کارشناسان:
افزایش وابستگی به نفت عربستان برای چین خطرناک است
افزایش فروش نفت عربستان به چین میتواند وابستگی پکن در برابر ریاض و واشنگتن را بیشتر کرده و برای اقتصاد این کشور شرقی خطرناک باشد.
آژانس بینالمللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه خود برآورد کرد با وجود توافق اخیر عربستان سعودی برای برعهده گرفتن عمده کاهش تولید، این کشور قراردادهایی را با چین امضا کرده که صادراتش را در سال میلادی آینده حداکثر ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد.
به گزارش ایسنا، آژانس بینالمللی انرژی برآورد خود از تقاضا برای نفت اوپک در سه ماهه اول و سه ماهه دوم سال ۲۰۱۹ را به ترتیب به میزان ۷۰۰ هزار و ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داد و پیشبینی کرد بدنبال توافق ماه جاری اوپک در وین، از شدتاشباع عرضه در بازار نفت کاسته خواهد شد.
این آژانس در گزارش ماهانه خود برآوردش از رشد تولید غیراوپک در سال میلادی آینده را به میزان ۴۱۵ هزار بشکه در روز کاهش داد و به 1/5 میلیون بشکه در روز رساند که تا حدود زیادی به دلیل مشارکت روسیه در توافق کاهش تولید اوپک است.
همچنین بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، تقاضا برای نفت اوپک در سه ماهه اول سال ۲۰۱۹ به 31/4میلیون بشکه در روز و در سه ماهه دوم به 31/8 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. تولید این گروه در نوامبر با در نظر گرفتن تولید قطر که خروجش از اوپک را اعلام کرد، 33/03 میلیون بشکه در روز برآورد شده است.
بر اساس گزارش رویترز، در حالی که آژانس بینالمللی انرژی در این گزارش پیشبینی کرده میزان تقاضا از عرضه در سه ماهه اول به میزان قابل ملاحظهای فراتر خواهد رفت اما اوپک انتظار دارد بازار همچنان با عرضه مازاد بر تقاضا روبرو شود.
با این حال، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرده که سطح ذخایر نفت کشورهای عضو سازمان OECD در اکتبر به بالای میانگین پنج ساله صعود کرده و به 2/872 میلیارد بشکه رسیده است که منعکسکننده افزایش اخیر تولید است.
گفتنی است، کارشناسان معتقدند؛ شیر فلکه نفت کشورهای عربی و آفریقایی در دست آمریکاییهاست و وابستگی به نفت آنها برای چین یا هر خریدار دیگری خطرناک است. روسیه هم گاهی بر سر مسائلی ممکن است مشتریان نفت خود را مجازات کند. همان کاری که با اروپا بر سر گاز انجام داد. این در حالی است که اختیار نفت کشور مستقلی چون ایران در اختیار خودش است و ایران ثابت کرده که زیر عهد خود با مشتریانش نمیزند. ایران؛ مطمئنترین فروشنده نفت در بین کشورهای نفتی است و این مسئله را دیپلماتها و مسئولان وزارت نفت باید با ذکر سوابق تاریخی به دنیا اعلام کنند.