kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۷۱۸۱
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۹:۱۸

راهکارهای درمان حسادت (5)(پرسش و و پاسخ)

پرسش:
حسادت که یکی از بلاهای خانمانسوز نفسانی است که از شر ظهور آن به خدای متعال باید پناه برد، چه راهکارهایی برای معالجه و درمان آن وجود دارد؟
پاسخ:
در چهار بخش قبلی پاسخ به این سوال به تعریف حسادت و فرق آن با غبطه، علت اصلی حسادت و راهکارهای درمان آن شامل: 1- اعتراف به بیماری 2- توجه به ضررهای (دنیوی و اخروی) حسادت 3- توجه به حکمت الهی 4- توجه به معاد 5- توجه به رحمت واسعه خدای متعال 6- توجه به کمال نبودن بهره‌مندی مادی 7- توجه به موقعیت‌ها و امکانات شخصی 8- شناخت و مبارزه با انگیزه‌های حسد 9- تمرین بر ترتیب اثر ندادن به حسادت و رفتار بر ضد آن 10- ایجاد رابطه عاطفی مثبت بین خود و فرد مورد حسادت پرداختیم، اینک در ادامه دنباله بحث را پی می‌گیریم.
۱۱- شرایط و احساسات موجود را با واقع‌بینی بررسی کردن
به مواردی که حس حسادت شما را بر می‌انگیزند خوب فکر کنید و از خودتان بپرسید که این موارد تهدید‌کننده تا چه حد واقعگرایانه هستند. نگرانی شما از در خطر بودن رابطه‌تان تا چه حد بر پایه شواهد واقعی است؟ و آیا رفتار خودتان موقعیت را بدتر نمی‌کند؟
۱۲- شک و تردید خود را برطرف کردن
یکی از بهترین راه‌های مبارزه با حسادت این است که از طرف مقابل خود بخواهید اطمینان شما را جلب کند. مراقب باشید که حالت عیب‌جویی، تکه‌پرانی یا قلدری پیدا نکنید. بلکه احساس عدم امنیت خود را توضیح داده و از او بخواهید در رفع این مشکل به شما کمک کند.
۱۳- به نیازهای واقعی خودتان متعهد شوید نه نیازهای دیگران
حسادت، افراد را به انجام کارهایی وادار می‌کند که نیاز درونی خودشان نیست. هر انسانی منحصر به فرد است و نیازها و آرزوهای خود را دارد، اما بیشتر ما وقتی به دیگران حسادت می‌ورزیم از نیازهای منحصر به فرد خود غافل می‌شویم. برای مثال چون یکی از افراد خانواده یا دوستان در رشته پزشکی مشغول به تحصیل می‌شود ما نیز به شدت به تحصیل در این رشته متمایل می‌شویم در حالی که وقتی خوب به نیازها و علائق خود می‌نگریم شاید نه تنها علاقه‌ای به این رشته نداشته باشیم بلکه حتی به خاطر برخی مسائل حتی از آن متنفر نیز باشیم. بنابراین وقتی نسبت به موضوعی احساس حسادت می‌کنید ابتدا از خود بپرسید آیا واقعا می‌خواهم در این موقعیت باشم؟ موقعیت را با همه جزئیات خوب و بدش مجسم کنید و پس از ارزیابی، چنانچه واقعا بدان علاقه‌مند بودید و هدفی دست یافتنی و ممکن به نظر می‌رسد آن را به صورت یک هدف شخصی در نظر بگیرید و برای رسیدن به آن گام بردارید در غیر این صورت انرژی خود را صرف کار دیگری کنید.
۱۴- برای آنچه در زندگی دارید اهمیت و ارزش قائل شوید
وقتی در زندگی با افرادی مواجه می‌شوید که شرایط و امکانات بهتری دارند، بلافاصله به کسانی بیندیشید که موقعیت پایین‌تری از شما دارند. به این ترتیب به یاد خواهید آورد که اگرچه به برخی از خواست‌های خود نرسیدید، هنوز از بیشتر مردم جهان خوشبخت‌ترید. در واقع ما بسیاری از چیزهایی که به‌طور طبیعی داریم یا به دست آورده‌ایم، نادیده می‌گیریم و فراموش می‌کنیم، چیزهایی نظیر سلامتی، ایمان، خانواده خوب و سالم، تحصیلات مناسب، دوستان خوب، شغل مناسب‌، همکار خوب‌، حداقل امکانات زندگی و... همین حالا قلم و کاغذی بردارید و فهرستی از آنچه در زندگی دارید تهیه کنید. ملاحظه چنین فهرستی، داشته‌های ما را به ما یادآوری می‌کند، امتیازات و امکانات زیادی که در زندگی خود داریم، اما به سبب عادی شدن آنها ارزش و اهمیت واقعی آنها را از یاد برده‌ایم. بی‌تردید، نداشتن هر یک از چیزهایی که یادداشت کرده‌اید کمبودی برای شما به حساب می‌آید.
ادامه دارد