پیوند عمیق نسل سوم و چهارم انقلاب با ارزشهای دفاع مقدس - بخش پایانی
دفاع مقدس الگویی برای همیشه تاریخ
مقدستر از همیشه و مدافعتر از گذشته، روحیه جهادی در داخل و خارج از مرزها به کار خود ادامه میدهد، دفاع مقدس چنان الگویی شد که امروز کشورهای دیگر با تاسی از آن، پیروزی و ایستادگی را معنا میبخشند، همچنین در داخل کشورمان نیز این روحیه جهادی تبدیل به رمز موفقیت در عرصههای مختلف شده است.
هدیه آقاپور
هر جنگی در طول تاریخ به همان تاریخ پیوست اما استثنایی وجود دارد و آن چیزی جز واقعه کربلا نیست، واقعهای که نه تنها در تاریخ باقی مانده بلکه حال آینده را همچنان متاثر میکند و جنگ دفاع مقدس کشورمان نیز به دلیل تنیده شدن با عاشورا و تاسی از فرهنگ شهادت و ایثار و جهاد، زنده و پا برجا مانده است.
دانشگاه عشق یا دفاع مقدس
رزمندگان ما در دفاع مقدس گویی به کلاس درس میرفتند و در دانشگاه عشق یک به یک فارغالتحصیل میشدند، خود دانشجو بودند اما به چنان بالندگیای رسیدند که امروز برای ما به عنوان الگویی بیبدیل در زمینههای دینی، ولایت، جهاد، مقاومت و غیره تبدیل شدهاند، در همین رابطه حجتالاسلام مجتبی ذوالنور نماینده مردم قم و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با گزارشگر کیهان میگوید: «مکتب ما مکتب اسلام، شهادت، و سیدالشهداست و به گفته حضرت امام خمینی، ملتی که شهادت دارد اسارت ندارد.»
وی ادامه میدهد: «شهادت مکتب لطافت و صلابت است، کسانی که روحیه جهاد و مقاومت دارند عزیز بوده و زیر بار ذلت نمیروند در دفاع مقدس نیز رزمندگان ما چند ویژگی داشتند؛ یکی دل بریدن از دنیا بود، جنسشان جنسی آسمانی بود و دنیا را ابزاری برای رسیدن سعادتمندی میدانستند.»
حجتالاسلام ذوالنور میافزاید: «روحیه شهادت طلبی در عزیزان رزمنده ما متجلی بود، شهادت را پلی برای رسیدن به خدا و درجات بالا میدیدند و نکته دیگر ویژگی تکلیف گرایی در آنها بود، به این معنی که برای پیروزی تلاش میکردند ولی اگر پیروز نمیشدند ادای تکلیف را پیروزی میدانستند.»
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی اضافه میکند: «تمام تدابیر، دقتها و ظرافتهای لازم را برای مقابله با دشمن استفاده میکردند. به عبارتی نبوغ و خلاقیت داشتند و پیروزی و شکست چون همراه با ادای تکلیف بود برایشان فرقی نداشت اما برای پیروزی تلاش میکردند.»
وی با اشاره به ویژگی عشق به اهل بیت(ع) در رزمندگان دفاع مقدس اظهار میدارد: «در ادامه عشق به اهل بیت، ولایتپذیر بودند و آنچه برایشان اهمیت داشت خدمت به مردم بود، بنابراین اگر همین روحیه ورود پیدا کند در عالم سیاست یا اقتصاد قطعا وضعیت کنونی در کشور حاکم نخواهد بود.»
حجتالاسلام ذوالنور تاکید میکند: «اگر در یک ابعادی رشد کردیم، دشمن را شکست دادیم، جنگ را به پیروزی رساندیم، ضد انقلاب را ناکار کردیم و از گردنهها و تنگناهای مهم عبور کردیم باز هم میتوانیم.»
وی میافزاید: «در بسیاری از حوزهها که دشمن تلاش داشت هیچگونه رشدی نداشته باشیم مانند بحث هستهای، صنایع مهماتسازی و تجهیزات دفاعی که هیچی نداشتیم جز مونتاژ سلاح ژ-3 امروز به حدی رسیدیم که انواع سلاحها را میسازیم، از توپ، نفربر، زیر دریایی گرفته تا موشکهای دور برد و بالستیک.»
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره اینکه در زمینه هوافضا دشمن را متحیر کردیم میگوید: «در بحث سلولهای بنیادین و شبیه سازی ژنتیکی دنیا متحیر از پیشرفت نسل جوان ماست و همگی به برکت ولایتمداری ، روحیه ارزشی ،ایستادگی، مقاومت و تفکر بسیجی است.»
وی در ادامه میافزاید: «در همه عرصهها به همین روحیه جهادی نیاز داریم و اگر میبینید درجایی پسرفت داشتیم یعنی از این روحیه جهادی فاصله گرفتیم و این روحیه به هرکجا نشر پیدا کرد حماسه آفرید. به عنوان مثال یمن را در مقابل دنیا ایستاده نگه داشت در حالی که نظام سلطه پشت عربستان سعودی است و تلاش میکند یمن را از پای در بیاورد.»
