kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۳۳۹۳
تاریخ انتشار : ۰۳ تير ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۷
وزیر اسبق کشاورزی:

دولت در تصویب لایحه الگوی کشت محصولات کشاورزی تعلل می‌کند

طرح الگوی کشت که می‌تواند انقلاب بزرگی در تولید محصولات کشاورزی ایجاد کرده و از ضرر و زیان کشاورزان جلوگیری کند، بیش از یک دهه است راکد مانده و به رغم قول‌های فراوان مسئولان، اجرایی نشده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، طرح الگوی کشت به عمر دو برنامه دولت در انتظار اجرا مانده است، و به رغم قول‌های فراوانی که دولت برای اجرا می‌دهند تاکنون اقدام خاصی انجام نشده و کشاورزان سال به سال از اجرایی نشدن این طرح متضرر می‌شوند.
بر اساس این طرح تمام ظرفیت‌های کشاورزی استان‌ها باید مشخص شود و مطابق با نوع خاک، میزان آب و بازار صادراتی برای کشاورزان آن منطقه محصول توصیه شود با این روش ضمن استفاده از ظرفیت‌های بخش کشاورزی در استفاده از آب صرفه‌جویی می‌شود این طرح به کشاورزی پایدار کمک می‌کند و باعث حفظ منابع کشاورزی، افزایش تولید و درآمد کشاورزان خواهد شد.
داشتن برنامه الگوی کشت علمی و متناسب با شرایط اقلیمی، پایداری تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی را تضمین می‌کند و سبب می‌شود از استعدادهای هر منطقه استفاده درست و بجایی صورت بگیرد و بهره‌وری افزایش و منابع طبیعی ماندگار شوند.
محمدرضا اسکندری وزیر اسبق وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: الگوی کشت، بایدتبدیل به قانون شود،‌ لایحه کشت مرداد 88 به دولت ارائه شده که باید تصویب می‌شد اما تا این لحظه مصوب نشده است و باید پرسید چرا دولت تعلل می‌کند؟
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز هم در این باره گفت:« وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی در اجرا نشدن الگوی کشت هر دو مقصر هستند، در حالی که وزارت نیرو خود باید امر آموزش و مدیریت مصرف آب برای کشاورزان را به عهده بگیرد، اما این مسئولیت را از وزارت جهاد کشاورزی انتظار دارد. و البته وزارت جهاد کشاورزی هم کاری در این زمینه انجام نداده است.»
مسعود اسدی افزود: یکی از برکات اجرای طرح الگوی کشت استفاده بهینه از آب این مایع حیات است. کشور ما یک سوم میانگین جهانی یعنی تنها 230 میلی متر بارش دارد و اجرای این طرح در بخش کشاورزی برای کشور ما از هر واجبی واجب‌تر است.
اسدی با‌اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی تا کنون در اجرای الگوی کشت اقدام مناسبی انجام نداده است، افزود: «با اجرای الگوی کشت، مسئولان ذی ربط و تصمیم گیران باید این اطمینان را به کشاورزان بدهند که در صورت جایگزینی کشت محصولات کم آب بر تفاوتی در درآمد و بازار فروش آنها ایجاد نمی‌شود.»
وی ادامه داد: «در اجرای الگوی کشت مسئولان باید محصولاتی را معرفی کنند که امکانات و لوازم مورد نیاز جهت کشت را بتوانند در اختیار
بهره برداران قرار دهند، ضمن آنکه از لحاظ اقتصادی تغییری در محصولات جایگزین معرفی شده ایجاد نشود».
بر اساس این گزارش، کشاورزان سالهاست یک سال درآمد خوب دارند و سال دیگر درآمدشان به شدت پایین می‌آید. کشاورزی که امسال محصولش را خوب فروخته سال دیگر هم همان را می‌کارد و این بار به دلیل بالا رفتن عرضه، قیمت کاهش می‌یابد و برعکس. این در علم اقتصاد به نام «منحنی تار عنکبوتی» معروف است. یعنی کشاورزان بدون توجه به استدلال‌های منطقی و تنها بر اساس ظاهر بازار برای کشت سال آینده تصمیم‌گیری می‌کنند. مثلاً اگر امسال گوجه‌فرنگی را گران‌تر فروختند سال آینده تمام مناطق صیفی‌کار زمین‌های خود را صیفی می‌کارند و این بار نتیجه عکس رخ می‌دهد و به دلیل بالا رفتن عرضه، قیمت به شدت کاهش می‌یابد.