نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
مدعیان اصلاحات: دولت مقصر نیست مشکلات اقتصادی درمان ندارد!
سرویس سیاسی -
روزنامه زنجیرهای قانون در گزارشی به شدت ناامیدانه به وضعیت اقتصادی کنونی کشور پرداخته و دولت را فاقد توان اداره این وضعیت دانسته و نوشت تغییر مدیران اقتصادی نیز فایدهای ندارد!
در بخشی از این گزارش آمده است: « در حال حاضر با وضعيت ايجاد شده پيشنهاداتي براي تغيير تيم اقتصادي دولت مطرح ميشود و برخي نيز به صراحت اعلام كردند كه دولت بايد استعفا بدهد. كارشناسان اذعان دارند كه مسئولان اقتصادي هيچگونه برنامه و راهحلي را براي وضعيت بحراني اقتصاد ايران ندارند؛ در همين حال يكي از مسئولان دولتي به صراحت اعلام كرده است كه راهحلي براي شرايط فعلي ندارد. چندي پيش رييس بانك مركزي در پاسخ به معاون اتاق بازرگاني درخصوص شرايط فعلي بازار ارز گفت: «نمیدانم در شرایط فعلی ارزی چه کار کنم، به احتمال زیاد باید دوباره کوپنها را در بیاوریم». اين جمله مورد واكنشهاي رسانهاي زيادي قرار گرفت و دور از ذهن بود كه اين موضوع را مسئولان دولتي به راحتي به زبان بياورند. به همين خاطر حيرت اصحاب رسانه را برانگيخت و نشان داد كه دولتيها نيز از وضعيت فعلي نااميد شده و هيچ راهحلي براي بهبود آن ندارند.»
بر اساس گزارش این روزنامه « هر چقدر مهرههاي اقتصادي را تغيير دهيم، تاثيري در وضعيت اقتصادي و رفاهي مردم ايجاد نخواهد كرد.»
بدون راهکار نشان دادن مشکلات کنونی اقتصادی کشور از سوی برخی مدعیان اصلاحات و روزنامههای زنجیرهای با این انگیزه صورت میگیرد که مردم بر اثر این مشکلات به استیصال رسیده و متعاقب آن زنجیره ایها از ضرورت سازش برای حل مشکلات سخن بگویند، تغییر در محاسبات مدیران و سران کشور در این پروژه از سوی مدعیان اصلاحات به نیابت از دشمن پیگیری میشود در مقابل دلسوزان به رئیسمحترم جمهور میگویند: « به صلاح خود شما، مردم، نظام و انقلاب است که دست به یک خانهتکانی اساسی و گسترده در دولت بزنید و ضمن سپردن کارها و مسئولیتها به افراد شایسته و کاردان، در انجام امور نیز از افراد دلسوز و کارآمد و آزمون داده مشورت جدی بگیرید تا لااقل بخشی از خسارتهای فراوانی که تاکنون دولت جنابعالی به ملت تحمیل کرده است جبران شود.»
بی شک در صورت سپرده شدن مدیریت اقتصادی کشور به افراد بصیر و کاردان بخش اعظم این مشکلات قابل حل بوده و آن گونه که زنجیره ایها و مدعیان اصلاحات به دنبال آن هستند نیازی به سازش برای رفع این ناکارآمدیها نیست.
نوسانات نرخ ارز هم تقصیر منتقدین دولت است!
با وجود اذعان روزنامه قانون به مشکلات بیشمار اقتصادی کشور و ادعای اینکه دولت نه توان و نه دانش مقابله با آنها را دارد روزنامه اعتماد در یادداشتی منتقدین دلسوز دولت را به تلاش برای مقابله و تغییر دولت متهم ساخته و نوشت:«ناآراميهاي ديماه ٩٦ به روايتي با هدف تضعيف دولت از مشهد و از جانب طيفي از اصولگرايان نزديك به جبهه پايداري كليد خورده بود.»
