سیاستهای ضد ایرانی ترامپ متزلزل شد
دولت هند به دنبال ازسرگیری واردات نفت از ایران
در شرایطی که ترامپ از اعمال شدیدترین تحریمها علیه ایران خصوصا در حوزه نفتی خبر داده بود، اتفاقات اخیر بازار نفت نشان می دهد این سیاستها متزلزل شده و تنها در یک نمونه دولت هند به دنبال واردات مجدد نفت از ایران است.
سال گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفته بود: «ایالات متحده تحریم های مضاعفی را به ایران اعمال خواهد کرد که شدیدترین تحریم ها در طول تاریخ بوده است.» با این حال دولت ترامپ که وعده داده بود به سرعت صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند در ماههای بعد عقبنشینی کرد و آبانماه سال گذشته هشت کشور را از تحریمها معاف نمود.
سرانجام کاخ سفید پس از پایان معافیت هشت کشور از تحریم، این معافیتها را تمدید نکرد و تهدید کرد کشورهایی که به واردات نفت از ایران ادامه دهند تحت تحریمهای آمریکا قرار میگیرند؛ با این حال شواهدی که از بازار نفت جهانی وجود دارد، حاکی از این واقعیت است که سیاست های امریکا علیه ایران متزلزل شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پرینت، دولت هند در نظر دارد تا در سریعترین زمان ممکن، با ایران برای بحث در مورد راههای ازسرگیری واردات مذاکره کند و به دنبال پرداخت پول نفت ایران به روپیه است. دو منبع آگاه در دولت گفتند دولت هند تمایل دارد تا با دور زدن تحریمهای آمریکا، پرداختها را به روپیه هند انجام دهد.
به گفته این منابع، دولت هند فورا مذاکرات با ایران را برای برداشتن گامهایی که اجازه دهند واردات نفت از ایران را ازسربگیرد، آغاز خواهد کرد. یک مقام ارشد در دولت هند که نخواست نامش فاش شود، گفت: «دولت هند تمایلی به این توقف واردات ندارد. دولت علاقه دارد تا واردات را ازسربگیرد هرچند مقدار آن محدود خواهد بود.»
این مقام هندی ادامه داد: احتمالا بانک پاسارگاد ایران که از بانک مرکزی هند اجازه افتتاح شعبه در بمبئی را دریافت کرده بود، برای انجام پرداختها استفاده خواهدکرد. پرداختها در این بانک ایرانی سپردهگذاری میشود و پس از ان مقامات ایرانی تصمیم میگیرند که از این پولها استفاده کنند.
در همین زمینه، یک منبع در وزارت امور خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه در گفتگو با راشاتودی اعلام کرد که آمریکا هنوز تصمیم نگرفته که معافیت عراق از تحریمهای ایران برای واردات گاز را تمدید کند.
وی افزود: عراق تا 16 جولای آینده (26 خرداد) برای خرید گاز از ایران معافیت از تحریم دارد و واشنگتن هنوز برای تمدید آن تصمیمی نگرفته است. عراق درخواست داده تا این معافیت تمدید شود و تلاش کرده به واشنگتن بفهماند که به گاز ایران نیاز دارد اما تا کنون تصمیمی برای تمدید آن اتخاذ نشده است.
گفتنی است، عراق وابستگی زیادی به خرید انرژی از ایران و واردات کالاهای مختلف از این کشور دارد. مقامات عراقی بارها گفتهاند که با تحریمهای آمریکا علیه ایران همراهی نخواهند کرد. نخستوزیر عراق دسامبر گذشته گفته بود: «ما بارها و بارها موضع خود را در رابطه با تحریمهای آمریکا علیه ایران تکرار کردیم، عراق بخشی از آنها نخواهد بود.»
بیتوجهی اوپک به تهدیدهای ترامپ
در همین جهت، در حالی که ترامپ کشورهای عضو اوپک را به افزایش تولید نفت تهدید میکرد اما این کشورها طرح کاهش تولید نفت را اجرا کردند به طوری که خالد الفاضل وزیر نفت کویت گفته است: انتظار میرود که بازار نفت تا پایان سال 2019 به دلیل اینکه ذخایر جهانی کاهش و تقاضا برای این ماده ارزشمند افزایش مییابد به سمت متعادل شدن برود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی ادامه داد: با این اوصاف هنوز اوپک کارهای زیادی است که باید انجام دهد. من بر این باورم که بازار نفت در نیمه دوم سال 2019 متعادل میشود و هر چه به پایان سال نزدیکتر میشویم متعادلتر خواهد شد.
کشورهای عضو اوپک و غیراوپک توافق کردهاند که از ماه ژانویه تولیدشان را 1.2 میلیون بشکه در روز کاهش دهند. این اقدام با هدف افزایش قیمت نفت و کاهش ذخایر صورت گرفت. میزان پایبندی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک به طرح کاهش تولید نفت در ماه آوریل 168 درصد بوده است و مفهوم آن این است که این کشورها حتی فراتر از میزان تعهداتشان تولید نفت را کاهش دادهاند. این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بارها به کشورهای عضو اوپک هشدار داده که برای کاهش قیمت جهانی نفت تولید خود را افزایش دهند.