نمایندگان از پاسخ وزیر نفت قانع شدند
زنگنه: ایران قدرت اول منطقه در لوله گذاری دریایی است
سؤال دو تن از نمایندگان از وزیر نفت با موضوع خرید لولههای ساخت داخل در جلسه علنی روز گذشته مطرح شد که پس از پاسخهای زنگنه، هر دو نماینده اعلام کردند که از پاسخهای وی قانع شدند.
در ابتدای جلسه علنی خانه ملت، نمایندگان به بررسی طرح جامع کاداستر پرداختند .
وکلای ملت در ماده ۸ این طرح سازمان ثبت اسناد و املاک کشور را مکلف کردند از توانمندیهای سازمان نقشهبرداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و سایر بخشهای دولتی و غیردولتی به منظور تامین عکسها و تصاویر هوایی و زمینی و یا ماهوارهای و تامین نقشه و سایر اطلاعات مکانی و توصیفی مرتبط استفاده کنند.
سازمانها موظف به ارائه خدمات متعارف درمانی به ایثارگران
در ادامه طرح استفساریه بند ج تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۹۳ کل کشور در جلسه علنی مطرح شد.
بر این اساس نمایندگان مصوب کردند حکم بند ج تبصره ۱۶ قانون بودجه سال ۹۳ مانع از ارائه خدمات متعارف بهداشتی و درمانی دستگاههای اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری و صندوقهای بازنشستگی به کارکنان شاغل و بازنشستگان تحت پوشش خود نیست.
همچنین ضمن اینکه متولی اصلی خدمات بهداشتی و درمانی ایثارگران اعم از فاقد شغل، دارای شغل و بازنشستگان، بنیاد شهید و امور ایثارگران است، کلیه دستگاهها و سازمانها و ادارات و صندوقهای بازنشستگی میبایست خدمات متعارف درمانی - بهداشتی را که به همه کارکنان خود ارائه میکنند موظفند به کلیه ایثارگران شاغل و بازنشسته خود ارائه کنند.
پس از آن، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد طرح دوفوریتی اجازه به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای انعقاد قرارداد کار معین با بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار مورد بررسی نمایندگان مجلس قرار گرفت.
اجرای طرح بازرسی کالا و خدمات
بدون هزینه جدید اجرا
در ادامه، طرح اجازه به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای انعقاد کار معین با بازرسان شاغل در حوزه نظارت بر بازار که از شورای نگهبان اعاده شده بود و با موافقت نمایندگان در دستور کار قرار گرفت.
در این طرح نمایندگان مجلس به منظور تامین نظر شورای نگهبان به وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز دادند در سال ۹۳ در سقف بازرسان به کار گرفته شده در سال ۹۳ با تامین اعتبار از ردیف ۵۵۰۰۰۰ - ۱۷ قانون بودجه سال ۹۳ جهت اجرای طرح بازرسی کالا و خدمات بدون هزینه جدید اقدام کند.
انتقاد از عدم طرح سؤال درباره پرونده کرسنت
در ادامه الیاس نادران نماینده مردم تهران در مجلس در تذکر آئین نامهای در صحن علنی مجلس اظهار داشت: تذکر من مربوط به ماده ۲۰۹ آئین نامه داخلی مجلس ناظر بر نحوه رسیدگی به سؤال نمایندگان از وزرا است؛ در این ماده تکلیف بر این است که هیئت رئیسه مجلس باید مسیر طی شده سؤال از وزرا را مشخص کند و به کمیسیون ارجاع دهد و ظرف ۱۰ روز وزیر مربوطه برای پاسخگویی به سؤال نمایندگان در مجلس حاضر شود.
وی با اشاره به طرح سؤالی از زنگنه در خصوص پرونده کرسنت گفت: حدود ۱۰ ماه پیش سؤالی را از وزیر نفت درباره مفاسد موجود در پرونده کرسنت مطرح کردم و پس از پیگیریها در هیئت رئیسه مشخص شد که سؤال از دستور کار خارج شده و زمانی که دلیل این موضوع را جویا شدم گفتند که شواری عالی امنیت ملی مصوب کرده است که طبق قانون اساسی مصوبات این شورا که به امضای رهبر معظم انقلاب برسد، نافذ است.
نماینده مردم تهران افزود: از آن روز دو بار مکاتبه کردم که متن مصوبه شورای عالی امنیت ملی که به امضای مقام معظم رهبری رسیده است را مشاهده کنم اما هنوز هیچ مستندی در این رابطه به من ارائه نشده است. لذا نباید اختیار نمایندگان در سؤال از وزرا محدود شود چراکه مردم ایران حق دارند که مفاسد پرونده کرسنت را متوجه شوند.