حجتالاسلام ذوالنور خاطر نشان میکند: «این روحیه وارد حزب الله لبنان شد و میبینیم خواب را از چشمان اسرائیل ربود، وارد مقابله با داعش شد، داعشی که 106 کشور دنیا پشت سرش بودند به زانو درآمد، لذا روحیه مقاومت تحولی ایجاد کرد که امروز آثار آن را میبینیم، بنابراین کلید عبور از سختیها و رشد در زمینههای مختلف، روحیه جهادی و مقاومت است.»
دفاع مقدس ادامه دارد
تحول عظیم سیاسی بینالمللی سال ۱۹۷۹ در منطقه استراتژیک غرب آسیا، یعنی پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در ایران، علاوه بر شکست پرستیژ ابرقدرتی ایالات متحده از طریق پایان دادن به عمر سلطنت پهلویها که نقش ژاندارم منطقهای آمریکا را ایفا مینمودند،موج بزرگی از هوشیاری و بیداری را در بین ملل دنیا و به ویژه ملت مسلمان منطقهایجاد نمود و اعتماد به نفس ملی سترگی مبنی بر اینکه میتوان طومار ظلم و استبداد و استعمار بیگانه را با ایستادگی و مقاومت در هر کجا به هم پیچید، به آنهابخشید. همین علت الهام بخشی انقلاب اسلامی کافی بود تا موجی از خصومت و دشمنی را با نظام نوپای جمهوری اسلامی ایجاد نماید.
دفاع مقدس ادامه دارد چون ظلم نیز ادامه دارد، با پیروزی انقلاب اسلامی دشمنان کشورمان که سعی میکردند مخالفت خود را از طرق مختلف ابراز کنند و چهره نورانی این انقلاب را معکوس نشان دهند جدای از مباحث سیاسی، حقوق بشر را در طول انقلاب بهانه کردند درحالی که خود با حمایت از گروهکهای تروریستی و ضد انقلاب هزاران کودک و فرزند کشورمان را شهید کردند.
در جنگ تحمیلی نیز از مظلومکشی و نامردی کم نگذاشتند، جلوتر که میآییم میبینیم آنقدر حریص خون شدند که در سوریه، عراق، یمن و لبنان هم دست به کشتار غیر نظامیان و کودککشی زدند.
رژیم صهیونیستی نیز سالهاست خون مردم فلسطین را میمکد. اما آنها همچنان کراوات حقوق بشر را مضحکانه به گردن پاپیون میزنند و بر این سیاست نخ نما اصرار میورزند.
دکتر امین اسدی دبیرکل جمعیت حامیان صلح پایدار در گفتوگو با گزارشگر کیهان میگوید: «ملت ایران در دوران دفاع مقدس به جهان نشان داد که حافظ ارزشهای دینی و انقلابی است و تا آخرین قطره خون خود برای حفظ و احیای آنها تلاش میکند.»
وی ادامه میدهد: «اگر دنيا شعار حقوق بشر سر میدهد و در پوشش آن به هركار ضد بشری دست میزند، این ملت ايران بود كه مظلومانه تحت جنگ واقع شد، خود را متعهد به رعايت ارزشهای انسانی دانست و جنگ را بدون اقدامات ضد بشری با پيروزي به پايان رسانيد و در آن حماسه انسانيت خود را به دنيا نشان داد.»
دکتر اسدی میافزاید: «جنگی که بر کشور ایران اسلامی تحمیل شد، علیرغم خسارات زیادی که به ما تحمیل کرد، در واقع مظهر همه روحیات خوب و سازندهای است که میتواند ملتی را به تعالی حقیقی برساند و دفاع مقدس گنجینه عظیمی برای پیمودن راه ترقی و تکامل کشور ما به شمار میرود.»
این فعال حقوق بشر اضافه میکند: «دفاع مقدس نیز از جهاتی به قیام عاشورا شباهت دارد، به فرموده مقام معظم رهبری؛ دفاع مقدس مانند گنجی تمام ناشدنی است که هر چه از آن برداشت میکنیم نه تنها تمام نمیشود، بلکه هر روز ابعادی جدید از آن برای مردم ما شکوفا میشود. این دفاع مقدس همچنان ادامه خواهد داشت چه در زمینه اقتصادی و چه در زمینه بینالمللی و مردم همچنان پای ارزشهای انقلاب اسلامی ایستادهاند.»
