kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۰۱۲۰
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۶
کارشناسان اقتصادی مطرح کردند

بودجه 98 برای شرایط عادی نوشته شده نه وضعیت تحریمی

در شرایطی که بودجه سال آینده به دلایلی مانند بازگشت تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی، باید به شکل ویژه‌ای تدوین شود؛ کارشناسان اقتصادی اعتقاد دارند بودجه 98 مانند سال‌های گذشته و بدون توجه به این شرایط نوشته شده است!




محمد حسینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با بیان اینکه روش تدوین لایحه بودجه 98 مربوط به فضای عادی سال‌های گذشته بوده است، اظهار داشت: این لایحه مانند بودجه سال 97 تدوین شد، در حالی که شرایط کشور نسبت به قبل نیست و نمی‌توان یک سند معتبر مالی که باید نقش ویژه‌ در شرایط بحرانی ایفا کند، به گونه‌ای تنظیم شود که پیام درخور توجهی نداشته باشد.
وی در رابطه با سهم صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: دولت در لایحه پیشنهاد داده بود اگر نتوانستیم نفت بفروشیم، تا سقف 169 هزار میلیارد تومان که بالاتر از رقم مصوب قانون برنامه ششم توسعه (115 هزار میلیارد تومان) است از منابع صندوق توسعه ملی استفاده شود. یعنی آنکه هر چقدر تاکنون نفت فروخته شده و سهم آن به صندوق توسعه از سال‌های قبل واریز شده، دولت می‌تواند در لایحه بودجه 98 از آن استفاده کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و مجلس تاکید کرد: این موضوع نگران‌کننده بود و سهمی که برای بخش خصوصی به منظور ایجاد‌اشتغال و رونق طرح‌ها در نظر گرفته شده بود، عملا با کندی یا توقف روبرو می‌شد. حسینی در پاسخ به این سؤال که رئیس‌دیوان محاسبات عنوان کرده بخشی از منابع درآمدی دولت در ۸ ماهه سال ۹۷ به دلیل استفراض از بانک مرکزی محقق شده است، گفت: طبق قوانین در دو صورت دولت می‌تواند به صورت تنخواه گردان خزانه (از بانک مرکزی) و ماده 125 قانون محاسبات از سپرده‌های موجود در بانک مرکزی استفاده کند و تا پایان سال نیز آن را تسویه کند؛ بنابراین اسم این موضوع را نمی‌توان استقراض نامید و باید واژگان را درست انتخاب کرد.
وی در مورد میزان وابستگی بودجه به نفت نیز گفت: آنچه ملاک وابستگی است هزینه‌ها به درآمدهای نفتی بوده و نه کل وابستگی بودجه به نفت بلکه یکی از آرزوها این است که بتوان تمامی منابع نفت و گاز را برای تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (طرح‌های عمرانی) استفاده کرد، در حال حاضر میزان وابستگی بودجه نفت رقم گفته شده 40 تا 45 درصد است.
در همین زمینه، وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با بیان اینکه متأسفانه دولت اصلا شرایط غیر عادی و خاص دوران تحریم را درک نکرده است، گفت: رفتار دولت همچنان رفتاری عادی است و این گونه که به نظر می‌رسد قرار نیست هیچ تصمیم سختی را بگیرد و حاضر به چالش و گفت‌وگو با نهادهایی که بودجه را  اصلاح می‌کنند نیست.
وی افزود: درآمدها در لایحه بودجه ۹۸ بسیار خوشبینانه است و البته امکان تحقق ندارد. پیش‌بینی صادرات 1/5 میلیون بشکه نفت در سال آینده به واقعیت نزدیک نیست. محور بعدی مبتنی بر انتشار اوراق مالی و بدهی است، دولت پیش‌بینی کرده تا سال آینده ۴۴ هزار میلیارد تومان اوراق مالی منتشر کند، در حالی که این مسئله بسیار خطرناک است.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی اضافه کرد: انتشار اوراق مالی به معنای آینده فروشی منابع است که متأسفانه طی سه سال اخیر در اقتصاد ایران رایج شده است و سال به سال نیز انباشت می‌شود.
شقاقی شهری ادامه داد: سال آینده نمی‌توانیم انتظار افزایش ۱۴ درصدی تحقق درآمدهای مالیاتی را نسبت به سال جاری داشته باشیم چراکه رشد درآمدهای مالیاتی بدون افزایش پایه‌های مالیاتی، به معنای اعمال فشار مضاعف بر تولید، نیروی کار و حقوق بگیران است و امکان تحقق ندارد.
وی با بیان اینکه سال آینده به دلیل کاهش فروش و کاهش سودآوری بنگاه‌ها، قطعاً امکان کسب درآمد مالیاتی آنگونه که پیش‌بینی شده وجود نخواهد داشت، افزود: امسال در بخش مالیات، کسری بالغ بر ۴۰ هزار میلیارد تومانی خواهیم داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی بیان کرد: دولت قصد کاهش سهم صندوق توسعه ملی را داشت که خوشبختانه رهبرمعظم انقلاب با ورود به این مسئله، جلوی این کار را گرفته‌اند.