توضیحات مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی درباره گزارش کیهان از گرانی شکر
کانال های توزیع شکر متعددند، مردم گران نخرند
به دنبال چاپ دو شماره گزارش با موضوع «نگاهی به دلایل افزایش قیمت ناگهانی برخی اقلام مورد نیاز» مورخه 2 و 4 خرداد 98، یزدان سیف معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی در تماس تلفنی با سرویس گزارش روز کیهان با ارائه توضیحاتی درباره چالش های مطرح شده در این دو شماره گزارش، خواستار این شد که گزارشگر کیهان در نشست خبری این مجموعه شرکت کرده و پاسخگوی سوالات باشد. از آن جا که رسالت ما درج حقیقت خبر با رعایت انصاف است، بر خود لازم دیدیم که روی دیگر سکه را نیز پیش روی خوانندگان قرار دهیم تا خود قضاوت منصفانه ای داشته باشند.
قیمت شکر امروز در میادین تره بار هر کیلو 3400 تومان، در واحدهای خرده فروشی 3500 تومان و شکر بسته بندی شرکتی بسته به نوع بسته بندی بین 4000 تا 4200 تومان است. با این حال هنوز هم برخی فروشگاه ها هستند که شکر را همچنان با قیمت 9 تا 11 هزار تومان عرضه می کنند و بسیاری از فروشگاه های بزرگ و معتبر با نصب این پلاکارد که «شکر دولتی نداریم سئوال نفرمایید!» آب پاکی را روی دست مشتریان ریخته اند.
یزدان سیف مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی با اشاره به این که در دو ماه پایانی سال گذشته به دلیل بارندگی برداشت نیشکر به تاخیر افتاد و ما ناچار شدیم با ورود ذخایر استراتژیک به بازار شرایط بازار را کنترل کنیم، می گوید: «با وقوع سیلی که در اوایل سال جاری رخ داد، علاوه بر این که برداشت نیشکر کاملا متوقف شد، شکرهایی که تولید شده بود نیز در انبارها محبوس شدند، ضمن این که برخی از مزارع نیشکر آسیب دیدند. با این حال تا به امروز برای جبران این مسئله واردات خوبی انجام شده و روند واردات امیدبخش بوده است. از دوم اردیبهشت ماه تا ۳۱ اردیبهشت ماه امسال ۳۴۹ هزار تن پیش فاکتور به عنوان حواله دریافت شکر به مصرف کنندگان اعم از صنایع شیرینی و شکلات، ستادهای تنظیم بازار استانی و سایر متقاضیان داده شده که برای ۲۳۲ هزار تن آن پول پرداخت شده است.»
وی درباره وضعیت بازار شکر در حال حاضر میگوید: «هیچ مشکلی در تأمین شکر برای خانوارها، صنف و صنعت نداریم؛ چراکه بخش خصوصی به واردات حدود ۸۰۰ هزار تن شکر اقدام کرده است و شرکت بازرگانی دولتی به نمایندگی دولت ضمن تأمین ذخایر استراتژیک کشور، به واردات ۴۰۰ هزار تن شکری اقدام کرده است که هم اکنون در حال انجام است. از اسفند 97 ثبت سفارش برای واردات شکر داشتهایم، که تا کنون دو کشتی وارد شده و تمام تلاش ما این است که تا اواخر خرداد ماه و اوایل تیرماه سال جاری کل بار به بازار تزریق شود.»
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی در پاسخ به این سوال که چرا علی رغم در مضیقه نبودن ذخایر شکر به نظر می رسد توزیع قطره چکانی صورت می گیرد؛ وگرنه، نه صفی برای دریافت شکر دولتی تشکیل می شد و نه برخی فروشگاهها شکر را همچنان با قیمت از قرار کیلویی 9 تا 11 هزار تومان می فروختند، می گوید: «در اقتصاد، اصلی تحت عنوان «اصل چسبندگی قیمت ها» وجود دارد که ذینفعان در برابر کاهش قیمت یک کالا مقاومت نشان می دهند. برخی شکر را با قیمت گران تر خریداری کرده اند و حال با پایین آمدن قیمت آن، حاضر نمیشوند قیمت خود را پایین بیاورند. وقتی کانال های متعددی برای توزیع داریم، خواهش ما از مردم این است که از گران فروشان نخرند. ضمن این که از اتحادیه های کارگری و کارمندی سراسر کشور تقاضا داریم برای دریافت و توزیع شکر دولتی ثبت نام کنند؛ چرا که بسیاری از اقشار مردمی عضو همین اتحادیه ها هستند.»
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی در پاسخ به این سؤال که به نظر می رسد بخشی از چالش های پیش آمده در حوزه شکر مربوط به کارخانههای شیرینی و شکلات باشد که از دولت شکر دریافت کرده و در انبارهای خود ذخیره کرده اند، در حالی که اولویت باید با تامین بخش مصرف خانگی باشد؛ چرا توزیع شکر دولتی با اولویت بندی صورت نمی گیرد؟ می گوید: «ما به هر فروشگاه و کارخانه داری که در سامانه برای دریافت شکر دولتی ثبت نام کرده، شکر دادهایم. خیلی از فروشگاه ها برای دریافت شکر دولتی ثبت نام داشته اند و بعضی ها هم به دلیل این که سود توزیع شکر دولتی برایشان کم است، ثبت نام نکرده اند. با این حال اگر تخلفی توسط فروشگاه یا کارخانه داری صورت می گیرد، از طرق دستگاه های نظارتی پیگرد دارد. همین که شما به این گونه تخلفات اشاره دارید، یعنی این که دستگاه نظارتی فعال است، اما باید قوی ترهم بشود.»