با بررسی آمارها پیشبینی میشود
احتمال افزایش تورم تا پایان سال
با توجه به افزایش شاخص قیمت طی سه ماه اخیر که آمار آن را مرکز آمار منتشر کرده، پیشبینی میشود با ادامه همین روند، نرخ تورم تا پایان سال به بالای 50 درصد برسد.
نرخ تورم در سال جاری با توجه به اینکه همچنان رقم قابل ملاحظهای محسوب نمیشود، چنانچه اخیرا بانک مرکزی این نرخ را برای شهریور ماه 13/5 درصد عنوان کرده؛ باعث شده انتقاداتی از سوی کارشناسان و مردم به آن وارد شود.
با این حال، روندی که در حال حاضر برای ادامه قیمتها میتوان متصور شد، حاکی از افزایش همین نرخهای به ظاهر اندک در ادامه سال جاری میباشد.
بر اساس گزارش مرکز آمار، در شهریورماه امسال شاخص کل قیمت کالاهای مصرفی به 134/6 رسید که نسبت به ماه قبل 5/4 درصد افزایش را نشان میدهد و این بدان معناست که قیمت کلی اجناس و ملزومات زندگی روزمره مردم در حال افزایش است و در ماه مورداشاره (یعنی شهریور) بالاترین نرخ تورم ماهانه به ثبت رسیده است.
به گزارش مشرق، مقایسه میان روند افزایش نرخ «شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی» با سالهای گذشته در مدت مشابه شش ماهِ نخست سال، گویای این مسئله است که باید در پایان سال جاری تورم نجومی را شاهد باشیم.
بر اساس این آمارهای رسمی، از ابتدای سال جاری روند صعودی را در این شاخص شاهد هستیم. بطور متوسط در شش ماه گذشته نرخ شاخص از 112/9 به 134/6 رسیده که نشانگر رشد 21/7 درصدی است. به عبارت دیگر هر ماه تورم بیش از 3/6 درصد رشد را ثبت کرده است.
بنابراین و براساس میزان درصد افزایش ماهانه میتوان متصور بود که در پایان سال جاری، با در نظر گرفتن وضعیت فعلی شاخص تورم برمبنای سال پایه (۱۳۹۵-۱۰۰) به حدود ۱۵۷ درصد افزایش یابد. در واقع نرخ تورم سالانه در پایان سال ۱۳۹۷ به حداقل ۴۴ درصد برسد.
در همین زمینه، اگر میزان رشد را براساس روند سه ماهه در نظر بگیریم، آنچه مشخص است از خرداد تا شهریور، ماهانه بیش از 6/1 درصد نرخ افزایش یافته است که بیانگر روند افزایش بیش از 36/5 درصدی در نیمه دوم سالجاری و بیش از ۵۸ درصدی تا پایان سال است.
گرچه روحانی از ابتدای روی کار آمدن همواره عملکرد دولت قبلی خود را در افزایش تورم و گرانی ساعتی کالاها مورد انتقاد قرار میداد، اما آنچه در عمل طی مدت جاری اتفاق افتاد، تکرار همان ماجراهای سال ۹۱ بود. روحانی، پنج سال پیش و در آستانه انتخابات سال ۹۲ درخصوص گرانی لحظهای گفته بود: «دلار به چندین برابر قیمت افزایش پیدا میکند.. مشکل کجاست؟ عدم مشورت، خودشیفتگی، عدم استفاده از ابزار علمی برای اداره کشور و بیثباتی ها»
جهانگیری معاون اول روحانی نیز در ایام مناظرات و تبلیغات انتخاباتی سال گذشته، بارها از نقش و موفقیت دولت در کنترل قیمتها و مدیریت بازار سخن گفته بود. به عنوان نمونه وی در یکی از مناظرات انتخاباتی با خطاب قرار دادن مردم گفته بود: «روند افزایش لحظهای قیمتها در بازار و کوچکترشدن سفرههای مردم در حالی به وقوع میپیوندد که بیش از یک ماه است که دولت وزیر اقتصاد ندارد و عملا فرماندهی اقتصادی دولت غایب است.»