نکته حقوقی
«عندالمطالبه» یا «عندالاستطاعه» هیچکدام مانع اجرای پرداخت مهریه نیست
رئیس کل دادگاه های عمومی و انقلاب تهران گفت: شروط ضمن عقد «عندالمطالبه» یا «عندالاستطاعه»، هیچکدام مانع اجرای پرداخت مهریه نمی شود.
عباس پوریانی به خبرگزاری صداوسیما گفت: در میان عموم مردم عندالمطالبه یا عندالاستطاعه جزو شروط ضمن عقد مطرح میشود و برخی تصور میکنند مهریه صرفاً در شرط عندالمطالبه قابل پرداخت است، در حالی که در شرط عندالاستطاعه نیز مهریه ضمانت اجرایی پیدا میکند و زوجه میتواند به میزان مهریه خود، اموال زوج را به مرجع قانونی ارائه کند.
پوریانی ادامه داد: در حال حاضر با افزایش قیمت سکه طلای بهار آزادی آمار پروندههای دعاوی خانواده افزایش پیدا کرده است و فقط در تهران طی چهار ماه نخست امسال با افزایش 260 درصدی پروندههای تعدیل پرداخت اقساط مهریه مواجه بودهایم.
وی تصریح کرد: همین که عقد ازدواج منعقد میشود زن هم مالک مهریه است، چه به زندگی ادامه بدهد و چه اینکه به خاطر اختلافات خانوادگی تصمیم به جدایی بگیرد؛ مهریه در هر شرایطی جزو حقوق زن محسوب میشود.
رئیس کل محاکم عمومی و انقلاب تهران گفت: چنانچه زوج برای پرداخت مهریه توان مالی نداشته باشد میتواند درخواست اعسار از پرداخت مهریه کند و اگر تقاضای او در دادگاه تایید شود، حکم تقسیط پرداخت مهریه صادر خواهد شد و دادگاه تعدادی از سکهها را به عنوان پیش پرداخت اولیه تعیین میکند.
پوریانی در پاسخ به این سوال که میزان پرداخت مهریه به چه ترتیب محاسبه میشود؟ اظهار داشت: برخی تصور میکنند چنانچه مهریه مازاد بر 110 سکه باشد هیچ دینی بابت مازاد، بر گردن زوج نیست اما طبق قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی درباره محکومان پرداخت مهریه، ابتدا به اجرا گذاشتن مهریه 110 سکه مطرح است و پس از آن نیز بقیه میزان مهریه نیز قابلیت اجرایی دارد.
وی افزود: چنانچه مهریه عندالمطالبه باشد و زوج از پرداخت آن استنکاف کند، موضوع بازداشت مطرح میشود اما به این معنا نیست که برای بقیه مهریه حقی به زوجه تعلق نمیگیرد بلکه چنانچه میزان مهریه بیش از 110 سکه باشد و زوج توانایی مالی پیدا کند، برابر قانون بقیه آن نیز اجرایی میشود. اثبات اعسار نیز به عهده شخص مدعی است و باید مستندات خود را به دادگاه ارائه کند.