kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۹۸۱۶
تاریخ انتشار : ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۱
عضو اتاق بازرگانی:

اروپایی‌ها حتی برای غذا و دارو هم با ایران کار نمی‌کنند!

رئیس مرکز سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران گفت: هیچ بانکی در اروپا حاضر نمی‌شود حتی برای انتقال اقلام بشردوستانه، نقل و انتقالات مالی با ایران وارد همکاری شود!

فریال مستوفی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، درخصوص آخرین وضعیت کانال مالی اروپا موسوم به «اینستکس» و تأثیر آن بر تجارت ایران و اروپا اظهار کرد: اینستکس در اروپا تشکیل شد ولی مسئله اصلی آنجاست که تا زمانی که یک بانک یا مؤسسه مالی، حاضر به همکاری با اینستکس نشود، عملاً از اینستکس نمی‌توان انتظار کارکرد خاصی را داشت.
وی افزود: سازوکار معامله ایران و اروپا به این شکل است که هرگونه معامله، نیازمند همکاری یک بانک است که بتواند نقل و انتقال مالی برای هرگونه تجارت را انجام دهد و «اینستکس» به خودی خود نمی‌تواند بدون همکاری یک بانک اروپایی، نقل و انتقالات پولی و بانکی را برای معاملات انجام دهد.
رئیس مرکز سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: متأسفانه تحریم‌ها باعث شده تا هیچ بانکی حاضر نباشد پای کار معامله با ایران بیاید ولی از سوی دیگر بر اساس اطلاعاتی که به ما رسیده، تلاش‌ها و رایزنی اروپایی‌ها برای متقاعد کردن یک بانک یا مؤسسه مالی به‌منظور همکاری با اینستکس ادامه دارد.
به گفته مستوفی، نکته قابل توجه آن است که از یک طرف «اینستکس» فعلاً قرار است تنها برای انتقال غذا و دارو و اقلام بشردوستانه به ایران به‌کار گرفته شود و از طرف دیگر، آمریکایی‌ها مدعی‌اند که غذا، دارو و اقلام بشردوستانه در لیست تحریم‌ها قرار ندارند.
وی اضافه کرد: ولی با این‌همه، هیچ بانکی در اروپا حاضر نمی‌شود حتی برای این انتقال این اقلام بشردوستانه، نقل و انتقالات مالی با ایران وارد همکاری با اینستکس و این کانال ارتباطی شود.
رئیس مرکز سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه لازم است تا مقامات ایران، فشار بیشتری به اروپایی‌ها بیاورند، خاطرنشان کرد: باید مشخص شود چرا زمانی که اقلام بشردوستانه همچون غذا و دارو جزو اقلام تحریمی نیستند، بانک‌های اروپایی اجازه نقل و انتقال مالی برای ورود این اقلام به ایران را ندارند.
گفتنی است، 11 بهمن ماه سال گذشته و پس از ماه‌ها انتظار، سرانجام کانال مالی ارتباطی میان ایران و اروپا یا همان SPV  با نام اینستکس در پاریس ثبت شد؛ اینستکس که به‌معنای «ابزار پشتیبانی مبادلات تجاری» است، با سرمایه اولیه 3000 یورو که از سوی وزارت اقتصاد فرانسه تأمین شده بود، در پاریس و در چارچوب قوانین فرانسه ثبت شد.
بر اساس اعلام صورت ‌گرفته، اینستکس مؤسسه‌ای است که قرار بود این اجازه را بدهد تا بدون انجام مراودات مالی بین ایران و اتحادیه اروپا تجارت میان ایران و قاره سبز را  امکان‌پذیر کند، یعنی یک شرکت ایرانی در ازای صادرات کالا به اروپا، اعتباری به دست آورد که با استفاده از این اعتبار، خود او یا یک واردکننده ایرانی دیگر بتواند از آن برای واردات کالا از اروپا به ایران استفاده کند؛ بدون اینکه پولی بین طرفین مبادله شود.
اما حالا با گذشت سه ماه از راه‌اندازی اینستکس، به‌نظر می‌رسد «هیچ» چیز عاید ایران و تجار ایرانی نشده و عملاً اینستکس نتوانسته راهی را برای تجارت میان ایران و اروپا باز کند.