روزنامه زنجیرهای اعتماد پای را فراتر از این گذاشته و حتی نوسان نرخ ارز را نیز به منتقدین دولت منتسب ساخته و نوشت: « با ورود به سال نو، دردسرهاي روحاني و دولتش نيز رنگي نو گرفت. بهويژه وقتي ويروسهاي ضدروحاني مهمترين دستاورد دولت تدبير و اميد كه بهبود شرايط اقتصادي و تثبيت بازار بود را نشانه رفتند تا «بحران ارزي» به انوع و اقسام بحرانهاي دولتِ اين رييسجمهور گرفتار و پردردسر اضافه شود. بحراني خطرناك كه از بسياري وجوه شبيه به ديگر بحرانهاي گاه و بيگاه دولت روحاني مشكوك بود و بهنظر ساختگي!»
روزنامه زنجیرهای اعتماد از سوی دیگر با طرح یک راهکار به عنوان برگزاری انتخابات زود هنگام و انتساب آن به منتقدین دولت مینویسد: « واقعيت اين است كه اين ايده در شرايطي راهگشا خواهد بود كه مشكلات، مشخصا ناشي از عملكرد دولت مستقر باشد. بنابراين درشرايط فعلي ابتدا بايد تحليل كنيم تا مشخص شود كه در بروز وضع موجود چه عواملي موثرند. به نظر ميرسد عوامل متعددي در بروز اين وضعيت دخيل بوده كه عمده اين عوامل خارج از حيطه اختيارات دولت بوده است.»
در این زمینه بایستی به این نکته مهماشاره کرد که بیشک مقصر خواندن دولتهای سابق و نیز منتقدین دلسوز بیشک دردی از مدعیان اصلاحات و روزنامههای زنجیرهای درمان نخواهد کرد، رئیسجمهور محترم در سال 1392 و در جریان تبلیغات انتخاباتی قسم خورده بود که والله اگر مشکلات اقتصادی کشور راهحلی نداشت پا به میانه میدان نمیگذاشتم و طبیعی است که این مشکلات راه چاره دارند که براساس آنچه پیش از این گفته شد مدعیان اصلاحات به دنبال آن نیستند، آنان میخواهند مشکلات به حد غیرقابل تحمل برسند و مدیران و تصمیمگیران ناچار به سازش با قدرتهای ریز و درشت بینالمللی بر سر منافع ملی کشور شوند.
فرار به جلوی زنجیره ایها به نیابت از سعودی؛ مسئول تنش در منطقه کدام کشور است؟!
روزنامه زنجیرهای شرق در شماره دیروز خود طی یادداشتی به منافع مشترک ایران و عربستان در منطقهاشاره کرده و این منافع را خنثیکننده طرحهای رئیسجمهور آمریکا دانست!
در بخشی از این یادداشت آمده است: ایران برای عبور از تونل وحشتی که ترامپ با همکاری اسرائیل برای آن طراحی کرده، نیازمند فضای آرام در منطقه است. آرامش در منطقه علاوهبر کاهش هزینههای امنیتی برای کشور، تحرکات کشورهایی را که از سر اجبار در جبهه آمریکا و اسرائیل قرار دارند، خنثی خواهد کرد. به نظر میرسد ایران و عربستان بهعنوان دو کشور عمده در منطقه در کنار رقابت سالم در منطقه باید با اتخاذ روشهایی که تأمینکننده منافع آنهاست، مرحله خصومتآمیز کنونی را پشت سر بگذارند.
درباره این یادداشت و تحلیل به کار رفته در آن نکاتی را باید خاطر نشان کرد، نخست آنکه مسئول تنش در منطقه کدام کشور است؟! ایران یا سعودی به نیابت از رژیم صهیونیستی و آمریکا؟! حمله چند سال پیش عربستان به یمن و کشتار مردم مظلوم و بیدفاع این کشور و نیز گسترش روابط این رژیم با اسرائیل و از سوی دیگر حمایت مالی و تسلیحاتی از تروریستها در سوریه چگونه باید مورد تحلیل قرار گیرد؟!
