kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۵۳۸۰
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۱:۲۲

شاهزادگان زن عرب در رویای فرار

پایگاه بیزنس اینسایدر در مطلبی به شرایط بد زندگی زنان در برخی کشورهای عربی پرداخت و تاکید کرد اوضاع برای شاهزادگان زن بسیار بدتر است.
در ابتدای این مطلب بیزنس اینسایدر به ماجرای فرار شیخه لطیفه، دختر محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دوبی، از کشورش در فوریه سال ۲۰۱۸‌ اشاره کرد. فرار این شاهزاده اماراتی توسط تیم پدرش پیگیری و در عرض چند روز مجبور به بازگشت به خانه شد. پس از آن ماجرا او در بازداشت خانگی قرار دارد. اما اقدام نهایی وی برای دست یافتن به آزادی قابل توجه است. ماجرای شاهزاده لطیفه توجه همگان را به جزئیاتی ناگوار از زندگی شاهزادگان زن عرب و دیگر زنان در این کشور‌ها جلب می‌کند.
اکثر زنان در دنیای عرب به لحاظ اجتماعی محروم هستند. خانواده‌های سنتی به طور کلی محدودیت‌های زیادی را برای زنان اعمال می‌کنند، بسته به اینکه از کدام قبیله باشند، این زنان درخصوص ازدواج، آزادی‌های اجتماعی، ‌اشتغال و غیره با محدودیت‌هایی روبرو هستند.
بر اساس سیستم قیمومت عربستان، یک خویشاوند مذکر، شوهر، پدر یا در مواردی فرزند پسر، دارای اختیار کامل در اتخاذ تصمیمات حیاتی برای یک زن از زمان تولد تا مرگ اوست. این محدودیت‌ها حتی به موسسات دولتی نیز گسترش می‌یابد. اخیرا دانشگاه تحت حمایت مالی دولت امارات، دانشجویان دختر را از حمل گوشی دوربین‎دار منع کرده است. همچنین محوطه دانشگاه با حفاظ‌هایی با سیم خاردار محصور شده و دارای ورودی محافظت شده برای دانشجویان دختر است.
بسیاری از زنان عرب برای غلبه بر این محدودیت‌ها متوسل به برخی اقدامات می‌شوند، آنها در فضای مجازی از نام‌های جعلی یا نقاب برای پنهان کردن هویت خود استفاده می‌کنند یا تلفن‌های همراهشان را از خانواده‎ها پنهان می‌کنند.
بیزنس اینسایدر می‌نویسد: زنان کشور‌های عربی که یا از خاندان سلطنتی یا از خانواده‌های افراد سیاسی باشند، در بسیاری از موارد شرایط بدتری دارند. بنا به گفته یک فعال و محقق برجسته سعودی شرایط زندگی برای چنین زنانی غیرقابل تحمل است. برای بسیاری از این زنان ثروت تنها یک تسلی برای خواسته‌هایی است که نمی‌توانند به آن دست یابند.
اما بسیاری از خانواده‌های ممتاز عرب ترجیح می‌دهند که خود را به دنیای خارج آزاد نشان دهند. به عنوان نمونه حاکم دبی، پدر شاهزاده لطیفه بار‌ها در صحبت‎هایش خشونت خانگی را محکوم کرده است. اما رفتار او با دخترانش تصویر دیگری را به جامعه بین‎المللی نشان می‌دهد. حبس خانگی که اکنون شاهزاده لطیفه درگیر آن است، برای زنان در کشور‌های عربی مسئله‌ای غیرمعمول نیست.
همچنین جای تعجب ندارد که تلاش برای فرار از خانه در میان شاهزادگان زن عرب چیز تازه‌ای نیست و این اولین تلاش شاهزاده لطیفه برای فرار نبوده است. او در ۱۶ سالگی نیز تلاش کرد تا از طریق عمان فرار کند، که تلاشش ناموفق بود و به دنبال آن با شکنجه و حبس و عدم دریافت کمک پزشکی مواجه شد. او در ویدئویی توضیح می‌دهد که اقدامش برای فرار، پس از تلاش ناموفق خواهر بزرگ‌ترش برای فرار انجام شد. خواهر این شاهزاده پس از آن ماجرا سال‌ها در حبس قرار گرفت.
موضوع فرار شاهزادگان زن عرب از خانه محدود به امارات نیست. بیزنس اینسایدر به نقل از یک فعال گروه حقوق بشری در لندن نوشت که او در سال ۲۰۱۳ با چهار تن از دختران عبدالله بن‏عبدالعزیر آل‌سعود، پادشاه پیشین عربستان ارتباط داشت و آنها از تمایل خود برای فرار از کشورشان صحبت کرده بودند. دختران پادشاه عربستان در دو مکان جداگانه در حصر خانگی به سر می‌بردند. به دنبال به قدرت رسیدن ملک سلمان در عربستان این فعال حقوق بشری ارتباط خود با این چهار خواهر را از دست داد. این فعال حقوق بشر می‌گوید که از دیگر شاهزادگان زن سعودی تماس‌هایی را برای درخواست کمک به منظور فرار از این کشور دریافت کرده است.
بیزنس اینسایدر در پایان نوشت: فرار ناموفق شاهزاده لطیفه باعث نشده که دیگر زنان عرب، رویای فرار و رها کردن ثروت و امتیازات سلطنتی را برای دستیابی به فرصتی به منظور رسیدن به آزادی رها کنند.