kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۳۲۹۳
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۲
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس:

۲۰ میلیارد دلارِ پتروشیمی‎ها و فولادی‎ها به سامانه‌نیما واریز نشده است

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه در شش ماه نخست امسال تنها 4 میلیارد از ۲۴ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی شرکتهای پتروشیمی و فولاد به سامانه نیما تزریق شده، گفت: مابقی ارزهای حاصل از صادرات نباید سر از بازار سلیمانیه و هرات در بیاورد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، هادی قوامی با بیان اینکه جلوگیری از رشد تورم از طریق سامانه نیما ممکن است، گفت: مابقی ارزهای حاصل از صادرات نباید سر از بازار سلیمانیه و هرات در بیاورد تا با رقم حداکثری به کشور وارد شود و خود را به شکل تورم در داخل کشور نشان دهد.
وی افزود: افراد و شرکتهایی که ارز حاصل از صادرات خود را به جای تزریق به سامانه نیما در جای دیگری می‌فروشند، به مردم، کشور و پول ملی خیانت می‌کنند؛ این در حالی است که همه باید تلاش کنند در صف مبارزه با تحریم و جنگ اقتصادی بایستند نه اینکه از اوضاع موجود، فرصت‌طلبانه استفاده کنند.
گفتنی است در پی تشدید تحریمهای آمریکا علیه کشورمان، با وجود ماندن ایران در برجام و در شرایطی که در ظاهر اروپایی‌ها نیز مدعی هستند پای توافق با ایران ایستاده‌اند، امکان فروش نفت و دسترسی ما به درآمدهای ارز محدود گردیده است. در این شرایط بیشترین کمک برای تأمین ارز مورد نیاز از کانالهای موازی، ارز ناشی از صادرات محصولات فولادی و بویژه پتروشیمیهاست و براساس تصمیم دولت، باید این شرکتها ارزهای صادراتی خود را در سامانه نیما (نظام یکپارچه‌‌ معاملات ارزی) عرضه کنند، اما بسیاری از مسئولان، کارشناسان و فعالان اقتصادی نسبت به نحوه عملکرد پتروشیمی‌ها و خودداری آنها از تزریق ارز خود به سامانه نیما انتقاد می‌کنند.این رفتار صادرکندگان غیرنفتی، صدای مسئولان دولتی را هم درآورد تا جایی که همتی اخیرا به مجلس رفت و اعلام کرد برخی پتروشیمی‌ها ارزشان را به نیما نمی‌آوردند.
حسن روحانی هم چندی قبل با بیان اینکه در حال جنگ اقتصادی با دشمن هستیم، تاکید کرد که صادرکنندگان حتی دولتی و خصولتی که ارز حاصل از صادرات را دیرتر به سامانه نیما تحویل می‌دهند، به کشور خیانت می‌کنند.
با این حال احمد مهدوی، دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی مدعی است «از ابتدای سال 97 تا 19 شهریور امسال حدود سه میلیارد و 321 میلیون یورو معادل 69 درصد درآمد ارزی صادرات پتروشیمی به بازار عرضه شده که یک میلیارد و 76 میلیون یورو از آن به بازار ثانویه اختصاص دارد.»
حال در این وضعیت تنگنای ارزی، یک نماینده مجلس میگوید دلارها سر از سلیمانیه درآورده است. بررسی سامانه ارز و طلا نشان می‌دهد قیمت دلار سلیمانیه حتی گران‌تر از دلار بازار آزاد است، یعنی پتروشیمی‌ها و فولادیها نه تنها دلار را در سامانه نیما (زیر 10 هزار تومان) عرضه نمی‌کنند که آن را حتی به قیمت آزاد (بیش از 17 هزار تومان) به صرافیهای داخلی هم نمی‌دهند و ارز خود را به نرخ سلیمانیه که گران‌تر از بازار آزاد است می‌فروشند تا به این ترتیب از یک طرف خوراک ارزان دولتی بگیرند و از طرف دیگر حداکثر سود ممکن را از فروش ارز صادرات کسب کنند.