عبدالباری عطوان:
آتش جنگ لیبی با چراغ سبز آمریکا روشن شد این کشور به راحتی روی آرامش را نخواهد دید
نویسنده جهان عرب و سردبیر روزنامه فرامنطقهای «رای الیوم» طی تحلیلی درباره اوضاع خونین جاری لیبی، نوشت که این جنگ با چراغ سبز آمریکا و کمک عربستان شروع شده و لیبی روزهای خونین تری را در پیش رو خواهد داشت.
«عبدالباری عطوان» طی سرمقالهای در روزنامه رایالیوم تصریح کرد: جنگی که بار دیگر در لیبی شعله ور شده، تنها میان نیروهای وابسته به ژنرال «خلیفه حفتر» و نظامیان تحت فرمان «فائز السراج» نخست وزیر دولت وفاق ملی جریان ندارد، بلکه بین ایستگاه تلویزیونی «الجزیره»، که ائتلاف قطری- ترکی آن را نمایندگی میکند و ایستگاه «العربیه» که نماینده ائتلاف چهار کشور محاصرهکننده قطر، یعنی عربستان، مصر، امارات و بحرین، جریان دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عطوان افزود: به عبارت دیگر، در میدان لیبی جنگ رسانهای به موازات نبردهای نظامی خونین جریان دارد و پیروز این نبرد نیز رهبر جدید لیبی خواهد شد. ولی این بدان معنا نیست که لیبی با ثبات خواهد شد، (بلکه واقعیت این است که کشورهای) منطقهای و بینالمللی برای دستیابی به سهمی از کیک لیبی تلاش میکنند.
سردبیر رای الیوم افزود: ابراز نگرانی از اوضاع (جاری)در لیبی، نقطه مشترک تمام بیانیهها و اظهاراتی است که این روزها از سوی برخی طرفهای بینالمللی صورت میگیرد، ولی این «تمایل به دروغ گفتن»، حمایت پنهانی از ژنرال حفتر را بازتاب میدهد. ژنرال حفتر در زمانی به دقت محاسبهشده و بعد از آنکه چراغ سبز را از سوی کشورهای عربی مانند عربستان سعودی، امارات و مصر و نیز از سوی قدرتهای جهانی مثل روسیه، فرانسه و آمریکا دریافت کرده، دست به این اقدام(نظامی) زده است.
عطوان در ادامه نوشت: حمایت نظامی و سیاسی مثلث سعودی، مصری و اماراتی از نیروهای ژنرال حفتر طی هفت سال گذشته متوقف نشده و این حمایتها شامل تحویلتانکها، خودروهای نظامی، تجهیزات نظامی پیشرفته مانند هواپیماهای جنگی و دهها میلیارد دلار بوده است.
برخی منابع نیز از معامله میان «سیف الاسلام قذافی» و ژنرال حفتر درباره تقسیم قدرت در صورت ورود نیروهای شرق به طرابلس و سیطره بر آن، سخن میگویند.
در ادامه سر مقاله مذکور آمده است: نیروهای ژنرال حفتر کنترل شرق، جنوب و بسیاری از چاههای نفت لیبی را به دست گرفته و به سمت فرودگاه بینالمللی طرابلس پیشروی کردهاند و مدت کوتاهی نیز کنترل این فرودگاه را در دست داشتهاند، اما توسط نیروهای طرفدار دولت السراج از آنجا بیرون رانده شدهاند. این بدان معناست که نبرد رو به گسترشِ طرابلس آخرین و سرنوشتسازترین نبرد خواهد بود و پیروز این نبرد نیز حاکم جدید لیبی خواهد شد.
السراج: اقدام حفتر کودتا است
رئیسدولت وفاق ملی لیبی با انتقاد از اقدام ژنرال حفتر در پیشروی به سمت طرابلس گفت که این اقدام وی، کودتا علیه توافق سیاسی است.
السراج افزود: ما دستمان را برای صلح دراز کردیم، اما تجاوز نیروهای وابسته به حفتر و اعلام جنگ از سوی آنها علیه شهر و پایتخت ما یعنی کودتا علیه توافق سیاسی و ما نیز راهی جز اینکه عزم خود را جزم کنیم نداشتیم و لذا دستور آمادهباش نیروهای مسلح لیبی و دستگاههای امنیتی برای برخورد با هر گونه تهدیدی را صادر کردیم.السراج همچنین گفت که کشورش در سایه محاسبات سیاسی غلط برخی طرفهای محلی و بینالمللی، در مرحله حساسی قرار دارد.وی افزود: ما تا چند روز پیش به فرصت حقیقی برای تحقق امنیت، صلح و ثبات در کشور خوشبین بودهایم و اینکه توافق برای پرهیز از گزینه نظامی وجود دارد و همایش ملی فراگیر تحت نظارت سازمان ملل نیز راهی به سوی آغاز مرحله ثبات و ساختن کشور مدنی دموکراتیک است. اما متأسفانه کسانی هستند که در کمین این آمال و آرزوها نشستهاند و قصد تضعیف روند سیاسی و غرق کردن کشور در جنگ و خونریزی را دارند.
پاسخ به سخنان السراج
سرتیپ«احمد المسماری» سخنگوی گروه شبهنظامیان موسوم به «ارتش ملی لیبی» در پاسخ به این سخنان السراج گفت: ما تصمیم خودمان را گرفتهایم و همه چیز در نبرد مشخص میشود!
المسماری در مصاحبه با شبکه «الحدث» گفت که السراج در گرفتن رأی اعتماد از پارلمان ناکام ماند و هیچ مشروعیتی از پارلمان و یا هیچ نهاد رسمی دیگر کسب نکرده است.وی مدعی شد: السراج دائما از امضای هر گونه توافقی با حفتر طفره میرود و ما هم دیگر نمیتوانستیم صبر کنیم.
نقش عربستان و امارات
به گزارش تصنیم، «صلاح القادری» کارشناس مسائل جهان عرب و اسلام نیز در این رابطه اظهار داشت، این اقدام حفتربا هدف به شکست کشاندن هرنوع تحول دموکراتیک بوده و نشاندهنده نگرانی حفتر و متحدانش شامل امارات و عربستان سعودی و مصر از تحولات دموکراتیک به وقوع پیوسته در الجزایر است و این کشورها نمیخواهند تحولات مذکور به دیگر کشورها سرایت پیدا کند.