یک کارشناس اقتصادی:
پیوستن به FATF تحریمهای آمریکا را گزندهتر میکند
یک کارشناس اقتصادی گفت: پیوستن به FATF با برنامه اجرایی فعلی پذیرفته شده از سوی ایران، تحریمهای آمریکا علیه کشورمان را گزندهتر میکند.
مجید شاکری در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره ابهاماتی که حول محور FATF در کشور عنوان میشود، اظهار داشت: کسانی که مخالف پیوستن کشور به FATF هستند لزوما مخالف همکاری و تعامل با این نهاد نیستند، درواقع مخالف برنامه اقدامی هستند که کشورمان در دوره صدارت آقای طیب نیا بر وزارت اقتصاد، با این نهاد تدوین و امضا کرد.
وی ادامه داد: این برنامه اقدام، یک برنامه اقدام سخت، تلخ و بیارتباط به منافع ملی ایران است و از سویی دیگر این برنامه اقدام روند قانونی را هم در کشور طی نکرده است؛ به این معنا که آقای طیب نیا بدون مصوبه مجلس به تنهایی این برنامه اقدام را امضا کرد و از جانب همه ۸۰ میلیون ایرانی، درباره این برنامه اقدام به FATF تعهد داد.
این کارشناس اقتصادی افزود: نام هر کشوری که در بیانیه ذکر شود، FATF برنامه اقدامی با همکاری خود آن کشور ایجاد میکند تا با اجرای این برنامه، کشور مذکور از اقدامات متقابل FATF و یا بیانیه خارج شود. بنابراین هر کشوری برنامه اقدام خود را دارد.
شاکری اضافه کرد: بعد از اینکه این برنامه اقدام امضا شد، دولت تازه به فکر افتاد که اجزایی که ناچارا باید تصویب شود را به مجلس بیاورد اما بخشهای اصلی را برخلاف قانون اساسی و بدون تایید مجلس و شورای نگهبان امضا و اجرا کردند، از این رو به لحاظ حقوقی این برنامه اقدام، «رد» است.
وی با اشاره به ابهام دیگری که درخصوص برنامه اقدام مطرح میشود، گفت: گفته میشود نگرانی اصلی در این خصوص است که چگونه از حزباله و حماس حمایت مالی کنیم، در حالی که این مسئله بسیار کوچکی است. ما نگرانیهای جدیتری داریم.
شاکری با بیان اینکه بخش اصلی نگرانی به موضوع شناخت ذینفعان برمیگردد، افزود: در زیرساخت شناخت، ذینفعان آن نهادی که ایجاد میشود موظف هستند هم طی برنامه اقدام و هم ذیل فصل همکاریهای بینالمللی به طرف مقابل درخصوص تراکنشهای ریالی گزارشدهی کند.
وی درخصوص اینکه ممکن است گفته شود ما دروغ میگوییم یا اینکه ما هم از طرف مقابل میپرسیم و از اطلاعات آنها استفاده میکنیم، توضیح داد: حقیقتی که وجود دارد این است که با توجه به اینکه ما بر لبه اقدامات متقابل هستیم اگر خلاف بگوییم، هر نوع بلایی ممکن است بر سرمان بیاید، اما وقتی طرف مقابل خلاف میگوید و در بیانیه هم نیست عملا هیچ ریسکی برایش وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ما برای این موضوع نگرانی جدی داریم، گفت: این موضوع باعث میشود تحریمهای مصداقی آمریکا دقیق و گزنده شود و اثر زیادی بر اقتصاد ایران بگذارد زیرا به آنها اطلاعاتی میدهد که این اطلاعات توان ایران، برای دور زدن یا بیاثر کردن تحریمها را تقریبا به صفر نزدیک میکند.