دلایل گرانی گوشت و مرغ اعلام شد
انحصار در واردات نهاده های دامی و عرضه این اقلام با ارز آزاد، موجب افزایش چشمگیر قیمت گوشت،مرغ، تخم مرغ و در نهایت کاهش قدرت خرید خانوار شده است.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با انتقاد از انحصار صورت گرفته در واردات نهادههای دامی، اظهار کرد: نوسان نرخ ارز از ابتدای فروردین ماه بهانهای شد تا واردکنندگان قیمت نهادههای دامی را به طور چشمگیری افزایش دهند.
عباس پاپیزاده افزود: اگرچه وزارت جهاد کشاورزی اعلام میکند که واردات نهادهها با ارز دولتی 4200 تومانی صورت میگیرد اما آخرین بررسیها نشان میدهد که تاکنون تمامی نهادههای دامی همانند سال گذشته با ارز 3700 تومان وارد شده است. با این وجود قیمت نهادهها نسبت به مدت مشابه سال قبل در بازار نباید تفاوتی داشته باشد.
به گفته وی نوسان نرخ ارز و عدم نظارت در سطح بازار بهانهای شد تا قیمت نهادههای دامی دستخوش تغییر و تحولاتی قرار گیرد که این امر به زیان تولیدکننده و مصرفکننده تمام میشود. با توجه به آنکه واردات نهادههای دامی توسط افراد معدود و خاص صورت میگیرد.
همچنین مدیرعامل اتحادیه دامداران از افزایش 70 تا 80 درصدی قیمت اقلام علوفهای در بازار خبر داد و گفت: از ابتدای سال تاکنون قیمت اقلام علوفهای همچون یونجه، سبوس و کاه 70 تا 80 درصد، ذرت 22، جو 28 و کنجاله سویا 30 درصد در بازار افزایش داشته است. این موضوع قیمت تمام شده شیر، تخم مرغ، گوشت قرمز و مرغ را تحت تأثیر خود قرار داده است.
علیرضا عزیزالهی قیمت شیر در بازار را با وجود نرخ کنونی نهادههای دامی و هزینه نیروی انسانی منطقی دانست و گفت: البته قیمت گوشت قرمز تا حدودی غیرمنطقی است چرا که بخشی از نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود. تأخیر در واردات و کاهش عرضه نسبت به واردات دلیل اصلی این افزایش غیرمنطقی قیمت در بازار به شمار میرود.
وی با اشاره به اینکه امکان پیشبینی قیمت نهادههای دامی در بازار وجود ندارد، افزود: بازار به قدری نامشخص است که نمیتوان نسبت به آینده آن پیشبینی خاصی داشت به همین خاطر انتظار میرود دولت تصمیمات مهمی را اتخاذ کند تا نوسان ارز مبادلهای و آزاد شرایط قیمتها را تحت تأثیر خود قرار ندهد.همچنین رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی با انتقاد از نوسان شدید قیمت نهادههای دامی در بازار، اظهار کرد: از ابتدای سال قیمت ذرت و کنجاله سویا ناشی از نوسان نرخ جهانی نهادههای دامی و تأخیر در ثبت سفارشها حدود 30 درصد در بازار افزایش یافته است.محمد یوسفی افزود: نوسان نرخ نهادهها در ماههای اخیر موجب شد تا واردکنندگان کالاهای موجود در انبار را بر مبنای ارز 4200 تومان محاسبه و به بازار عرضه کنند.
یوسفی با تکذیب بحث انحصار در واردات نهادههای دامی، گفت: در شرایط کنونی، ثبت سفارش واردات کالاها به معاونت بازرگانی وزارتخانه واگذار شده است با این وجود انحصاری در واردات وجود ندارد.