امسال 90 درصد واحدهای مسکونی سیلزدگان کشور بازسازی میشود
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور با بیان اینکه حدود 180 هزار خانه در سیل اخیر آسیب دیدند، گفت: طبق پیشبینیها 90 درصد واحدهای مسکونی آسیب دیده از سیل تا پایان امسال نوسازی و مرمت میشود.
سرویس شهرستانها:
مهدی جمالینژاد، در نشست شورای اداری استان البرز افزود: سیل امسال به طور همزمان 24 استان کشور را درگیر کرد که بحران سراسری به وجود آورد.وی ادامه داد: استانهای گلستان، لرستان و خوزستان بیشترین آسیب را از این حادثه طبیعی دیدند.جمالی نژاد بیان داشت: اکنون اقدامات موثری برای بازسازی 180 هزار خانه آسیب دیده از سیل پیشبینی شد که طبق بررسیها 67 هزار واحد مسکونی باید به طور کامل بازسازی شوند و مابقی نیازمند مرمت هستند.
وی گفت: در جریان این سیل بیش از پنج هزار بنای مسکونی در مناطق روستایی کشور تخریب شده و حدود 200 شهر ایران دچار آسیب شدهاند.معاون وزیر کشور ادامه افزود: چهار کمیته شامل کمیته اجتماعی و بهداشتی، مشارکت مردمی، نظارت و بازرسی، تبلیغات و اطلاعرسانی در کنار کمیته بازسازی و نوسازی با هدف بازتوانی هرچه بیشتر مناطق سیلزده تشکیل شده است.
وی اظهار داشت: در جریان این سیل بیشترین خسارت به استان خوزستان وارد شده، بطوریکه اهواز، آبادان و خرمشهر همچنان دچار مشکل هستند.معاون عمران و توسعه شهری و امور روستایی وزارت کشور گفت: برای تامین لوازم خانگی آسیب دیدگان از سیل برنامههای ویژهای داریم. وی ادامه داد: استان البرز باید در 2 بخش شامل بازسازی و بازتوانی مناطق سیلزده ومراقبت و پیشگیری از بروز بحران با توجه به پیشبینی ادامه بارشها تا اواسط خرداد ماه فعالانه کمک کند و از مدیران و مردم استان البرز میخواهیم ما را در مرحله بازسازی مناطق آسیب دیده از سیل را نیز تنها نگذارند.وی اظهار داشت: خیرین میتوانند بازسازی بخشی از مناطق سیل زده را برعهده بگیرند.
پرداخت خسارت سیلزدگان تا 9 ماه دیگر
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور نیز گفت: خسارت سیلزدگان حداکثر تا 9 ماه آینده پرداخت میشود.
محمد امید افزود: دولت در مصوبات خود جبران خسارت سیلزدگان در بخشهای مسکن، اموال و نیز فضاهای اشتغال شهری و روستایی را پیشبینی کرده است.
وی ادامه داد:جبران خسارت سیل زدگان در استانهای لرستان و خوزستان از روز سهشنبه هفته گذشته در ستاد مرکزی آغاز شد و همچنین کار بازسازی نیز در حال انجام است. وی اضافه کرد: در همان روزهای نخست فروردین مصوبات لازم برای مقابله با سیل تصویب و در صورت لزوم کمکهای خود را افزایش میدهد تا زودتر آلام مردم درگیر سیل کاهش یابد.
وی با اشاره به اینکه حجم کمکهای بدون عوض افزایش یافته، خاطر نشان کرد: در جلسه امروز مرکز نیز مقرر شد دولت برای صاحبان مشاغل آسیب دیده در سیل تسهیلات در نظر گرفته است.
امید افزود: جبران خسارتها از 2 محل اعتبارات دولت و صندوق توسعه ملی خواهد بود و میزان کمکهای بدون عوض و تسهیلات پرداختی دولت مشخص است. معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور گفت: کمکهای مردمی و بنگاههای بزرگ اقتصادی برای بازسازی مناطق سیلزده تجمیع میشود.امید اظهار داشت: در سیل اخیر برخی فضاهای عمومی مانند مدارس و مراکز بهداشت تخریب شدهاند که قرار است توسط وزارتخانههای متبوع نوسازی شوند.وی ادامه داد: دولت در صدد شناسایی نقاط آسیب دیده برای پرداخت خسارت و بازسازی مناطق است و در استان خوزستان نیز تنها بخشهای کوچکی از برآورد خسارتها باقی مانده است.امید یادآور شد: در حال حاضر کار پرداخت خسارت و بازسازی نقاط سیل زده در کشور آغاز شده است.وی گفت: با فروکش کردن سیل تلاش دولت برای بازسازی نقاط بیشتر شده و از گستردگی حجم آب سیلاب در استان کاسته شده و در روزهای آینده نیز خروجی آب سدهای استان رو به کاهش خواهد رفت.