دبیرکل جمعیت حامیان صلح پایدار تصریح میکند:«تروریسم به مثابه طاعونِ عصر ما، یکی از موانع جدی و اساسی دستیابی بشر به صلح و امنیت است، خطرات آن نیز بسیار بیش از جرایم انفرادیست، از این رو مبارزه با آن برای جامعه ما ضروری و پراهمیت است، گواهی محرز بر نقض قوانین اعلامیه حقوق بشر، پرونده ۱۷۰۰۰شهید ترور در کشور ایران است. هفده هزار خانواده داغدار، ۱۷۰۰۰ جنایت تروریستی که توسط گروهکها صورت گرفته و اعضای این گروهکها از سوی مدعیان حقوق بشر حمایت میشوند. به عنوان مثال ترور اخیر در اهواز نمونهای از نقض حقوق بشر بود که بنیانگذارش وهابیت و صهیونیست بودند و این دو به همراه یار سومشان یعنی آمریکا، از مدعیان حقوق بشر نیز هستند.»
وی یادآور میشود: «یک قاچاقچی را که میگیرند و حکم اعدامش میآید، بلافاصله صدای حقوق بشر بالا میرود! ولی این تروریستها چندین سال است تحت پوشش غرب، هر جنایتی را مرتکب میشوند درحالی که اعمال و جنایات تروریستی آنان برای همگان اثبات شده است.»
دکتر اسدی در ادامه میافزاید: «از مسئولین درجه یک تا مردم عادی را ترورکردند و تحت پوشش دموکراسی غرب زندگیشان را میکنند، با بیشترین امکاناتی که در اختیارشان قرار دادند و بدون هیچ محدودیتی هر کاری که بتوانند علیه نظام جمهوری اسلامی ایران انجام میدهند، در حال حاضر منافقین و آلسعود و صهیونیسم با هم یکی هستند.»
این فعال حقوق بشرخاطرنشان میکند: «افرادی که این جنایتها را انجام میدهند، خیال خامی دارند که فکر میکنند اگر ما را به شهادت برسانند، ما از مبارزه با دشمن دست میکشیم، خیال باطلی که هرگز محقق نخواهد شد.»
دستاوردهای دفاع مقدس
گرچه تجاوز ناخواسته و جنگ ناخوانده رژیم بعثی بر ضد مردم ایران خسارتها و زیانهای جبران ناپذیر و بسیاری هم به ملت عراق و هم به ملت ایران و هم به دیگران وارد نمود که برخی از آنها هرگز التیام نخواهند یافت، ولی آنچه مسلم و بدیهی است این است که رژیم مذکور بهرغم تحمیل آن همه زیان و خسارت به ملت ایران و مردم عراق به هیچگونه دستاوردی که دست کم یکی از اهداف تجاوز آن رژیم را تحقق بخشیده باشد دست نیافت.
از برکات مهم دفاع مقدس، تقویت اعتماد به نفس و خودباوری بوده است. ما در کوران دفاع مقدس به این نتیجه رسیدیم که باید خود را باور کنیم و با تکیه بر توانمندیهای خود کشور را ادارهنماییم. تأثیر این خودباوری، بعد از جنگ در عرصههای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فناوریهای نوین دفاعی، نمود فزایندهای داشت.
تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی ایران از همان اول پیروزی انقلاب اسلامی آغاز و در اوایل سال 1359 به صورت رسمی از سوی کشور آمریکا اعلام شد و بخش قابل توجهی از نیازهای گسترده مردم و نیروهای مسلح را با مشکل جدی مواجه کرد.
ملت ایران در دوران دفاع مقدس با روحیه قناعت و صرفهجویی مقاومت کرد و در تولید و ساخت نیازهای مختلف عمومی و تخصصی تا مرز خودکفایی بخش قابل توجهی از نیازهای ضروری پیش رفت.
مسئولان توانستند با توزیع عادلانه کالا در این دوران مواد ضروری و مورد نیاز اکثر مردم را با قیمت مناسب در اختیار آنان قرار دهند. از طرفی بودجه هشت سال جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران، برابر با یکسال بودجه کل کشور بود که این موضوع بیانگر اوج صرفهجویی در مسائل اقتصادی در زمان جنگ بوده است. البته با تمام مشکلاتی که جنگ برای اقتصاد ایران به بار آورد، میتوان گفت ایران به رغم آنکه در دوران جنگ در شرایط تحریم تسلیحاتی و اقتصادی بهسر میبرد ولی کشور دچار قحطی یا بیماریهای ناشی از کمبودهای تغذیهای نشد.
تحول در حوزه صنایع دفاعی، از جمله ساخت انواع موشکها، پیشرفت در امور هوا- فضا، افزایش توان پدافند هوایی، ساخت انواع هواپیما، بالگرد و کشتی، ساخت انواع جدید هواپیماهای سبک شناسایی (پهپاد) و... این باور را در مراکز دانشگاهی و علمی- پژوهشی کشور به وجود آورد که خواستن، توانستن است. همچنین مقابله با اتکای به بیگانه در امر فناوریهای جدید و درک فرآیند رشد فناوری توسط متخصصان و نخبگان داخلی، فرهنگ خودباوری بود که در اندیشه رزمندگان کشور ایران در دوران دفاع مقدس تجلی کرد.