براساس بخشنامه بانک مرکزی
پرداخت وجه چک از محل سایر حسابهای بدهکار امکانپذیر شد
بانک مرکزی در بخشنامهای اعلام کرد که بانکها در صورت کافینبودن موجودی حساب مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی سایر حسابهای صاحبحسابها هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بخشنامهای به مدیران عامل شبکه بانکی پیرو تصویب قانون اصلاح چک با مصوبه مجلس شورای اسلامی، تغییرات و اصلاحاتی را با توجه به تأکید مدیریت کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی ابلاغ کرد.
مدیریت کل اعتبارات بانک مرکزی اعلام کرده که بر اساس مفاد قانون جدید چک و دستورالعمل حساب جاری بانک مرکزی به شبکه بانکی، در صورت کافی نبودن موجودی حساب صادرکننده چک، بانکها مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی سایر حسابهای صاحبحساب بهترتیب اولویت از حساب جاری، حساب قرضالحسنه پسانداز، حساب سرمایهگذاری کوتاهمدت و حساب سرمایهگذاری بلندمدت و همچنین مسدود کردن کلیه حسابها و کارتهای بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده بهمیزان مبلغ چک هستند.
در زمینه عملیاتی نمودن مفاد جدید قانون چک بهمنظور مسدودی حساب در صورت کافی نبودن موجودی حساب، تأکید شده که باید مشخصات صادرکنندگان چک برگشتی از سوی بانک مرکزی جهت شناسایی حسابهای ایشان و انسداد مبالغ چکهای برگشتی از طریق بستر سامانه کاشف انجام شود که پس از اعمال تغییرات لازم اعلام خواهد شد.
بانک مرکزی در خصوص رفع سوءاثر از چک برگشتی خاطرنشان کرده که در صورت واریزی کسری مبلغ چک، بانک مکلف خواهد بود نسبت به رفع اثر از چکهای برگشتی بهدرخواست صادرکننده چک، کسری مبلغ چک برگشتی را حداکثر بهمدت یک سال تا زمان مراجعه دارنده چک در حساب جاری مربوطه نزد بانک محالعلیه مسدود کند و ظرف مدت سه روز واریز مبلغ را بهشیوه قابل استناد بهاطلاع دارنده چک برساند؛ همچنین در صورت ارائه هر یک از مدارک موضوع بندهای ب، ج، د، ه و یا شمول بند و، پیش از یک سال از تاریخ انسداد مبلغ چک، میبایست از مبلغ مسدودشده رفع انسداد بهعمل آید.
بر اساس این بخشنامه، هرگاه وجه چک بهعلتی از علل مندرج در ماده 3 پرداخت نشود، بانک مکلف است بنا به درخواست دارنده چک فوراً غیر قابل پرداخت بودن آن را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت کند و با دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامهای که مشخصات چک و هویت و نشانی کامل صادرکننده در آن ذکر شده باشد علت و یا علل عدمپرداخت را صریحاً قید و آن را امضاء و مهر به متقاضی تسلیم کند؛ لازم به ذکر است که به گواهینامه فاقد کد رهگیری و فاقد مُهر شخص حقوقی در مراجع قضائی و ثبتی ترتیب اثر داده نمیشود.
این بانک اعلام کرده که شناسه چک برگشتی که در سامانههای چک برگشتی بانک مرکزی تولید میشود، همان کد رهگیری بوده و بانک واگذارنده میبایست تمهیدات لازم را برای درج شناسه یادشده بر روی گواهینامه عدمپرداخت صادره تحت عنوان کد رهگیری اتخاذ کند.