در ادامه حجتالاسلام محمد حسن ابوترابی فرد در پاسخ به تذکر نادران گفت: این موضوع را بررسی میکنیم چنانچه این موضوع به تائید مقام معظم رهبری رسیده باشد طبق دستور پیگیری میشود.
بررسی سؤال از وزیر نفت
روز گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی سؤال نادر قاضی پور و علیرضا محجوب از بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت را مورد بررسی قرار دادند.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در پاسخ به این سؤال در اظهاراتی با بیان اینکه تعهد خود و وزارت نفت را در اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در حمایت از ساخت و تولید داخل قاطعانه و مصرانه اعلام کردم، گفت: اگر سؤال آقایان قاضی پور و محجوب مربوط به عملکرد من در ۱۰ ماه گذشته باشد، حتما آقای قاضی پور در توضیحات خود روشن خواهند کرد که چه کالاهایی در دوره وزارت بنده از خارج خریداری شده است در حالی که امکان ساخت آن در داخل وجود داشته است که من توضیح آن را خواهم داد.
نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه در نشست علنی مجلس در جریان سؤال از وزیر نفت در سخنانی، با بیان اینکه در اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در بندهای مختلفی به افزایش تولید داخلی تاکید شده است، افزود: بنده و آقای محجوب هیچ مشکل سیاسی با آقای زنگنه نداریم. بحث ما مربوط به مجموعههای زیرمجموعه وزارت نفت است.
وی افزود: در سال ۹۱ شرکت ملی نفت ایران، شرکت مهندسی توسعه نفت، تجهیزات مربوط به اکتشاف نفت را وارد کردند و در سال ۹۲ نیز متأسفانه این روند با خرید پمپ از کشور چین ادامه داشت.
قاضیپور با بیان اینکه متأسفانه ادامه روند واردات تجهیزات مربوط به نفت در دولت یازدهم در سال ۹۳ نیز ادامه داشت که در سال جاری میتوان به سفارش خرید کشتی از کشورهای خارجی اشاره کرد، گفت: سؤال ما از وزیر نفت به آبان سال ۹۲ و زمانی که مدیریتها عوض میشد و سوءاستفادههای رانتخواران افزایش مییافت، مربوط است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس خطاب به وزیر نفت، گفت: سؤال ما این است که چرا وزارت نفت، شرکت ملی نفت و شرکتهای وابسته به آن و نیز پیمانکاران طرف قرارداد، از تولید ملی و دستاورد جوانان غیور ایران اسلامی استفاده نمیکنند؟ فرمایشات مقام معظم رهبری در سال ۹۱ مبنی بر جهاد اقتصادی و در سال ۹۲ تولید ملی و در سال ۹۳ نیز مدیریت جهادی چرا در وزارتخانه شما عملیاتی نمیشود؟
زنگنه: در لوله گذاری زیر دریا قدرت اول منطقه هستیم
زنگنه بعد از استماع سخنان نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه اظهار داشت: من از صحبتهای آقای قاضیپور به طور روشن درک نکردم که این موضوع لولهای که آقای قاضیپور گفت، در دوره وزارت من چه لولهای از خارج وارد شده است؛ به عنوان مثال ما هم اکنون بیش از دو میلیون تن ورق از خارج خریداری کردهایم که همه را سفارش دادهایم که شرکتهای داخلی تبدیل به لوله کنند و همانطور که رسما به من گزارش دادند از سال ۸۹ به بعد لولهای از خارج از کشور خریداری نکردهایم.
وی گفت: من باز از اینجا تعهد و علاقهمندی خود و وزارت نفت را برای پیشبرد فناوری ملی و استفاده از ظرفیتهای داخل و بالا بردن این ظرفیتها اعلام میکنم و لازم است از فرصت بوجود آمده به موفقیتهای کشور در حوزه نفت و ساخت داخل اشاره کنم.
وزیر نفت ادامه داد: در میانه سال ۸۶ که من وارد وزارت نفت شدم و اولین قرارداد شرکت پارس جنوبی با شرکت توتال را به امضا رساندم، ما به زحمت توانستیم در عمل ۳۰ درصد از ارزش عملیات را ساخت داخلی کنیم، یعنی چه در خرید تجهیزات و چه در کارهای نصب و ساختمانی و راهاندازی؛ در میانه سال ۸۴ ما با مدیریتی که اجرا کردیم به راحتی به بیش از ۶۰ درصد ارزش رسیدیم و هم اکنون به نظر من به راحتی از رقم ۷۰ درصد ارزش یک پالایشگاه برای واگذاری به داخل برای ساخت عبور کردهایم و این یک موفقیت بزرگ است.
