kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۱۸۶۷
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۱
با رشد بیش از سه برابری در دولت تدبیر و امید

نقدینگی از یک تریلیون و 600 هزار میلیارد تومان گذشت

جدیدترین آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد نقدینگی کشور همچنان به روند شتابان خود ادامه داده و با رشد سه برابری در این دولت، از یک تریلیون و 600 هزار میلیارد تومان گذشته است.



گروه اقتصادی-

تلاطمات ارزی اخیر باعث شد عملکرد منفی دولت درخصوص نقدینگی بار دیگر برجسته شود،‌ عملکردی که متاسفانه زمینه‌ساز مشکلات اخیر اقتصادی شد و بازار‌های مختلفی از جمله ارز، سکه، مسکن، گوشی همراه و... را تحت تاثیر قرار داد.
بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی، نقدینگی کشور به یک تریلیون و 602 هزار میلیارد تومان افزایش افزایش یافت، این در حالی است که سال گذشته حجم نقدینگی، یک تریلیون و 333 هزار میلیارد تومان بود که بیانگر این واقعیت است که طی یکسال اخیر حدود 300 هزار میلیارد تومان (یعنی 20/1 درصد) به نقدینگی کشور افزوده شده است.
البته رشد نقدینگی در تیر 96، نسبت به تیر 95 (یعنی مدت مشابه قبلی) 23 درصد افزایش یافته بود که بر این اساس می‌توان گفت رشد نقدینگی یکسال اخیر با وجود کاهشی که داشته، تغییر محسوسی را تجربه نکرده است.
نقدینگی کشور، تشکیل شده از دو بخش پول و شبه پول می‌باشد، به این صورت که پول، همان اسکناس و سکوک به همراه سپرده‌های کوتاه مدت بوده و شبه پول هم، سپرده‌های بلندمدت می‌باشد.
حجم شبه پول از این نقدینگی یک تریلیون و 387 هزار میلیارد تومان و حجم پول هم نزدیک به 215 هزار میلیارد تومان می‌باشد. به عبارت دیگر همانطور که مشاهد می‌شود بیش از 90 درصد نقدینگی مربوط به شبه پول (یعنی سپرده‌های بلندمدت بانکی) است.
از همین رو گفته می‌شود بانک‌ها نقش موثری در افزایش نقدینگی داشته‌اند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، این در حالی است که عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی در ابتدای حضور خود در این بانک وضعیت کنونی بازار ارز را محصولی از عدم کنترل و هدایت جریان نقدینگی بی‌ضابطه توسط شبکه بانکی عنوان کرده بود. وی البته در روزهای اخیر نیز انتقادات خود نسبت به این موضوع را بار دیگر  مطرح کرد و وقتی بعد از آن بازار ارز تا حدی درگیر التهاب شد، برخی از تحلیلگران معتقد بودند مسائل مطرح شده در مورد نقدینگی از سوی رئیس‌کل بانک مرکزی عاملی اثرگذار بر شرایط بازار بوده است.
لازم به ذکر است، نقدینگی در ابتدای دولت حسن روحانی حدود 490 هزار میلیارد تومان بود که تاکنون (که به یک تریلیون و 600 هزار میلیارد تومان رسیده) بیش از یک تریلیون و 200 هزار میلیارد تومان افزایش داشته و رشد چشمگیر سه برابری را تجربه کرده است.
این در حالی است که یکی از انتقادات حسن روحانی از دولت قبلی، افزایش نقدینگی بود، حسن روحانی سال ۹۱ و ۹۲ با انتقاد از نقدینگی ۴۵۰ هزار میلیاردی این سؤال را پرسید که «آیا نقدینگی را هم دشمن بالا برد؟»در حال حاضر، علی رغم انتقاداتی که خود او به افزایش نقدینگی نسبت به دوره قبلی داشت، یکی از بدترین عملکردها را درخصوص رشد نقدینگی ثبت کرده است.