نکته دوم اینکه آیا سعودی با قراردادهای چندین میلیارد دلاری با آمریکا که تضمینکننده منافع ایالات متحده در منطقه است میتواند به اجبار نه اختیار در جبهه آمریکا و اسرائیل قرار گرفته باشد و اگر ایران اندکی عقبنشینی کند این همراهی با آمریکا و اسرائیل به همگامی با جمهوری اسلامی منتهی شود؟!
رژیم سعودی میلیاردها دلار هزینه کرده و خود را در پازل آمریکا و رژیم صهیونیستی تعریف کرده است و تحلیلهای خنده دارو در عین حال تاسف بار زنجیره ایها طرفین غائله را تغییری نمیدهد.
بحراننمایی زنجیرهایها از ایرانِ بدون برجام
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی نوشت:«در شرایطی که مخالفان توافق هستهای پیش از این بارها خواستار خروج ایران از این توافقنامه بودند، اما امروز علیرغم آنکه خواسته آنان تقریبا محقق شده، سکوت اختیار کرده و توضیح نمیدهند ایران بدون برجام چگونه باید به اهداف خود برسد».
مدعیان اصلاحات هیچ اعتقادی به ظرفیتهای عظیم داخلی و استعدادهای جوانان کشورمان ندارند و علیرغم تجربههای عبرت آموز، همچنان مدعی هستند که باید بدون هیچ چشم داشتی به صورت یکطرفه به طرف مقابل امتیاز بدهیم تا مشکلات کشور رفع شود. ادعای مضحکی که در ماجرای برجام، برای چندمین بار نادرست بودن آن ثابت شد.
گفتنی است در روزهای گذشته روزنامه آرمان در مطلبی نوشته بود:«با تحقق برجام موج امید در بین مردم تشدید شد و به همین دلیل انتظار میرفت این امیدواری به شکلی ملموس در زندگی مردم خود را نشان بدهد. با این وجود امروز این اتفاق رخ نداده و وضعیت معیشتی مردم نیز زیاد رضایتبخش نیست...آقای روحانی بیشتر انرژی خود را برای مسئله برجام قرار داد. روحانی باید این نکته را در نظر میگرفت که در شرایطی میتواند اهداف خود را در عرصه بینالمللی محقق کند که وضعیت داخلی کشور را ساماندهی میکرد...اعضای کابینه آقای روحانی باید در کنار پرداختن به مسئله برجام در زمینههای تخصصی خود نیز فعالیت میکردند و سیاستهای داخلی را نیز ساماندهی میکردند. این در حالی است که اتاق فکر سیاست داخلی دولت آقای روحانی خاموش بود و به صورت موثر نقشآفرینی نکرد».
متاسفانه دولت آقای روحانی بدون توجه به ظرفیتهای عظیم داخلی، تمام تخم مرغهای خود را در سبد برجام قرار داد و در حال حاضر نیز هنوز از رویکرد خسارت آفرین اجرای توافق به هر قیمت، تغییر ریل نداده است. در کنار این رویکرد غلط، متاسفانه دولت به شدت کم تحرک است.
لازم به ذکر است که حجم سیلاب وار نقدینگی سرگردان از ۴۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۱۴۹۰ هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده و بیش از سه برابر شده است. کارشناسان اقتصادی اتفاق نظر دارند که این جهش شتابان در حجم نقدینگی و مدیریت نشدگی آن، موجب تورم لجام گسیخته شده است و دولت با به خدمت گرفتن ۲۰ درصد همین نقدینگی میتواند رونق اقتصادی ایجاد کند.
برجام قابل دوام نیست
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «بعد از خارج شدن آمریکا از برجام کاملا قابل پیشبینی بود که مقاومت برجام به سطح بسیار بالایی از شکنندگی رسیده و قابل دوام نیست. اتحادیه اروپا توان مقابله با آمریکا را مخصوصا از جهت اقتصادی ندارد.»
