انقلاب سینمایی مقدمه سینمای انقلابی
رسول شمالی ورزنده
در آستانه چهلمین سالگرد شکوهمند پیروزی انقلاب اسلامی قرارداریم و طی این مدت ملت ایران با تلاش و ایثارگریهای خود درمقابل همه توطئههای دشمنان اعم از جنگ تحمیلی، جنایات گروههای ضدانقلاب، ترورهای کور منافقین، توطئههای استکبارجهانی به سرکردگی آمریکا، شرارتهای مزدوران داخلی اعم ازکودتای نظامی، فتنههای داخلی، شبیخون فرهنگی، ترور دانشمندان، فشارهای اقتصادی، مسائل برجام و توطئه جدید آمریکا، مردانه ایستاد و از ارزشهای انقلاب پاسداری کرد و امروز سربلند است.
اما همه این مسائل و اتفاقات، هنوز در سینما به طور شفاف برای نسل امروز و جهانیان، تصویر و تبیین نشده است؛ درحالی که سینما میتواند جنایات و چهره واقعی دشمنان جمهوری اسلامی ایران را در دنیا نمایان سازد.
سینما مهمترین نهاد فرهنگی تاثیرگذار درسطح جهان محسوب میشود که قادر است با تولید آثار فاخر از جنایاتی که علیه انقلاب اسلامی و مردم مسلمان ایران در طول سالهای پس از انقلاب شکل گرفته با زبان گویای تصویریاش به نسل جوان امروز و جهانیان نشان دهد.
در آستانه چهلمین سال پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی قرار گرفتهایم اما متاسفانه سینمای ایران همگام با سایر نهادهای فرهنگی درخصوص نمایش چهره کریه دشمنان انقلاب اسلامی و جنایات آنان گام موثری برنداشته و باید اذعان کرد که سینما دراین زمینه کم کاری کرده است.
اگرچه جسته وگریخته تعداد اندکی فیلم سینمایی و مجموعههای تلویزیونی با موضوع جنایات منافقین و گروههای ضدانقلاب در طی این سالها تولید و از تلویزیون و سینما نمایش داده شده اما تعداد آنها در برابر وسعت حوادث، بسیار ناچیز به نظر میرسد.
نسل جوان امروز که هیچ اطلاع و آگاهی از جنایات گروههای ضدانقلاب و به ویژه منافقین ندارد تشنه دیدن و شنیدن جنایتهای گروههای ضدانقلاب است تا درجریان عمق فاجعه آنان و ستمهایی که به مردم کوچه و بازار روا داشتهاند قرارگیرد و چه ابزاری بالاتر از سینما میتواند واقعیتهای آن جنایات را به صورت شفاف و گویا به تصویر بکشد.
سینما بهترین وسیله و ابزاری است که قادراست تمام ابعاد و جزییات فاجعه و جنایات منافقان و گروههای ضدانقلاب و اعمال ننگین و ضد بشری تروریستها علیه ایران اسلامی را با زبان تصویر بیان کند که متاسفانه تاکنون این مهم از سوی دستاندرکاران سینما کمتر صورت گرفته است.
تهیه کنندگان و کارگردانهای به نام درسینمای ایران اگرچه در تهیه و تولید فیلمهای سینمایی با مضامین دفاع مقدس به موفقیتهای خوبی رسیدهاند و ایثارگریهای مردم را در طول هشت سال دفاع مقدس به زیبایی به تصویر کشیدند و درسینماهای کشور و در خارج از ایران هم به اکران گذاشتند اما در موضوع تهیه و تولید فیلمهای سینمایی با مضامین جنایات منافقین و گروههای ضدانقلاب تاکنون آثار برتری خلق نکردند.این درحالی است که این تحرکات از روزهای نخستین پس از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شد و مردم کوچه و بازار آماج ترور وحشیانه و کور منافقین و گروههای ملحد و ضدانقلاب بودند؛ سوژههای واقعی زیادی از این جنایات در دست است که هرکدام میتواند داستانی مستند برای تولید یک فیلم سینمایی آرمانی و تماشایی باشد تا نسل جوان امروز ما در جریان واقعیتها قرار بگیرد.
حتی آثاری با موضوع نمایش ماهیت گروهکهای ضدانقلاب میتواند با ویژگیهای جهانی ساخته شود و در سطح بینالمللی به اکران در آید.
