مقام سابق سیا:
آمریکا هنوز از کودتای 28 مرداد درس نگرفته است
مقام سابق سیا در یادداشتی نوشت: «۶۵ سال از کودتای آمریکا در ایران گذشت ولی طرفداران براندازی نظام هنوز از آن کودتا عبرت نگرفتهاند.» او همچنین روی آوردن آمریکا به گروهک منفور منافقین را نشانه درماندگی کاخ سفید عنوان کرد.
«پل پیلار» از مقامهای اسبق سیا در یادداشتی که روز چهارشنبه در اندیشکده «آتلانتیک» منتشر شد با اشاره به نزدیک شدن سالروز کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332، به دولتمردان آمریکا توصیه کرد با عبرت گرفتن از تاریخ، در امور داخلی ایران دخالت نکنند. وی در عنوان این یادداشت نوشته است: «۶۵ سال گذشت ولی طرفداران براندازی نظام ایران هنوز از آن کودتا درس نگرفتهاند.»
چنانکه فارس گزارش داده، پل پیلار در نوشته خود رویکرد دولت «دونالد ترامپ» را در قبال ایران، تغییر نظام است. طبق این تحلیل، امید غالب دولت ترامپ این است که افزایش فشارهای اقتصادی باعث قیام ایرانیان ناراضی شود و سخنرانی اخیر «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز دقیقا دعوت به انجام همین کار بود.
پل پیلار در ادامه به اقدامهای دولت آمریکا در 65 سال پیش و دخالت در امور داخلی ایران برای براندازی دکتر «محمد مصدق» نخستوزیر وقت اشاره کرد و نوشت: برخی از عبرتهای آن حادثه با موضوع امروزی تغییر نظام ایران و اینکه آیا واشنگتن قادر است حکومت ایران را تغییر دهد و چنین اقدامی برای منافع آمریکا خوب خواهد بود یا خیر، در ارتباط است.
مقام سابق سیا سپس با ذکر پارهای از تفاوتهای آن دوره با امروز و انزوای کنونی واشنگتن در اجرای سیاستهای مداخلهجویانه نوشت: در تضاد با آن دوره، اینک دولت آمریکا با ریاست دونالد ترامپ، در اجرای سیاستهایش در قبال ایران منزوی است و به جز عربستان سعودی، امارات و (رژیم ) اسرائیل حمایت بینالمللی کمی از جنگ اقتصادی این کشور علیه ایران وجود دارد، ضمن آنکه لطمههای اقتصادی ناشی از تحریمهای ثانویه نیز موجب برانگیخته شدن خشم دیگران شده است.
پیلار با ذکر تفاوتهای موفقیت کودتای آمریکایی 28 مرداد با امروز نوشت: «با وجودی که محمد مصدق به عنوان یک نخستوزیر منتخب، به محبوبیت قابل توجهای دست یافت اما بسیاری از این حمایتها شکننده و غیرقابل اعتماد بود. مصدق نیز برخی از متحدان احتمالی خود را با شیوههای اقتدارگرایانه رنجاند. بنابراین، سرنگونی او دستیافتنیتر از هدف امروز سرنگونی کل نظام سیاسی ایران بود.»
وی سپس با اشاره به اینکه دولت آمریکا حتی در صورت موفقیت در براندازی نظام ایران جایگزینی به جای آن ندارد، نوشت: «براندازهای بالقوه نظام ایران، هیچ گزینه جایگزینی به جای ساختار قدرت فعلی ندارند. درماندگی نحوه تفکر دولت ترامپ در این زمینه را میتوان از حسابی که آنها روی مجاهدین خلق باز کردهاند، متوجه شد: «گروه تروریستی فرقه مسلک که با پشتیبانی از «صدام حسین» رئیسجمهور وقت عراق در جنگ هشت ساله، اندک حمایتهایش در ایران را هم از دست داد.»
پل پیلار در سال 2005 میلادی پس از 28 سال حضور در سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی. آی.ای) بازنشسته شد. آخرین سمت وی در سازمان سی.آی.ای، افسر اطلاعات ملی در امور شرق نزدیک و جنوب آسیا بود.