زنگنه افزود: در سال ۷۶ ما یک متر نمیتوانستیم در دریا لوله گذاری کنیم، ولی الآن قدرت اول منطقه در لوله گذاری در خلیج فارس هستیم. ما هیچ محدودیتی نداریم و بیش از نیاز خود ظرفیت داریم و آن زمان نمیتوانستیم پایههای یک سکویی که باید نصب کنیم را بگذاریم، اما هم اکنون نه تنها پایهها ساخته میشود بلکه عرشهها نیز ساخته میشود و حداقل ۴ شرکت توانمند داریم که با یکدیگر رقابت میکنند و میتوانند تمام ظرفیتهای عرشهها را در داخل بسازند و به اندازه کافی جرثقیل داریم که اینها را نصب کنند و راهاندازی و بهرهبرداری کنند.
در ادامه نادر قاضیپور این سؤال را ملی دانست و گفت: دولت نماینده مردم در اجرای فرامین رهبری است که باید نقشه راهی که توسط مقام معظم رهبری ترسیم شده را اجرایی کند. ما میخواهیم وزارت نفت از تکیه دادن به خارجیها رهایی یابد، زیرا این تکیه بنیادین در این وزارتخانه مشکلات بسیاری را ایجاد کرده است.
وی خطاب به وزیر نفت، گفت: سؤال بنده این است که چرا در مناقصات مربوط به نفت، شرکتهای خارجی برنده میشوند؟ آیا این جای سؤال ندارد؟ چرا باید خریدهای خارجی برای برخی همکاران شما، مسافرتهای خارجی به همراه داشته باشد؟
نماینده مردم ارومیه در مجلس، تصریح کرد: انجام چنین مسافرتهایی برای مسئولان وزارت نفت، گویی هدایا و حق مأموریت خوبی دارد، اما خرید داخلی چنین مزایایی را در بر ندارد که جدی گرفته شود؟ نباید آخرت خود را به دنیا فروخته و صنعت نفت را با چنین اقداماتی به تباهی بکشانید.
نمایندگان از پاسخهای زنگنه قانع شدند
پس از قرائت گزارش کمیسیون انرژی مجلس، در مورد سؤال ۲ نماینده تهران و ارومیه که به دلایل واردات لوله در صنعت نفت و نیز استفاده نکردن از ظرفیتهای داخلی تأکید داشت، با توضیحات وزیر نفت، قاضیپور و محجوب از پاسخهای زنگنه قانع شدند.
البته در این جلسه با درخواست نمایندگان سؤالکننده و موافقت وزیر نفت، قرار شد کارگروه مشترکی بین کمیسیونهای انرژی و صنایع و معادن مجلس با همکاری زنگنه تشکیل شود تا این موضوع را پیگیری کرده و گزارش آن را به مجلس ارائه کنند.
اعلام وصول سؤال زاکانی از وزیر اطلاعات
پیش از پایان جلسه علنی مجلس، ضرغام صادقی عضو هیئترئیسه مجلس موارد اعلام وصولی توسط هیئترئیسه مجلس را اعلام کرد.
به گفته وی، سؤال علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از وزیر اطلاعات درباره علت عدم محافظت از دانشمندان هستهای اعلام وصول شد.
جلسه علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی با اعلام محمدحسن ابوترابیفرد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی که در غیاب علی لاریجانی برای ساعاتی ریاست صحن علنی مجلس را برعهده داشت، به پایان رسید و وی اعلام کرد که نشست علنی بعدی ساعت ۸ صبح روز چهارشنبه برگزار میشود.
تعیین رئیس و نایب رئیس به قید قرعه
در جلسه دیروز کمیسیون انرژی مجلس، اعضای هیئترئیسه جدید این کمیسیون در سال سوم مجلس، مشخص شد.
میرکاظمی و مروی که برای ریاست کمیسیون کاندیدا بودند، هرکدام 12 رای از 24 رای را کسب کردند و بدین ترتیب با قرعهکشی علی مروی برای سومین سال مجلس نهم، رئیس کمیسیون انرژی شد.
محمدسعید انصاری و ناصر سودانی نیز بعد از آنکه با رقیبانشان رای یکسانی کسب کردند از طریق قرعهکشی نواب رئیس شدند.