گفتنی است آمریکا از اولین روز اجرای برجام- دی ماه 94- در دولت اوباما، توافق هستهای را نقض کرد. این عهدشکنی و نقض فاحش برجام در دولت ترامپ نیز ادامه پیدا کرد اما کشورهای اروپایی عضو 1+5 و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بدون اعتراض عملی به عهدشکنیهای واشنگتن، با شانتاژهای آمریکا درباره توان موشکی و نفوذ منطقهای ایران اعلام همراهی کردند.
بعد از خروج آمریکا از برجام، شرکتهای اروپایی بدون توجه به تعهدات خود برای خروج از ایران صف کشیدند. در همین راستا شرکتهای بدعهدی همچون پژو و توتال اعلام کردند که فعالیتهای خود در ایران را تعلیق خواهند کرد. شرکتهای ایرباس، زیمنس، اینژی، دی زی بانک آلمان و چند شرکت دیگر نیز بیانیههای مشابهی صادر کردند.
این روزنامه زنجیرهای به غیرقابل دوام بودن برجام اذعان و تصریح کرده است که اروپا در حوزه اقتصادی در مقابل آمریکا نمیایستد.اما در حال حاضر جریان رسانهای دولت که برخلاف خط تبلیغی خود برای بزک برجام و مذاکره با آمریکا با وجود تابوشکنیهای فراوان از جمله تماس تلفنی روسای جمهور ایران و آمریکا و عکس یادگاری وزرای خارجه دو کشور در مقابل پرچمهای یکدیگر، از بستن با کدخدا به نتیجهای نرسیده بود، این بار سعی دارد با طرح موضوعاتی از قبیل «منافع اروپا در برجام در تضاد با آمریکا است»!، «اروپا در نقض برجام واشنگتن را همراهی نخواهد کرد»!، «برخلاف دشمنی آمریکا، اتحادیه اروپا به برجام و تعامل سازنده متعهد است»! و «به حفظ برجام با اروپا بدون آمریکا مطمئنتر شدیم»! برای پیگیری و اجرای برجام دل به تضمین همانهایی خوش کند که به تعبیر روحانی، دنبال آقا اجازه از آمریکا هستند!
روزنامه زنجیرهای قانون در گزارشی به شدت ناامیدانه به وضعیت اقتصادی کنونی کشور پرداخته و دولت را فاقد توان اداره این وضعیت دانسته و نوشت تغییر مدیران اقتصادی نیز فایدهای ندارد!
در بخشی از این گزارش آمده است: « در حال حاضر با وضعيت ايجاد شده پيشنهاداتي براي تغيير تيم اقتصادي دولت مطرح ميشود و برخي نيز به صراحت اعلام كردند كه دولت بايد استعفا بدهد. كارشناسان اذعان دارند كه مسئولان اقتصادي هيچگونه برنامه و راهحلي را براي وضعيت بحراني اقتصاد ايران ندارند؛ در همين حال يكي از مسئولان دولتي به صراحت اعلام كرده است كه راهحلي براي شرايط فعلي ندارد. چندي پيش رييس بانك مركزي در پاسخ به معاون اتاق بازرگاني درخصوص شرايط فعلي بازار ارز گفت: «نمیدانم در شرایط فعلی ارزی چه کار کنم، به احتمال زیاد باید دوباره کوپنها را در بیاوریم». اين جمله مورد واكنشهاي رسانهاي زيادي قرار گرفت و دور از ذهن بود كه اين موضوع را مسئولان دولتي به راحتي به زبان بياورند. به همين خاطر حيرت اصحاب رسانه را برانگيخت و نشان داد كه دولتيها نيز از وضعيت فعلي نااميد شده و هيچ راهحلي براي بهبود آن ندارند.»
بر اساس گزارش این روزنامه « هر چقدر مهرههاي اقتصادي را تغيير دهيم، تاثيري در وضعيت اقتصادي و رفاهي مردم ايجاد نخواهد كرد.»
