kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۴۲۳۹
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۹
یک اقتصاددان:

ارز به جای اقلام لوکس باید برای واردات مواد اولیه داده شود

یک اقتصاددان با انتقاد از تخصیص ارز به واردات کالاهای لوکس یا غیرضروری گفت: بخش اساسی واردات باید مربوط به کالاها، قطعات و مواد اولیه مورد نیاز در تولید داخلی باشد، نه اقلام تجملی یا خدمات لوکس.

ابراهیم رزاقی در گفت‌و‌گو با ایسنا با بیان این‌که شرایط رکود فعلی در اقتصاد، مسیری است که از ۲۹ سال پیش شروع شده، اظهار کرد: ما در ابتدای انقلاب به این فکر می‌کردیم که از تولید در اقتصادمان دفاع کنیم، امری که بعد از پایان جنگ و شروع سیاست‌های تعدیل ساختاری در دوره ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی به فراموشی سپرده شد. این سیاست از ابتدا برای کشورهایی طراحی شده بود که نیازمند وام بودند. حامی این سیاست صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است که علیرغم اختلاف آمریکا با کشورمان در آن دوران از آن حمایت کردند. هدف آمریکا در آن دوران این بود که ایران را از تولید منصرف کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با ‌اشاره به نحوه‌ اجرای خصوصی‌سازی به عنوان رکن اصلی پیاده‌سازی سیاست‌های تعدیل ساختاری در دوره دولت سازندگی، گفت: در آن دوران بسیاری از شرکت‌های دولتی با این بهانه که بازدهی مناسبی ندارند خصوصی شدند آن هم با قیمتی بسیار پایین‌تر از حد واقعی آنها که جزو اموال بیت‌المال حساب می‌شد.
رزاقی با بیان این‌که خصوصی‌سازی در کشور ما عملا بسیاری از ویژگی‌هایی که برای آن تعریف می‌کنند را به همراه نداشت، اظهار کرد: خصوصی‌سازی در ایران نتوانست کیفیت تولید را بالا ببرد ضمن این‌که بهره‌وری را هم نتوانست محقق کند. برای مثال صنایع الکترونیکی ما تا یک‌هزار کارگر داشتند، اما با خصوصی‌سازی عملا ورشکسته شدند به طوری‌که حتی زمین‌های این کارخانجات حالا برای فروش به منظور ساخت‌وسازهای دیگر حراج شده است.این اقتصاددان با بیان این‌که صنایع دفاعی اساسا جزو پیچیده‌ترین و سخت‌ترین صنایع هستند، افزود: چه‌طور ما در صنایعی به پیچیدگی صنایع هسته‌ای توانستیم موفق شویم اما درحوزه‌های بسیار ساده‌تر صنایع تولیدی عقب ماندیم. اگر وظایف به عهده مسئولینی باشد که اعتقادی به توان داخلی ندارند و همیشه چشم به راه خارجی‌ها هستند وابستگی کشور به بیگانگان روز به روز بیشتر می‌شود.رزاقی با انتقاد از تخصیص دلارهای دولتی به برخی کالاهای وارداتی، بیان کرد: بخش اساسی واردات باید واردات کالاها، قطعات و مواد اولیه برای تولید باشد و نه اقلام تجملی و کالاها و خدمات لوکس. برخی از موسسات دلارهای ارزان دولتی را دریافت می‌کنند و با آن کالاهای تجملی وارد می‌کنند، در حالی که ما می‌توانیم این یارانه را به تولید کنندگان بدهیم تا در نهایت نیازهای داخلی را برطرف کنیم.این اقتصاددان با بیان این‌که کسانی که کالاهای خارجی وارد می‌کنند و سودهای کلان می‌برند باید ملزم به پرداخت مالیات شوند، گفت: آمریکایی‌ها و بازار آزادی‌ها به ما دروغ می‌گویند که آزادی کامل را در اقتصاد ایجاد کرده‌اند. همین آمریکا حدود ۲۵ درصد تعرفه گمرکی از فولاد چین می‌گیرد تا جلوی ورشکستگی صنایع فولاد خود را بگیرد.