kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۱۴۷۷
تاریخ انتشار : ۰۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۳
معاون اسبق سازمان سیا:

خروج ترامپ از برجام ائتلاف اوباما علیه ایران را از هم پاشید

معاون اسبق سازمان سیا می‌گوید اوباما موفق شده بود کشورها را علیه ایران متحد کند اما ترامپ با خروج از برجام، این مزیت استراتژیک را از بین برد.

جان مک لافین در نشریه «OZY» نوشت:‌ من نمی‌توانم سیاست دولت ترامپ در قبال ایران را درک کنم. آن‌ها هنوز دلایلی ارائه نکرده‌اند که این استراتژي را واقع‌گرایانه‌تر جلوه دهد. من بیشتر دوره فعالیتم در سرویس‌های اطلاعاتی را مشغول کشف و خنثی‌سازی اقدامات ایران بودم. به همین خاطر دوست دارم که استراتژی دولت ‌آمریکا در قبال ایران تا جای ممکن منطقی و مؤثر باشد. اما از نظر من رویکرد ترامپ تاکنون قابل توجیه نبوده است.
به گزارش انتخاب؛ مک لافین می‌افزاید: دولت اوباما در سال 2015 توافق هسته‌ای برجام را با ایران امضا کرد. این توافق توسط روسیه، چین، آلمان، فرانسه و نماینده 28 کشور اتحادیه اروپا نیز امضا شد. مطابق با این توافق، ایران قبول کرد که ذخایر اورانیوم خود را تا 98 درصد کاهش و غنی‌سازی اورانیوم را در سطوح صلح‌آمیز (3/67 درصد) انجام دهد.
اما دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا تقریبا یک سال قبل، از این توافق خارج شد. او برجام را توافقی بد توصیف کرد، زیرا محدودیت‌های کافی بر روی برنامه هسته‌ای ایران اعمال نمی‌کند و رفتار ایران در منطقه در آن پوشش داده نشده است.
دولت اوباما موفق شده بود که کشورهای اروپایی، چین و روسیه راعلیه ایران متحد کند. اما رویکرد دولت ترامپ باعث شد که این مزیت استراتژیک از دستان آمریکا خارج شود. البته شما می‌توانید ادعا کنید که برجام توافق بدی است و می‌توان به توافق بهتری دست پیدا کرد. اما اکنون ما هیچ متحدی نداریم و در حال استفاده از ابزارهایی هستیم که باعث عصبانیت شرکای قبلی ما در توافق خواهد شد. تحریم‌های اقتصادی تأثیر منفی بر روی متحدان آمریکا خواهد داشت، زیرا آن‌ها از تجارت با ایران محروم می‌شوند یا بانک‌هایشان در صورت دورزدن تحریم‌ها از سیستم مالی آمریکا خارج خواهند شد. بنابراین، در حال حاضر دولت ترامپ متحدی ندارد.
شاید اگر دولت ترامپ قابلیت خوبی در مذاکره با کشورهای دیگر نشان داده بود، امید بیشتری به موفقیت سیاست آن‌ها در قبال ایران داشتیم. برای مثال، مذاکرات بین آمریکا و کره شمالی تاکنون هیچ پیشرفتی نداشته است.
 البته می‌توان تصور کرد که اقدامات ترامپ در راستای جایگزین کردن توافق نبوده‌اند، بلکه وی به دنبال تغییر حکومت ایران است. اما تجارب آمریکا در کشورهایی همچون عراق، لیبی و ونزوئلا نشان می دهد که ما عملکرد خوبی در جایگزینی حکومت کشورهای دیگر نداشته‌ایم.
گزینه نظامی خطرناک است و سؤالات زیادی را پیش‌روی ما می‌گذارد. ایرانی‌ها در چند دهه گذشته بر روی این موضوع تمرکز کرده‌اند که چگونه از جنگ نامتقارن علیه نیروهای آمریکا بهره بگیرند. در صورت وقوع جنگ می‌توانیم شاهد درگیری جدی بین نیروهای دریایی در خلیج‌فارس، اقدامات برنامه‌ریزی شده ایران برای بستن تنگه هرمز و حملات موشکی علیه پایگاه‌های آمریکایی در منطقه توسط نیروهای نیابتی ایران باشیم. گروه‌هایی همچون حزب‌الله می‌توانند حملاتی را در خاک آمریکا پیاده‌سازی کنند. این جنگ پرهزینه و طولانی خواهد بود.
من تردید دارم که ارتش آمریکا تمایلی برای شروع یک جنگ دیگر در خاورمیانه داشته باشد. آیا کسی به ترامپ یادآوری کرده که او به دنبال خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاورمیانه بود؟ او به طور مکرر بر روی خروج نیروهای آمریکایی از سوریه تأکید کرده است. با این وجود، ایران در سال‌های اخیر نفوذش در سوریه را گسترش داد. این موضوع تمایل دولت ترامپ برای درگیری نظامی با ایران را بیشتر زیر سؤال می‌برد.