بدون راهکار نشان دادن مشکلات کنونی اقتصادی کشور از سوی برخی مدعیان اصلاحات و روزنامههای زنجیرهای با این انگیزه صورت میگیرد که مردم بر اثر این مشکلات به استیصال رسیده و متعاقب آن زنجیره ایها از ضرورت سازش برای حل مشکلات سخن بگویند، تغییر در محاسبات مدیران و سران کشور در این پروژه از سوی مدعیان اصلاحات به نیابت از دشمن پیگیری میشود در مقابل دلسوزان به رئیسمحترم جمهور میگویند: « به صلاح خود شما، مردم، نظام و انقلاب است که دست به یک خانهتکانی اساسی و گسترده در دولت بزنید و ضمن سپردن کارها و مسئولیتها به افراد شایسته و کاردان، در انجام امور نیز از افراد دلسوز و کارآمد و آزمون داده مشورت جدی بگیرید تا لااقل بخشی از خسارتهای فراوانی که تاکنون دولت جنابعالی به ملت تحمیل کرده است جبران شود.»
بی شک در صورت سپرده شدن مدیریت اقتصادی کشور به افراد بصیر و کاردان بخش اعظم این مشکلات قابل حل بوده و آن گونه که زنجیره ایها و مدعیان اصلاحات به دنبال آن هستند نیازی به سازش برای رفع این ناکارآمدیها نیست.
نوسانات نرخ ارز هم تقصیر منتقدین دولت است!
با وجود اذعان روزنامه قانون به مشکلات بیشمار اقتصادی کشور و ادعای اینکه دولت نه توان و نه دانش مقابله با آنها را دارد روزنامه اعتماد در یادداشتی منتقدین دلسوز دولت را به تلاش برای مقابله و تغییر دولت متهم ساخته و نوشت:«ناآراميهاي ديماه ٩٦ به روايتي با هدف تضعيف دولت از مشهد و از جانب طيفي از اصولگرايان نزديك به جبهه پايداري كليد خورده بود.»
روزنامه زنجیرهای اعتماد پای را فراتر از این گذاشته و حتی نوسان نرخ ارز را نیز به منتقدین دولت منتسب ساخته و نوشت: « با ورود به سال نو، دردسرهاي روحاني و دولتش نيز رنگي نو گرفت. بهويژه وقتي ويروسهاي ضدروحاني مهمترين دستاورد دولت تدبير و اميد كه بهبود شرايط اقتصادي و تثبيت بازار بود را نشانه رفتند تا «بحران ارزي» به انوع و اقسام بحرانهاي دولتِ اين رييسجمهور گرفتار و پردردسر اضافه شود. بحراني خطرناك كه از بسياري وجوه شبيه به ديگر بحرانهاي گاه و بيگاه دولت روحاني مشكوك بود و بهنظر ساختگي!»
روزنامه زنجیرهای اعتماد از سوی دیگر با طرح یک راهکار به عنوان برگزاری انتخابات زود هنگام و انتساب آن به منتقدین دولت مینویسد: « واقعيت اين است كه اين ايده در شرايطي راهگشا خواهد بود كه مشكلات، مشخصا ناشي از عملكرد دولت مستقر باشد. بنابراين درشرايط فعلي ابتدا بايد تحليل كنيم تا مشخص شود كه در بروز وضع موجود چه عواملي موثرند. به نظر ميرسد عوامل متعددي در بروز اين وضعيت دخيل بوده كه عمده اين عوامل خارج از حيطه اختيارات دولت بوده است.»
در این زمینه بایستی به این نکته مهماشاره کرد که بیشک مقصر خواندن دولتهای سابق و نیز منتقدین دلسوز بیشک دردی از مدعیان اصلاحات و روزنامههای زنجیرهای درمان نخواهد کرد، رئیسجمهور محترم در سال 1392 و در جریان تبلیغات انتخاباتی قسم خورده بود که والله اگر مشکلات اقتصادی کشور راهحلی نداشت پا به میانه میدان نمیگذاشتم و طبیعی است که این مشکلات راه چاره دارند که براساس آنچه پیش از این گفته شد مدعیان اصلاحات به دنبال آن نیستند، آنان میخواهند مشکلات به حد غیرقابل تحمل برسند و مدیران و تصمیمگیران ناچار به سازش با قدرتهای ریز و درشت بینالمللی بر سر منافع ملی کشور شوند.
