kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۸۳۰
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۷
در دیدار با رئیس کل بانک مرکزی مطرح شد

نظر آیت‌الله مکارم شیرازی درباره جرائم دیرکرد بانکی

عضو کمیته بانکداری بدون ربا در بانک مرکزی با اعلام جزئیاتی از جلسه رئیس کل بانک مرکزی با آیت‌الله مکارم شیرازی از مراجع تقلید، شروط مطرح شده در مورد اخذ جریمه دیرکرد تسهیلات بانکی را ذکر کرد و گفت: اگر این وجه به عنوان بهره دیرکرد باشد، ربا و حرام است و بانک‌ها حق گرفتن آن را ندارند.

حجت‌الاسلام سیدعباس موسویان در گفت‌وگو با مهر با اشاره به دیدار ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در روز پنج‌شنبه گذشته در قم با تعدادی از علما و مراجع معظم تقلید از جمله آیت‌الله مکارم شیرازی که وی نیز در این دیدار حضور داشت، گفت: در گزارش برخی از رسانه‌ها از این جلسه مطرح شد که اخذ جریمه دیرکرد از سوی بانک‌ها توسط ایشان حرام و ربا اعلام شده، این در حالی است که نظر آیت‌الله مکارم در این زمینه کامل‌تر بود و رسانه‌ها تنها بخشی از این نظر را منعکس کردند.
این کارشناس ارشد بانکداری اسلامی با بیان این که از نظر آیت‌الله مکارم چنانچه مبلغی که به عنوان دیرکرد و جرائم گرفته می‌شود، در بانکداری به عنوان بهره دیرکرد باشد آن بهره دیرکرد از نظر شرعی ربا و حرام محسوب می‌شود و از لحاظ شرعی ممنوع است، افزود: نظر ایشان این بود که این موضوع در 3 عنوان و بحث ممکن است که مطرح شود.
وی گفت: بحث اول این است که اگر به عنوان بهره دیرکرد باشد ربا و حرام است و کسی حق ندارد که بگیرد. بحث دوم این است که اگر به عنوان جریمه فرد متخلف باشد از نظر شئونات قضایی است و جریمه گرفته شده به بیت‌المال تعلق دارد نه به بانک و بحث سوم این است که اگر به عنوان وجه التزام گرفته شود در صورتی که در قرارداد شرط شود اشکال دارد اما اگر در قرارداد خارج لازم دیگری اصطلاحا وجه التزام شرط شده باشد از نظر آیت‌الله مکارم اشکال ندارد.
گفتنی است آیت‌الله مکارم شیرازی، در خصوص جریمه دیرکردی که بانک‌ها از مشتریان خود می‌گیرند، می‌گوید: جریمه در زمانی مصداق می‌یابد که کسی کار خلافی انجام داده باشد و اسم آن نیز در اسلام تعزیر است که این تعزیر باید به حساب بیت‌المال واریز شود.
وی توضیح داد: گرفتن ربا و جریمه دیرکرد در دین اسلام حرام است اما می‌بینیم که متاسفانه بانک‌ها همین پول‌ها را از مردم می‌گیرند و به عنوان حقوق به کارکنان خود می‌دهند و آنان هم آن را به خانه می‌برند در حالی که باید بدانیم اگر کاری حلال نباشد حرام است و سرنوشت آن رفتن به جهنم خواهد بود.
وی بیان داشت: امروز متاسفانه ربا به جای قرض‌الحسنه وارد سیستم بانکی شده و کسی به دیگری رحمی نمی‌کند.
آیت‌الله مکارم شیرازی ادامه می‌دهد: کسانی که از روی استیصال و عدم توانایی مالی قادر به پرداخت بدهی خود به بانک نیستند خلافی نکرده‌اند که به این واسطه به آنان جریمه دیرکرد تعلق گیرد.