کارگران و کشاورزان سیلزده
حقوق بیکاری میگیرند
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دیدار با کارگران واحدهای تولیدی شهرک صنعتی آققلا گفت که کارگران فصلی خسارتدیده از سیل که بیمه نیستند و حتی کشاورزان از مزایای بیمه بیکاری بهرهمند میشوند.
محمد شریعتمداری، هنگام سرکشی از واحدهای سیلزده شهرک صنعتی آققلا در استان گلستان اظهار داشت: کشاورزانی که محصولات آنها در نتیجه سیل دچار آسیب صددرصدی شده شامل پوشش بیمه بیکاری خواهند شد.وی بیان کرد: پرداخت اعتبارات بیمه بیکاری از محل بودجه عمومی دولت تامین میشود.وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: برآورد خسارت بخش صنعت نیاز به زمان بیشتری دارد که مشخص شدن دقیق این خسارتها میتواند صاحبان آنها را از کمکهای بلاعوض و تسهیلات بهرهمند کند.
سیل اخیر بیش از 2 هزار و 300 میلیارد ریال به شهرک صنعتی آققلا خسارت زده و موجب بیکاری تعداد زیادی از کارگران شده است. سیلاب و آبگرفتگی علاوهبر واحدهای صنعتی به تاسیسات شهرک صنعتی آققلا از جمله فضای سبز، تصفیهخانه فاضلاب، استفاده مجدد از پساب، ایستگاه TBS و تأسیسات برق، مخابرات و آبرسانی هم خسارت وارد کرد.
برقراری امنیت درمناطق سیلزده خوزستان
رئیس پلیس پیشگیری ناجا گفت: نظم و امنیت مناطق سیل زده خوزستان، اردوگاههای اسکان سیلزدگان و کاروانهای حامل کمکهای مردمی به بهترین شکل برقرار است. سرتیپ محمد شرفی درحاشیه بازدید از مناطق سیلزده شهرستانهای هویزه و دشت آزادگان در جمع خبرنگاران اظهار داشت: ماموران ناجا در روزهای اخیر در مناطق سیلزده خوزستان بخصوص شهرستان کارون، حمیدیه، هویزه و دشت آزادگان در زمینه برقراری نظم و امنیت و همچنین خدمت رسانی به مردم آسیب دیده حضوری پررنگ داشتند و در حال حاضر نیز خدمت رسانی در شرایط امن، آسان و سریع در حال انجام است. رئیس پلیس پیشگیری ناجا ادامه داد: در جریان بحران سیل همافزایی و همکاری نیروهای مسلح با دستگاههای اجرایی مثال زدنی بود. سرتیپ شرفی بیان کرد: نیروی انتظامی تا بازگشت وضعیت این استان به شرایط عادی با تمام ظرفیت برای کمکرسانی و برقراری نظم و امنیت در کنار مردم حضور خواهد داشت.
خسارت سیل به حوزه شیلات
رئیس سازمان شیلات کشور گفت: سیل اخیر چهار هزار و 430 میلیارد ریال خسارت به حوزه شیلات وارد کرد و موجب از بین رفتن 40هزار تن ماهی در مزرعههای پرورش ماهی شد. به گزارش خبرنگار کیهان از الیگودرز، نبیاله خون میرزایی در آیین افتتاح ساختمان شیلات استان لرستان اظهار داشت: برای هر هکتار مزرعه گرمابی خسارتدیده 50 میلیون ریال کمک بلاعوض و 50 میلیون ریال تأمین سرمایه در گردش در قالب تسهیلات با بهره صفر که همان کارمزد چهار درصد است، تعلق میگیرد.وی افزود: در مورد مزارع پرورش ماهی لرستان که عمدتا مزارع سردآبی هستند، به ازای هر تن تولید 80میلیون ریال کمک بلاعوض و برای هر هکتار 50 میلیون ریال تسهیلات با بهره صفر پرداخت میشود.خون میرزایی اضافه کرد: تعهد کردهایم که بچه ماهی مورد نیاز مزارعی که احیا میشوند را تامین کرده و در این راستا استانداران هم پذیرفتهاند که غذای ماهیان را برای شروع کار تامین کنند تا با آرامش خاطر کار تولیدات شیلات شروع شود.