فرار به جلوی زنجیره ایها به نیابت از سعودی؛ مسئول تنش در منطقه کدام کشور است؟!
روزنامه زنجیرهای شرق در شماره دیروز خود طی یادداشتی به منافع مشترک ایران و عربستان در منطقهاشاره کرده و این منافع را خنثیکننده طرحهای رئیسجمهور آمریکا دانست!
در بخشی از این یادداشت آمده است: ایران برای عبور از تونل وحشتی که ترامپ با همکاری اسرائیل برای آن طراحی کرده، نیازمند فضای آرام در منطقه است. آرامش در منطقه علاوهبر کاهش هزینههای امنیتی برای کشور، تحرکات کشورهایی را که از سر اجبار در جبهه آمریکا و اسرائیل قرار دارند، خنثی خواهد کرد. به نظر میرسد ایران و عربستان بهعنوان دو کشور عمده در منطقه در کنار رقابت سالم در منطقه باید با اتخاذ روشهایی که تأمینکننده منافع آنهاست، مرحله خصومتآمیز کنونی را پشت سر بگذارند.
درباره این یادداشت و تحلیل به کار رفته در آن نکاتی را باید خاطر نشان کرد، نخست آنکه مسئول تنش در منطقه کدام کشور است؟! ایران یا سعودی به نیابت از رژیم صهیونیستی و آمریکا؟! حمله چند سال پیش عربستان به یمن و کشتار مردم مظلوم و بیدفاع این کشور و نیز گسترش روابط این رژیم با اسرائیل و از سوی دیگر حمایت مالی و تسلیحاتی از تروریستها در سوریه چگونه باید مورد تحلیل قرار گیرد؟!
نکته دوم اینکه آیا سعودی با قراردادهای چندین میلیارد دلاری با آمریکا که تضمینکننده منافع ایالات متحده در منطقه است میتواند به اجبار نه اختیار در جبهه آمریکا و اسرائیل قرار گرفته باشد و اگر ایران اندکی عقبنشینی کند این همراهی با آمریکا و اسرائیل به همگامی با جمهوری اسلامی منتهی شود؟!
رژیم سعودی میلیاردها دلار هزینه کرده و خود را در پازل آمریکا و رژیم صهیونیستی تعریف کرده است و تحلیلهای خنده دارو در عین حال تاسف بار زنجیره ایها طرفین غائله را تغییری نمیدهد.
بحراننمایی زنجیرهایها از ایرانِ بدون برجام
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی نوشت:«در شرایطی که مخالفان توافق هستهای پیش از این بارها خواستار خروج ایران از این توافقنامه بودند، اما امروز علیرغم آنکه خواسته آنان تقریبا محقق شده، سکوت اختیار کرده و توضیح نمیدهند ایران بدون برجام چگونه باید به اهداف خود برسد».
مدعیان اصلاحات هیچ اعتقادی به ظرفیتهای عظیم داخلی و استعدادهای جوانان کشورمان ندارند و علیرغم تجربههای عبرت آموز، همچنان مدعی هستند که باید بدون هیچ چشم داشتی به صورت یکطرفه به طرف مقابل امتیاز بدهیم تا مشکلات کشور رفع شود. ادعای مضحکی که در ماجرای برجام، برای چندمین بار نادرست بودن آن ثابت شد.
