kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۵۲۲۱
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۷ - ۲۱:۰۴

اعتراض ایران به تصمیم برخی اعضای اوپک برای افزایش تولید نفت

وزیر نفت ایران جلسه کمیته نظارت بر بیانیه اوپک را به نشانه اعتراض به تصمیم اعضا برای افزایش تولید نفت ترک کرد، اما منابع آگاه خبر دادند اعضا بر افزایش یک میلیون بشکه‌ای نفت توافق کرده‌اند.



به گزارش خبرگزاری فارس، جلسه کمیته نظارت بر بیانیه اوپک با حضور وزرای عضو این سازمان اقتصادی در دبیرخانه اوپک در شرایطی برگزار شد که ایران به شدت نسبت به تصمیم افزایش تولید نفت که برخی از اعضای اوپک دنبالش هستند، گلایه مند بود، به همین دلیل بیژن زنگنه پیش از ترک هتل محل اقامتش به خبرنگاران گفت: «یکی به من بگوید چرا باید در بازاری که متعا‌دل است، تولید نفت را افزایش دهیم؟!»
قبل از برگزاری نشست نهایی اوپک، چهار سناریو به منظور افزایش تولید نفت از سوی اعضای عضو و غیر عضو مطرح شد که بر اساس آن، پیشنهاد روسیه، افزایش 5/1 میلیون بشکه‌ای، پیشنهاد عربستان، افزایش 1 میلیون بشکه‌ای، پیشنهاد الجزایر 600 هزار بشکه‌ای و کویت پیشنهاد 900 هزار بشکه‌ای را مطرح کرده است، اما ایران معتقد است وقتی بازار نفت متعادل است لزومی به افزایش تولید نفت نیست و این پیشنهادات همگی به دلیل تحریم‌های نفتی است که قرار است به ایران اعمال شود.
خالد الفالح، وزیر انرژی و منابع طبیعی عربستان در این رابطه گفته بود: بازار نفت نیازمند افزایش تولید 2/5 میلیون بشکه‌ای است که در جلسه روز جمعه این موضوع به بحث گذاشته خواهد شد.
اما هنوز دقایقی از جلسه کمیته نظارت بر بیانیه اوپک نگذشته بود که بیژن زنگنه به نشانه اعتراض نشست کمیته نظارت بر بیانیه اوپک را ترک کرد. البته گرچه زنگنه این نشست را به دلیل اعتراض ترک کرد، اما هیئت عامل ایران در اوپک در جلسه حضور داشتند.
با این حال «کمیته مشترک وزارتی نظارت بر بیانیه اوپک و غیر اوپک» اعضا تصمیم گرفتند پیشنهاد افزایش یک میلیون بشکه‌ای تولید نفت اوپک و غیر اوپک را فردا به کنفرانس وزرای اوپک‌ ارائه کنند.
به این ترتیب رویترز از قول زنگنه درباره نشست اوپک نوشت: «فکر نمی‌کنم که بتوانیم به توافقی برسیم.»
با همه این اوصاف، نشست نهایی دیروز برگزار شد و رویترز به نقل از منابع آگاه نوشت، اعضای اوپک توافق کردند تا تولید این سازمان و هم پیمانانشان را از ماه جولای به میزان یک میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
البته این افزایش تولید اسمی است و افزایش واقعی کمتر از این مقدار خواهد بود زیرا چندین کشور که اخیرا کمتر از ظرفیت خود تولید کرده‌اند برای بازگشت به سهمیه کامل تلاش خواهند کرد و دیگر تولیدکنندگان اجازه نخواهند داشت تا این شکاف را پر کنند.
پیش از برگزاری جلسه 174 اوپک، برخی از کارشناسان بازار انرژی گفته بودند، این جلسه سیاسی‌ترین جلسه اوپک در چند سال اخیر است و تصمیماتی که در این جلسه اتخاذ خواهد شد، اقتصادی نیست. علاوه‌بر این، محمد بن حامد، وزیر نفت و انرژی عمان هم موضع وزیر نفت ایران درباره استفاده برخی کشورها از نفت به عنوان ابزار فشار سیاسی را تأیید کرده است.
در واقع اعضای اوپک قصد دارند، بعد از تحریم نفتی ایران که از آبان ماه صورت خواهد گرفت، جای نفت ایران را در بازار پر کنند و با این تصمیم چراغ سبزی را به طرف آمریکایی به منظور اعمال تحریم‌های نفتی علیه ایران نشان دهند.
گفتنی است مسئولان دولت روحانی معتقد بودند از 5 سال گذشته ژنرال‌های نفتی که بازار نفت را به خوبی می‌شناسند و از توان اجرایی بالایی برخوردارند زمام امور را به دست گرفته‌اند، و در ادامه هم به شدت سیاست افزایش فروش نفت خام را پیش گرفتند. با این وجود هر چه جلوتر می‌رویم، نتایج اعتماد و تکیه دولت روحانی به غربی‌ها و دیپلماسی ژنرالهای نفتی و اصراری که بر افزایش خام‌فروشی نفت داشتند بیشتر آشکار می‌گردد.