kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۵۶۹۴
تاریخ انتشار : ۰۶ تير ۱۳۹۷ - ۲۱:۱۹
واکنش یک مقام وزارت نفت به ادعای آمریکا

توقف صادرات نفت ایران ممکن نیست

یک مقام آگاه در وزارت نفت گفت: صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران اکنون در حدود 2/5 میلیون بشکه در روز است که حذف آن از بازار جهانی در یک دوره چندماهه، امکان‌پذیر نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، روز سه‌شنبه برخی رسانه‌های غربی به نقل از یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه آمریکا، بدون آنکه نامی از وی ذکر شود و به صورت غیررسمی، از برنامه دولت آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران با همراه کردن تمامی خریداران اروپایی و آسیایی نفت کشورمان
 خبر دادند.
این ادعای بزرگ که زمان اجرای آن از ماه نوامبر 2018 (حدود 5 ماه دیگر) اعلام شده، با واکنش‌هایی از سوی مقامات برخی کشورهای آسیایی و اروپایی همراه شد اما تا این لحظه، هیچ کشوری برای پیوستن به چنین طرحی، اعلام آمادگی و موافقت نکرده است.
یک مقام آگاه در وزارت نفت در این خصوص به خبرنگار تسنیم گفت: این ادعای بزرگ، شدنی نیست چرا که ایران در ماه گذشته میلادی روزانه 2/8 میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی صادر کرده و این رقم اکنون در حدود 2/5 میلیون بشکه است و حذف این میزان نفت خام و میعانات گازی از بازار جهانی به راحتی و در یک دوره زمانی چندماهه، امکان‌پذیر نیست.وی تصریح کرد: برخی شرکت‌های اروپایی (مثل شل و توتال) طی چند هفته اخیر خرید نفت ایران را متوقف کرده‌اند، اما صادرات نفت ایران به اروپا، آسیا و دیگر نقاط جهان ادامه دارد.
این مقام آگاه افزود: آن طور که مقامات آمریکایی فکر می‌کنند، ظرفیت مازادی برای ارائه نفت از سوی کشورهای عربستان، امارات و... برای درازمدت وجود ندارد، شاید برای مدتی بتوانند با مدیریت شرایط عرضه نفت از سوی همپیمانان آمریکا و به مدار آوردن تمامی ظرفیت این کشورها، بخشی از صادرات نفت ایران را پوشش دهند، اما جبران حذف بخش قابل توجهی از صادرات ایران از بازار جهانی نفت، برای بیش از چند ماه امکان‌پذیر نیست.
بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان نیز چند روز پیش در مصاحبه‌ای با بلومبرگ با بیان اینکه «وزارت نفت ایران برای بدترین سناریو آماده است»، گفته بود: اعلام برنامه‌های ایران بدلیل جلوگیری از آگاهی آمریکا و ایجاد ممانعت امکان‌پذیر نیست.
برخورد سرد روسیه
در همین رابطه، «الکساندر نوواک» وزیر انرژی روسیه اعلام کرد که مسکو درخواست طرف آمریکایی در‌باره توقف واردات نفت از ایران را صرفا بر اساس ضوابط حقوقی مورد ارزیابی قرار می‌دهد.
خبرگزاری «اینترفکس» خبر داد نوواک بامداد چهارشنبه بعد از مذاکرات خود با «ریچارد پری» وزیر انرژی و «استیون منوچین» وزیر خزانه‌داری آمریکا در واشنگتن، در پاسخ به سؤال خبرنگاران در این باره گفت: «ما دارای قرارداد خرید نفت از ایران هستیم که در سال 2014 امضاء شده که در حال اجراست و به همین دلیل وضعیت را در وهله نخست براساس ضوابط حقوقی ارزیابی کنیم.»
گفتنی است یکی از راه‌های مقابله با تحریم‌ها و کاهش فشار ناشی از آن بر اقتصاد کشور استفاده از ظرفیت‌های داخلی برای رفع اساسی سایه این تحریم‌ها از سر کشور است.
فارس در این رابطه گزارش داد: ایران بعنوان بزرگترین دارنده ذخایر گاز دنیا پتانسیل بالایی برای تامین گاز مورد نیاز دنیا و کسب درآمد از این طریق دارد، اما در حال حاضر ایران سهم کمتر از 2 درصدی از بازار صادرات گاز دنیا در اختیار دارد. صادرات گاز در دنیا عمدتا به وسیله خط لوله انجام می‌گیرد، بنحوی که صادرات با خط لوله دو سوم بازار صادرات گاز را به خود اختصاص داده است. نکته قابل توجه در صادرات به روش خط لوله آن است که بدلیل آنکه صادرات گاز به این روش نیازی به حمل با کشتی و به تبع آن بیمه‌ مربوط به کشتیرانی ندارد، عملا تحریم‌های کشتی‌رانی و بیمه‌ای بر آن اثر نخواهد داشت.
بدین صورت عملا با از بین رفتن اصل مسئله تحریم در این زمینه دیگر نیازی به استفاده از روش‌های دور زدن تحریم‌ها نخواهد بود.