گفتنی است در روزهای گذشته روزنامه آرمان در مطلبی نوشته بود:«با تحقق برجام موج امید در بین مردم تشدید شد و به همین دلیل انتظار میرفت این امیدواری به شکلی ملموس در زندگی مردم خود را نشان بدهد. با این وجود امروز این اتفاق رخ نداده و وضعیت معیشتی مردم نیز زیاد رضایتبخش نیست...آقای روحانی بیشتر انرژی خود را برای مسئله برجام قرار داد. روحانی باید این نکته را در نظر میگرفت که در شرایطی میتواند اهداف خود را در عرصه بینالمللی محقق کند که وضعیت داخلی کشور را ساماندهی میکرد...اعضای کابینه آقای روحانی باید در کنار پرداختن به مسئله برجام در زمینههای تخصصی خود نیز فعالیت میکردند و سیاستهای داخلی را نیز ساماندهی میکردند. این در حالی است که اتاق فکر سیاست داخلی دولت آقای روحانی خاموش بود و به صورت موثر نقشآفرینی نکرد».
متاسفانه دولت آقای روحانی بدون توجه به ظرفیتهای عظیم داخلی، تمام تخم مرغهای خود را در سبد برجام قرار داد و در حال حاضر نیز هنوز از رویکرد خسارت آفرین اجرای توافق به هر قیمت، تغییر ریل نداده است. در کنار این رویکرد غلط، متاسفانه دولت به شدت کم تحرک است.
لازم به ذکر است که حجم سیلاب وار نقدینگی سرگردان از ۴۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۱۴۹۰ هزار میلیارد تومان در سال جاری رسیده و بیش از سه برابر شده است. کارشناسان اقتصادی اتفاق نظر دارند که این جهش شتابان در حجم نقدینگی و مدیریت نشدگی آن، موجب تورم لجام گسیخته شده است و دولت با به خدمت گرفتن ۲۰ درصد همین نقدینگی میتواند رونق اقتصادی ایجاد کند.
برجام قابل دوام نیست
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «بعد از خارج شدن آمریکا از برجام کاملا قابل پیشبینی بود که مقاومت برجام به سطح بسیار بالایی از شکنندگی رسیده و قابل دوام نیست. اتحادیه اروپا توان مقابله با آمریکا را مخصوصا از جهت اقتصادی ندارد.»
گفتنی است آمریکا از اولین روز اجرای برجام- دی ماه 94- در دولت اوباما، توافق هستهای را نقض کرد. این عهدشکنی و نقض فاحش برجام در دولت ترامپ نیز ادامه پیدا کرد اما کشورهای اروپایی عضو 1+5 و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بدون اعتراض عملی به عهدشکنیهای واشنگتن، با شانتاژهای آمریکا درباره توان موشکی و نفوذ منطقهای ایران اعلام همراهی کردند.
بعد از خروج آمریکا از برجام، شرکتهای اروپایی بدون توجه به تعهدات خود برای خروج از ایران صف کشیدند. در همین راستا شرکتهای بدعهدی همچون پژو و توتال اعلام کردند که فعالیتهای خود در ایران را تعلیق خواهند کرد. شرکتهای ایرباس، زیمنس، اینژی، دی زی بانک آلمان و چند شرکت دیگر نیز بیانیههای مشابهی صادر کردند.
این روزنامه زنجیرهای به غیرقابل دوام بودن برجام اذعان و تصریح کرده است که اروپا در حوزه اقتصادی در مقابل آمریکا نمیایستد.اما در حال حاضر جریان رسانهای دولت که برخلاف خط تبلیغی خود برای بزک برجام و مذاکره با آمریکا با وجود تابوشکنیهای فراوان از جمله تماس تلفنی روسای جمهور ایران و آمریکا و عکس یادگاری وزرای خارجه دو کشور در مقابل پرچمهای یکدیگر، از بستن با کدخدا به نتیجهای نرسیده بود، این بار سعی دارد با طرح موضوعاتی از قبیل «منافع اروپا در برجام در تضاد با آمریکا است»!، «اروپا در نقض برجام واشنگتن را همراهی نخواهد کرد»!، «برخلاف دشمنی آمریکا، اتحادیه اروپا به برجام و تعامل سازنده متعهد است»! و «به حفظ برجام با اروپا بدون آمریکا مطمئنتر شدیم»! برای پیگیری و اجرای برجام دل به تضمین همانهایی خوش کند که به تعبیر روحانی، دنبال آقا اجازه از آمریکا هستند!