واکنش منفی بورسهای بینالمللی به تحریمهای جدید علیه ایران
پس از سخنان ترامپ درخصوص اعمال تحریمهای جدید بر ضد ایران، بورسهای آسیایی ریزش کردند و ارزش دلار در جهان افت کرد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال کرد که به موجب آن دفتر رهبر معظم انقلاب، فرماندهان نیروهای دریایی، زمینی و هوافضای سپاه و نیز فرماندهان مناطق پنجگانه نیروی دریایی این کشور به فهرست تحریمی آمریکا افزوده شدند.
بر همین اساس، چنانچه خبرگزاری ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش داده، معاملات بورسهای آسیایی روز گذشته نیز به مانند روزهای قبل از آن تحت تأثیر تحولات خاورمیانه قرار داشت.
روز گذشته شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ کنگ با ۰.۷ درصد ریزش در سطح ۲۸ هزار و ۳۰۵.۳۱ واحد بسته شد و شاخص «کامپوزیت» بورس شانگهای با ریزش مشابه تا سطح ۲۹۸۶.۴۷ واحد عقب نشست.
در همین زمینه، پس از آنکه ترامپ گفت کشورهایی مثل ژاپن که وابستگی زیادی برای تأمین نفت خود از خلیجفارس دارند باید هزینه بیشتری برای امنیت این مسیر بپردازند، شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو با ۰.۲ درصد کاهش به ۲۱ هزار و ۲۴۱.۲۸ واحد رسید.
در بازار نفت نیز معاملهگران منتظر دیدار اعضای گروه اوپک با یکدیگر هستند، چنانچه هر بشکه نفت «وست تگزاس اینتر مدیت» با ۱۲ سنت کاهش به ۵۷.۷۸ دلار و نفت برنت با هشت سنت کاهش به ۶۴.۷۸ دلار در هر بشکه رسید.
همچنین پایگاه خبری رویترز اعلام کرده، تحریمهای جدید آمریکا بر ضد مقامهای ارشد ایران باعث ریزش بیش از پیش دلار در جهان شده است.
تحریمهای جدید ترامپ باعث کاهش ارزش دلار در برابر ارزهای امن نیز شد: هر دلار به ۱۰۷.۳۵ ین و هر فرانک به ۱.۰۳۰۲ دلار افزایش یافتند. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد پس از مدتها به کانال ۹۵ واحدی عقب نشست و در سطح ۹۵.۹۵۳ واحد قرار گرفت.
اوراق قرضه وزارت خزانهداری آمریکا نیز روز بدی را پشت سر گذاشتند و بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله ۵۰ واحد و اوراق دو ساله ۲۵ واحد کاهش یافت. سرمایهگذاران اکنون نگاه خود را به دیدار دونالد ترامپ و شی جین پینگ، رؤسای جمهور آمریکا و چین دوختهاند.
ضعف دلار به ویژه در برابر ارزهای امن نشان میدهد که معاملهگران تا چه حد نسبت به افزایش تنشها بین آمریکا و ایران نگراناند. در همین جهت، طلا نیز خود را به قله شش ساله رساند و به ازای ۱۴۲۵.۳ دلار در هر اونس مبادله شد.
تاثیر نامناسب تحریمهای جدید ترامپ علیه ایران بر بازارهای بینالمللی در شرایطی رخ داده که تاثیر منفی این تحریمها دیگر در اقتصاد ایران کارا نیست. چنانچه پتر هارل، تحلیلگر مؤسسه «مرکزی برای امنیت جدید آمریکا» گفته است: دولت ترامپ به وسیله تحریمها بخش بزرگی از منابع درآمدی صادراتی ایران را هدف قرار داده است، با این حال با توجه به چیزهای کمی که برای تحریم باقی مانده است تحریمهای آمریکا بیشتر نمایشی هستند و جنبه سمبولیک دارند.
بر همین اساس، خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ با بیان اینکه آمریکا تاکنون تحریمهای گستردهای بر بخشهای مهم اقتصاد ایران نظیر، نفت، بانک و فولاد وضع کرده است افزود که بیش از ۸۰ درصد اقتصاد ایران تاکنون توسط آمریکا تحریم شده است.
بلومبرگ با اشاره به لغو معافیتهای هشت کشور خریدار نفت ایران افزود: دولت ترامپ تلاش میکند تا صادرات نفت ایران را به صفر برساند. موارد استثنا از تحریمهای آمریکا علیه ایران برای خریدهای بشردوستانه نظیر مواد غذایی و داروست که هنوز مشخص نیست چه تصمیم برای آن گرفته خواهد شد.