140 مکان ورزشی بر اثر سیل خسارت دید
وزیر ورزش و جوانان گفت: سیل اخیر در استانهای مختلف کشور به حدود 140 مکان ورزشی همچون سالن، استخر و ورزشگاه خسارت وارد کرد که ترمیم و بازسازی این اماکن ورزشی در اولویت است. مسعود سلطانیفر، در حاشیه بازدید از ورزشگاه پنج هزار نفری ملایر بیان کرد: پس از ترمیم بخشهای مردمی، اماکن ورزشی خسارتدیده نیز ترمیم و بازسازی میشوند.
وی اظهار داشت: وزارت ورزش و جوانان از ابتدای فروردین تمام توان و امکان خود را در خدمت به مناطق سیلزده و مسافران نوروزی در استانهای گلستان، مازندران، ایلام، کرمانشاه، لرستان، فارس و خوزستان قرار داد.وزیر ورزش و جوانان افزود: حدود یک هزار و 200 سالن ورزشی ما در خدمت ستادهای مدیریت بحران استانها بود که بیش از 700 سالن ورزشی در مراحل بهرهبرداری مورد استفاده سیلزدگان و مسافران نوروزی قرار گرفت.
سهمیه استانهای سیلزده
از آمبولانسهای وارداتی بیشتر است
نماینده وزارت بهداشت در گمرک کشور با اشاره به ترخیص 120 دستگاه آمبولانس پیشرفته از گمرک شهید باهنر بندرعباس، گفت: سهمیه استانهای سیلزده از این آمبولانسها بیشتر است.
احمد ناظمی، در حاشیه ترخیص این آمبولانسها به خبرنگاران اظهار داشت: دراین مرحله به استانهای لرستان هفت دستگاه و به خوزستان پنج دستگاه تحویل داده میشود. وی با بیان اینکه این آمبولانسها با ارز دولتی و با هزینه 96 هزار یورو خریداری شده، افزود: آمبولانسهای وارداتی از پنجشنبه هفته گذشته براساس نیاز استانها به تمام نقاط کشور و دانشگاههای علوم پرشکی ارسال شد. ناظمی با بیان اینکه این آمبولانس پیشرفتهترین نوع آمبولانسها در کشور هستند، گفت: این آمبولانسها با تجهیزات کامل پزشکی مانند یک بیمارستان کوچک هستند و میتوان در آنها عمل جراحی کوتاه و احیای قلبی را انجام داد.
نماینده وزارت بهداشت در گمرکات کشور خاطرنشان کرد: این آمبولانسها برای مناطق سختگذر بسیار مناسب هستند و هم اکنون 280 دستگاه دیگر در گمرکات هرمزگان در انتظار ترخیص هستند.
محموله دارویی اهدایی کویت
به خوزستان ارسال شد
معاون بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر از ارسال محموله دارویی و لوازم یکبار مصرف پزشکی اهدایی هلال احمر کویت روز پنجشنبه پنجم اردیبهشت 98 به منظور ارائه خدمات درمانی به مردم سیلزده استان خوزستان خبر داد. حسن صفاریه گفت: این محموله کمکهای بشردوستانه شامل 440 کارتن و 8 پالت دارو و 448 کارتن و 12 پالت لوازم مصرفی پزشکی به وزن تقریبی پنج هزار و 527 کیلوگرم است که با استفاده از یک دستگاه کامیون کانتینردار به استان خوزستان ارسال شد.
وی توضیح داد: قرار است این محموله دارویی هنگام درمان رایگان سیلزدگان از سوی تیمهای عملیاتی درمان اضطراری و ارائه خدمات درمانی به مردم مناطق سیلزده استان خوزستان در میان آنان توزیع شود.
