درباره «شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام» چه میدانید؟
شبكه دانشگاههاي مجازي جهان اسلام، يكي از شبكات سيزدهگانه و تنها شبكه دانشگاهي ذيل كميته همكاريهاي علمي و فناوري كامستك است كه كميته مذكور، خود ذيل سازمان همكاريهاي اسلامي، دومين سازمان بينالمللي بعد از سازمان ملل با 57 كشور عضو ميباشد و جمهوري اسلامي ايران، ميزبان آن است.
طرح امکانسنجی شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام توسط دانشگاه پیامنور تهیه گردید. این طرح در چهاردهمین اجلاس عمومی کمیته دائمی همکاریهای علمی و فناوری (COMSTECH) سازمان تعاون اسلامی (OIC) در تاریخ 23 دی ماه 1389 در شهر اسلام آباد جمهوری اسلامی پاکستان، تصویب شد. براساس طرح پیشنهادی، این شبکه، سازمانی خودگردان، غیرسیاسی، غیرانتفاعی با رویکرد بینالمللی و تحت چترحمایت کامستک است و برای تحقق، پایش و ارزیابی اهداف ذکر شده در اساسنامه خود تشکیل شده است. شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام (CINVU) در روز یکشنبه 18 دیماه 1390 بطور رسمی توسط هماهنگکننده کل COMSTECH در دانشگاه پیامنور، افتتاح گردید.
اين شبكه، از آن جهت كه تنها شبكه دانشگاهي ذيل كامستك ميباشد داراي مزيت منحصر به فرد يا راهبردي است كه پايگاهي مهم و غني براي تقويت و توسعه آموزش عالي همگاني جهان اسلام براي تحقق عدالت در عرصه دانش و انديشه، تعميق و تثبيت آموختهها به شمار ميرود و براي افراد نخبه اين امكان را فراهم ميكند تا با توجه به علايق و گرايشهاي خود در زمينههاي مختلف علوم به بروز توانمنديهاي آموزشي، پژوهشي، فرهنگي و مهارتي بپردازند و ضمن دسترسي به منابع مفيد، از متخصصان امر و تجربه ساير دانشگاهها بهرهمند گردند. در شبكه دانشگاههاي مجازي با اتصال دانشگاهها با بستر فراهم شده توسط دانشگاه پيام نور جهت ايجاد شبكه ارتباطي ميان دانشجويان، اساتيد و دانشگاهها، اشتراك اطلاعات و منابع و حمايت از شيوههاي يادگيري از دور در محيطهاي برخط (Online) و شبكهاي، شالودهاي از دستاوردهاي دانشگاههاي توانمند، قابل دسترس و استفاده است.
از اين رو با شبكه سازي دانشگاههاي مجازي هم رتبه در جهان اسلام و ديگر كشورها و همچنين ارتباطات مستمر با دوازده شبكه ديگر كامستك، ميتوان بستري غني براي تحقق اهداف عالمانه و مدبرانه اسلام ناب در عرصههاي علمي، فرهنگي، مديريتي، اقتصادي، پزشكي، انرژي و... را ايجاد نمود.
این طرح به منظور تحکیم روابط و ارتقای سطح همکاریهای علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری میان کشورهای عضو سازمان تعاون اسلامی (OIC)، از طریق ایجاد زمینههای مناسب برای حمایت از برنامههای توسعه شبکههای آموزش و پژوهش مبتنی بر فناوریهای نوین اطلاعاتی و مخابراتی و مهندسی دانش، ترویج فرهنگ تعاون و مشارکت و تسهیل همکاری و همفکری میان نخبگان، اندیشمندان و دانشمندان کشورهای اسلامی اهداف ذیل را دنبال میکند:
1) تثبیت مفهوم کیفیت و الگوی مدیریت راهبردی درحوزه آموزش عالی جهان اسلام.
2) ارتقای جایگاه و نقش دانشگاههای باز، از راه دور، مجازی و هوشمند در طرحهای توسعه ملی و منطقهای کشورهای اسلامی.
3) فراهم نمودن زمینه همکاریهای مشترک جهت بهرهبرداری از همافزایی میان دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی کشورهای اسلامی.
4) برگزاری دورههای آموزشی و انجام پروژههای مشترک درون شبکهای.
5) ارتقای سطح دستاوردهای علمی، آموزشی و پژوهشی کشورهای اسلامی.
6) ایجاد شبکه دانش و دانشپژوهشی و ترمیم فضای فرار و مهاجرت مغزها.
7) فراهم نمودن امکان پوشش و گسترش آموزش در حوزههای جغرافیایی محروم و کمتر توسعه یافته.
در عین حال از جمله مزاياي شبكه دانشگاههاي مجازي جهان اسلام و عضويت در آن را اینگونه میتوان برشمرد:
- بهرهمندي از ظرفيتهاي امكان جذب و تبادل دانشجو، استاد، پژوهشگران، اعضاي هيأت علمي و كارشناسان به منظور ارتقا ميزان دانشپژوهشگران علمي و آموزشي و انتقال تجربيات تخصصي آنها در كشورهاي اسلامي توسط اين شبكه.
- حمايت از كنفرانس هاي تخصصي، كارگاهها و دورههاي آموزشي تخصصي در حوزه نظام آموزشي، نيروي انساني ماهر و همچنين سازوكارهاي پژوهشي.
- بهرهمندي از ظرفيت هاي آمايشي و پايشي رتبه بندي دانشگاهها جهت ارائه خدمات جامع به دانشگاههاي داراي ظرفيت.
- بهرهمندي از ظرفيتهاي بانك اطلاعاتي شبكه در توسعه ارتباطاتي با دانشگاههاي مجازي جهان اسلام و ديگر كشورهاي داراي فناوري آموزشي هوشمند در جهان جهت شناخت از ظرفيتها و توسعه فعاليتها.
- حمايت و تجليل از نخبگان و كارآفرينان عرصه دانشگاههاي مجازي جهان اسلام و بسترسازي براي رشد آنان.
- بستري توانمند جهت اعتبار بخشي و اعطاي گواهيهاي معتبر به مقالات علمي و پژوهشهاي كاربردي و بنيادين و نيز حمايت از طرحهاي اثرگذار علمي – پژوهشي و ديگر امور مرتبط با حوزه نشر الكترونيك در جهان اسلام و ارائه خدمات جامع در اين عرصه با همكاري CSI و ديگر دانشگاههاي مجازي توانمند.
- بهرهمندي از ظرفيتهاي جشنوارهها و المپيادهاي بينالمللي مرتبط با عرصه مجازي كه با حمايت و مشاركت اين شبكه برگزار ميگردد.
در آخر لازم به یادآوری است که دکتر کریم نجفی برزگر با حکم قائممقام وزیر علوم از خرداد ماه سال جاری، سکان راهبری این مرکز را در دست گرفته است که از جمله سوابق نامبرده میتوان به عضویت در هیئت علمی دانشگاه پیام نور؛ معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه پیام نور؛ رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی در هندوستان و معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اشاره نمود. در عین حال علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر به تارنمای اختصاصی این شبکه به نشانی cinvu.net مراجعه نمایند.