در سال ۹۷ رخ داد
افت 2/5 میلیارد دلاری صادرات با وجود ۳ برابر شدن نرخ ارز
بر اساس آمارهای تجارت خارجی کشور در سال ۹۷، کل صادرات ایران با رقمی نزدیک به ۴۴ میلیارد دلار نسبت به سال ۹۶ بالغ بر 2/5 میلیارد دلار کاهش یافته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بررسی آمارهای تجارت خارجی نشان میدهد، با وجود افزایش قابل توجه قیمت ارز در ایران صادرات کشور به لحاظ ارزش دلاری نه تنها تغییر چندانی نکرده که کاهش نیز یافته است. همچنین همانطور که انتظار میرفت واردات کل سال 97 با کاهش رو به رو شده است.
بر این اساس صادرات 44 میلیارد دلاری ایران در سال 97 نسبت به سال قبل از آن با کاهش 2/5 میلیارد دلاری و واردات نیز با کاهش 12 میلیارد دلاری مواجه شده است.
نکته قابل توجه اینکه از 44 میلیارد دلار ارز صادراتی تنها حدود 14 میلیارد دلار آن به سامانه نیما بازگشته است و تکلیف دو سوم ارزهای حاصل از صادرات کشور مشخص نیست.
اقلام عمده صادراتی کشور در سال 97 عبارتند از: محصولات پتروشیمی، میعانات گازی و سایر کالاها. سال گذشته صادرات میعانات گازی نیز با کاهش 30 درصدی مواجه شده است.
گفتنی است از گذشته دیدگاهی از سوی برخی اقتصاددانان در کشور مطرح شده است که با افزایش نرخ ارز، صادرات افزایش مییابد در حالی که این آموزههای اقتصادی در بسیاری از موارد با واقعیتهای کشور ما همخوانی ندارد و با افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی، واردات کاهش نیافته و رشد قابل توجهی را در صادرات کشور شاهد نیستیم.
به گزارش پایگاه خبری الف، جعفر قادری، دانشیار اقتصاد دانشگاه شیراز در این رابطه اظهار کرد: تجربیات سالهای گذشته نشان داده است که با افزایش نرخ ارز هم کالاهای قابل تجارت (قابل صدور و ورود) و هم کالاهای غیرقابل تجارت در کشور ما افزایش قیمت داشته و رهآورد افزایش نرخ ارز، تورم داخلی و کاهش قدرت رقابتی تولیدات داخلی در مقایسه با کالاهای خارجی
است.
وی افزود: در اینگونه موارد بعضا تقاضا برای برخی کالاهای وارداتی از جمله کالاهای دارای کاربرد مصرفی و سرمایهای نه تنها کاهش نمییابد بلکه افزایش هم پیدا میکند که به خودرو وارداتی به عنوان نمونه میتوان اشاره کرد.
این اقتصاددان تصریح کرد: تجربیات گذشته نشان داده است که در زمانهای افزایش قیمت ارز، هجوم مردم برای انبار کردن کالاهای مصرفی افزایش یافته و حجم تولید برای پاسخگویی به نیاز داخلی و یا صادرات نه تنها افزایش نیافته بلکه ثابت مانده و یا کاهش یافته است.
به گفته قادری، این یافتهها حاکی از آن است که افزایش نرخ ارز به جای اینکه مشوقی برای رونق اقتصادی و افزایش تولید باشد به عاملی در جهت تشدید رکود و کاهش تولید تبدیل شده است.