«پیش از این نیز محموله نخست جمعیت هلال احمر کویت که روز جمعه 16 فروردین 97 به وزن 40 تُن شامل چهار دستگاه پمپ آب، 600 بسته غذایی خانوادگی هر کدام به وزن 23 کیلوگرم شامل برنج، شکر، شیرخشک، روغن خوراکی، ماکارونی، نمک، نخود فرنگی، خرما، کنسرو لوبیا، کنسرو ساردین و عدس وارد ایران شده بود، با حضور نماینده جمعیت هلال احمر کویت در میان سیلزدگان استان گلستان توزیع شده بود.»
«همچنین دومین محموله کمکهای بشردوستانه جمعیت هلال احمر کویت به وزن 35 تُن شامل هزار بسته غذایی خانوار به وزن هر بسته 23 کیلوگرم، 600 بسته غذایی خانوار به وزن هر بسته 10 کیلوگرم و هزار و 200 کیسه برنج برای هر خانوار به وزن 5 کیلوگرم نیز روز دوشنبه 19 فروردین 98 وارد ایران شد و بعد از انجام نیازسنجیهای عملیاتی در استانهای سیل زده در حال توزیع در میان سیلزدگان است.»
معاون معماری و شهرسازی وزیر راه و شهرسازی گفت: مهمترین عامل خسارت سیل اخیر در شهرها و روستاهای کشور، ساخت و سازهای واقع در بستر رودخانههاست. فرزانه صادق مالواجرد، در مشهد افزود: بررسیهای انجام شده در سیلاب اخیر استان لرستان نشان میدهد ساخت و ساز در مسیر رودخانهها سبب خسارت جانی و مالی شده است.
وی با بیان اینکه مسیر رودخانهها باید حفظ شود اظهار داشت: سیل اخیر پیامدهای حذف رودخانهها در شهرها را به خوبی به ما یادآوری کرد لذا شهرداریها باید برای احیا و پاکسازی مسیل و رودخانهها اقدام کنند.
وی گفت: مسیر رودخانهها در برخی شهرها تبدیل به توقفگاه خودرو یا بوستان شده است که باید اصلاح شود.
صادق مالواجرد افزود: باید برای تخریب بوستانها یا کاربریهای دیگری که در مسیر رودخانهها احداث شده اقدام کنیم.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از عواملی که در سیل اخیر اهواز از آن درس گرفتیم، افزایش حریم شهر با ساختوسازها بود که قبل از هر گونه اقدام باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.
وی با بیان اینکه نمیتوان در همه شهرهای کشور بلند مرتبهسازی انجام داد گفت: برخی شهرهای کشور تجهیزات و امکانات ایمنی مطلوبی ندارند لذا احداث ساختمانهای مرتفع، بحران اجتماعی به وجود میآورد که باید شهرداریها به آن توجه داشته باشند.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: قبل از صدور هرگونه مجوز احداث ساختمانهای مرتفع باید به مسائلی که باعث بحران از جمله در زلزله، آتشسوزی و سیلاب میشود، توجه کرد.
غرامت سیل 95 کشاورزان خوزستان
پرداخت شد
مدیر گروه خدمات بیمهای بانک کشاورزی خوزستان گفت: غرامت کشاورزان خوزستانی که زیر پوشش بیمه بودند و در جریان سیل بهار 1395 دچار خسارت شدند پرداخت شد.
محمد آلاله افزود: 158میلیارد ریال غرامت سیل 1395به حساب کشاورزان خسارتدیده مطابق با سقف و میزان قرارداد بیمه به حساب آنان واریز شد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خوزستان بیان کرده بود: همه مطالبات کشاورزان بیمه شده خوزستانی مربوط به سال 1395 پرداخت شده و هر کشاورزی که مطالبهای دارد و دریافت نکرده به سازمان جهاد کشاورزی مراجعه کنند.
برآورد شده حادثه سیلاب در فروردین امسال، بیش از 35 هزار میلیارد ریال به بخش کشاورزی خوزستان خسارتزده که این رقم غیر از خسارات وارده به واحدهای نیشکری است که آن نیز حدود 30 هزار میلیارد ریال برآورد شده است.
استاندار خوزستان نیز به تازگی گفته است دولت غرامت پرداخت میکند و غرامت کشاورزان بیمه نشده که در سیلاب 1395 خسارت دیدند از منابع داخلی پرداخت خواهد کرد. استاندار خوزستان به زمان پرداخت غرامت به این دسته از کشاورزان خورستانیاشارهای نکرد.
هنوز میزان سقف غرامت که قرار است به همه کشاورزان خسارتدیده سیلاب اخیر مشخص نشده است.