مردم ایران اسلامی هرگز جنایات ددمنشانه منافقین و گروههای ضدانقلاب را در ترور بهترین فرزندان این آب و خاک از یاد نبردهاند و یکی از خواستههایشان مطرح کردن این جنایات در سطح جهانی است و بهترین وسیله و ابزار این کار سینماست که میتواند با تاثیرگذاری فراوان خود در مجامع جهانی وظیفه وجدانی و میهنی خودرا به نحو احسن انجام دهد.
به هرحال مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که به نوعی متولی امر درسینما هستند میبایست در این مسیر حرکت میکردند که تاکنون این امر میسر نشده است.
هرچند سینمای ایران پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی سعی و تلاشش بر حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی بوده و هست اما در برخی از موارد هنوز نتوانسته به خواستههای مردم جامع عمل بپوشاند و درجازده است. درحالی که بهترین سوژههای مردمی که میتوانست مظلومیت مردم را در جهان نشان دهد به بایگانی سپرده شد.
اگربخواهیم جنایات منافقین و گروههای ضدانقلاب را در سازمانهای بینالمللی مثل سازمان ملل برای دنیا مطرح کنیم بهترین روش بهرهگیری از ابزارسینماست؛ سینماگران میتوانند باشیوههای نو سینما عمق فاجعه گروههای ضدانقلاب را برای مردم و جوانان امروز این مرز و بوم تبیین کنند. واقعا جای این گونه آثار به شدت برپرده سینمای ایران خالی است و هنوز هم میشود در آغاز دهه پنجم انقلاب به سوی ساخت این نوع آثار حرکت کرد. چراکه این مقوله جزئی از تاریخ معاصر ماست که اکران آن برپرده سینما پایداری، ایثارگریها و رشادتهای مردم را برای نسل امروز به نمایش میگذارد.
پس باید ادعا کنیم که سینمای ایران بهترین فرصت را برای دیده شدن این مسئله مهم در سطح جهانی از دست داده است. این درحالی اتفاق افتاد که برخی از باصطلاح تهیه کنندگان ایرانی با فیلمهای اجتماعی خود به بازتاب وجود مشکلات در جامعه ایران به دروغ پرداخته و همه چیز را وارونه نشان دادهاند و متاسفانه با همین فیلمهای سخیف در جشنوارههای خارجی حضور مییابند و آثار ضعیفشان هم از سوی سردمداران وابسته این جشنوارهها مورد تقدیر قرار میگیرد.
از طرفی دستاندرکاران و تهیه کنندگان متعهد ما که میتوانند از واقعیتهای فاجعه و جنایات گروههای ضد انقلاب فیلم بسازند در این خصوص کاری انجام نمیدهند و به خاطر برخی مشکلات سکوت کردهاند.
در حقیقت سینمای ایران در طی این چهل سال بیاعتنا به این مقوله بوده و کاری نکرده است. به راستی چه مقام و مسئولی و چه نهادهایی میبایست در این زمینه فعال میبودند و چرا واقعا تاکنون حرکتی در این مسیر رخ نداده و چه کسانی میبایست پاسخگو باشند؟
به هرصورت ساخت و تولید فیلم سینمایی با مضامین جنایات منافقین و گروههای ضدانقلاب در ایران امروز بیش از هرزمان دیگر احساس میشود و لازم است که تهیه کنندگان و کارگردانهای نخبه ایران و همچنین هنرمندان مطرح کشور در این خصوص فعال شوند و آثار وزینی را درسطح بینالمللی بسازند.
امید است که انقلابی در سینمای ایران رخ دهد تا ان شاءالله دستاندرکاران سینمای ایران به سمت ساخت فیلمهای سینمایی با ارزشهای انقلاب حرکت کنند.
سینمای ما نیاز به یک خانه تکانی دارد تا این سینما مظهر پاکی و صداقت بماند،همان گونه که معمار کبیرانقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ه) در فرمایشات خود در سالهای اول انقلاب فرمودند.
خوشبختانه تعداد دستاندرکاران انقلابی در سینمای امروز ایران کم نیستند و هستند تهیه کنندگان و کارگردانهای متعهدی که حاضرند برای تولید آثار انقلابی ایران تلاش کنند.