجه افزایش تدریجی حرارت آبی که درون آن افتاده نمی‌شود! و بدین ترتیب زنده‌زنده، آب‌پز می‌شود.
آمریکایی‌ها گمان می‌کنند دولت ایران با ریاست جمهوری دکتر روحانی که همه مشکلات کشور را به برجام گره زده و دولتی برآمده از گفتمان اصلاحات است و خط‌وربط سیاسی‌اش به دوران خاتمی برمی‌گردد، حکم همان قورباغه‌ای را دارد که می‌توان در بستر افزایش فشار و دمای جوش جهانی، امکان فرار را از او گرفت و او را به سازش و تسلیم وادار کرد.
جمهوری خواهان می‌خواهند برای حل بحرانی که ‌گریبانگیر آنهاست با استراتژی فشار و وادار کردن جمهوری اسلامی به مذاکره‌ای که موردنظر آن‌هاست، همان برنامه و هدفی که دولت‌های قبلی آمریکا در مصر و لیبی به انجام رساندند را در مورد ایران به اجرا بگذارند.
از همین ‌روست که متیو کرونیگ، نایب‌ رئیس‌ مرکز استراتژی و امنیت اسکوکرافت در اندیشکده شورای امنیت گفته بود: «تمایل ترامپ به دیدار با رئیس‌جمهور ایران عیناً مطابق دستورالعمل استراتژی فشار و تعاملی است که آمریکا از سال‌ها پیش در برخورد با کشورهای یاغی از آن استفاده کرده است.»
گفتنی است رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای هیئت‌های علمی دانشگاه‌ها در تاریخ 8/3/98 به تبیین رفتار آمریکایی‌ها برای رسیدن به مقاصد زورگویانه خود در قبال دولت‌ها و کشور پرداختند و فرمودند: «آمریکایی‌ها معمولاً برای رسیدن به اهداف خود یک راهبرد دارند و یک تاکتیک. راهبرد آنها فشار با هدف خسته کردن طرف مقابل است و سپس از مذاکره به‌عنوان مکمل فشار استفاده می‌کنند تا به خواسته خود برسند.... این مذاکره درواقع مذاکره نیست بلکه وسیله‌ای برای چیدن محصول فشارها است و نشستن پشت میز مذاکره با آمریکایی‌ها یعنی نقد کردن همان مواردی که با فشار زمینه تحقق آن را فراهم کرده‌اند.»
و این ‌همه در حالی است که در داخل کشور، برخی از مدعیان اصلاحات با طرح سایه خیالی جنگ، بسترساز همان سیاست‌های نخ نمای آمریکایی‌ها بوده و هستند. جمعی از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب در تاریخ 19/3/98 در بیانیه‌ای عنوان کردند: «مذاکره، تسلیم نیست، نفس گفت‌وگو واجد هیچ معنای منفی نیست.»
یکی از مدعیان اصلاحات در یادداشتی در یکی از روزنامه‌های زنجیره‌ای در تاریخ 20/3/98 نوشت: «اگر قرار باشد میان مذاکره مستقیم و مذاکره از طریق میانجی یکی را انتخاب کنیم، به‌طور قطع باید مذاکره مستقیم را انتخاب کنیم!»
مسئله مذاکره برای سرسپردگان آمریکایی چنان از اهمیت و ضریب بالایی برخوردار است که مثلاً مصطفی تاج‌زاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب که در گفت‌وگو با شرق در تاریخ 26/3/98 گفته بود: «حتی در وضعیت جنگ هم نباید راه‌های مذاکره را به‌طور کامل بست اما در شرایط کنونی من به مذاکره مشروط با دولت آمریکا و حتی شخص ترامپ معتقدم. لازم است ما به سمت مذاکره به‌منظور لغو تحریم‌ها برویم!» چند روز پیش (1/4/98) و پس از سرنگونی پهپاد غول‌پیکر جاسوسی آمریکا توسط سپاه، بازهم از مذاکره سخن گفت و در توییتر خود نوشت: «با سرنگونی پهپاد آمریکایی، فرصتی مناسب برای ورود به فاز دیپلماتیک فراهم شده است. جمهوری اسلامی می‌تواند آمادگی خود را برای مذاکره با آمریکا به‌منظور کاهش تنش و عنداللزوم حل‌وفصل مسائل دوجانبه، به‌شرط آمادگی ایالات‌متحده برای بازگشت به برجام، اعلام کند»!