اخبار ویژه
غربیها به اندازه کافی فرصتسوزی کردهاند نباید بیش از این معطل غرب بمانیم
رئیس کمیسیون توسعه بازرگانی بنیاد امید ایرانیان میگوید نباید بیش از این معطل غربیها در برجام ماند. بنیاد امید ایرانیان به ریاست محمدرضا عارف فعالیت میکند.به گزارش «امیدنامه»، محمدصادق مشایخ رئیس کمیسیون توسعه بازرگانی بنیاد امید ایرانیان در نشست این کمیسیون گفت:
طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، در بحث برجام، نباید بیش از این معطل اقدامات و نظرات غربیها ماند. به اندازه کافی تاکنون غربیها برای ما فرصت سوزی کردهاند، لذا میبایست به ویژه از هم اکنون به سرعت به پیشبرد برنامههای راهبردی و چشمانداز نظام پرداخت.
وی افزود: جهت بهبود شرایط اقتصادی و گذار از شرایط ویژه کشور، میبایست با تعامل آگاهانه با کشورهای جهان به ویژه غربیها، به پیشبرد منافع ملی بپردازیم. از آن مهمتر جهت شکوفایی اقتصاد کشور، نیاز به عزم راسخ ملی در برخورد با مفاسد اقتصادی، به ویژه قاچاق خانمانسوز 30 میلیارد دلاری کالا پرداخت. باید با تمرکز بر واردات قاچاق کالا، افراد شاخص هدایتکننده، دستاندرکار قاچاق و کسانیکه از پدیده شوم قاچاق سود میبرند شناسایی گردند و آنها را به آحاد ملت معرفی و سپس محاکمه کرد.
مشایخ تصریح کرد: در راستای حمایت از اقتصاد داخلی کشور، باید تولید ملی را حمایت و تقویت کنیم و از دانشمندان و متخصصین کشور چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور استقبال شود.
در ادامه این جلسه سید محمد هاشمیاصفهانی، مشاور اسبق وزیر نفت گفت:کشورهای غربی دراقتصاد متاثر از آمریکا هستند، از طرفی غربیها با ما فعالیت اقتصادی کلانی هم ندارند، لذا در بحث مذاکرات برجام، ما به اروپاییها نمیتوانیم دل ببندیم.
محمدمهدی رئیسزاده، مشاور امور بانکی و سرمایهگذاری اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران نیز در این نشست گفت: برخی از مشکلات سیاسی و اقتصادی کشور ناشی از بیتدبیری و عدم صداقت برخی مسئولین است.
وی افزود: در مسائل اقتصادی و بانکی سال گذشته، به ویژه در بحث ارز، اتفاقی که در دی ماه رخ داد و قیمت دلار 4/200 تومانی، ناگهان افزایش یافت، ناشی از تصمیمات محرمانه و اقدامات بانک مرکزی بود. بانک مرکزی اقدام به پیشفروش طلا کرد، اما ارز را حبس کرد، نتیجه آن که با کسب سود14 درصد، نرخ ارز افزایش یافت و از طرف دیگر بانک مرکزی مجبور شد، طلا وارد کند.
عضو سابق هیئت رئیسه اتاق بازرگانی مشترک ایران و ایتالیا تصریح کرد: متحیرانه، از طرفی طبق بخشنامه ابلاغی از سوی بانک مرکزی، صرافیها حق خرید و فروش اسعار را ندارند. از طرفی با ارز متقاضی، بخش عمدهای از واردات صورت میگیرد، که در اینجا صنایع کوچک و متوسط متضرر میشوند. از سوی دیگر دکتر نوبخت اعلام میکند ارز 4/200 تومانی به وفور موجود است. از سوی دیگر در بحث نرخ تبادلی، وزارت اقتصاد هنوز دچار ابهام است. همچنین اعلام شده است ما بهالتفاوت نرخ ارز رسمی کشور 4/200 تومانی و نرخ ارز صادراتی 6/400 تومانی، مشمول مالیات است. عملا با یک بخشنامه همه را زیر سوال بردند.
ریزش بیشتر حامیان برجام راز حمله افراطیون به ولایتی
هجمه برخی عناصر دولتی و مدعیان اصلاحطلبی به دکتر ولایتی نشان میدهد انتقادات ولایتی به برجام و عملکرد آن برای این طیف که با ریزش طرفداران مواجه هستند گران آمده است.
روزنامه صبح نو در گزارشی با اشاره به هجمههای برخی مدعیان اصلاحطلبی و مشاوران رئیسجمهور به علی اکبر ولایتی و طرح این سؤال که چرا مواضع ولایتی بر این طیف خوش نیامده نوشت: علی اکبر ولایتی در همایش تجربه ماندگار انتقادهایی را علیه توافق برجام و کوتاهی صورت گرفته در عدم نگارش این توافقنامه به زبان فارسی متوجه دولت کرد. او در بخشی از انتقادهای خود گفته بود: «یک اشکال دیگر برجام نداشتن متن فارسی بود که احساس حقارت به انسان دست میداد، حتی عهدنامههای گلستان و ترکمنچای هم با آن متن ذلتبار نسخه فارسی داشتند اما درباره برجام این انجام نشد. رهبر انقلاب درباره همه اینها بارها تذکر دادند و گفتند از مقامات آمریکایی تضمین مکتوب بگیرید. اما متأسفانه این کار توسط مسئولان کشور انجام نشد. طرف مقابل خیلی از کارها را با جنگ روانی پیش میبرد. اما یک متخصص جنگ روانی در تیم ما نبود و نقص متخصصان در گروه برجام یک مشکل دیگر بود.»
بلافاصله پس از این اظهارات توپخانه دولتیها علیه ولایتی روشن شد، برخی مشاوران و مدیران ارشد دولتی نظیر آقایان حمید ابوطالبی، حسام آشنا، حمید بعیدینژاد و انبوه رسانهها و سایتها و کانالهای دولتی با ادبیاتی نامناسب از خجالت ولایتی که اتفاقاً وی عضو هیئت نظارت بر برجام نیز هست، درآمدند.
خوب است برای پی بردن به مواضع یک بام و دو هوایی دولتیها درباره ولایتی به پنج سال قبل یعنی انتخابات ریاست جمهوری 92 برگردیم.
ماندن ولایتی در انتخابات 92 خوشحالی بیحدوحصر دولتیها و اصلاحطلبان را به همراه داشت. اما سؤال اساسی اینجاست چه شده است که علی اکبر ولایتی مورد هجمه حسامالدین آشنا و رسانههای حامی دولت شده است؟
اینکه روزگاری ولایتی شاه مهره پیروزی حسن روحانی برای انتخابات ریاست جمهوری 92 تلقی میشد اما الان در ادبیاتی نامناسب جایگاه مشاور بودن او با مباشر تشبیه میشود و در ادبیاتی نامناسبتر روزنامه جمهوری اسلامی به او میتازد و او را اینگونه توصیف میکند؛ «حرف تودهایها را تکرار میکنید آقای دکتر اطفال!» غیر از این است که به روحیه منفعتطلبی برخی از این چهرهها برمیگردد؟
چرا انتقاد از برجام ولو از سوی حامیان سابقشان خط قرمز محسوب میشود؟ برخی کارشناسان سیاسی در خصوص علت هجمه به آقای ولایتی در دو روز اخیر اینگونه تفسیر میکنند که آنچه بر آقای آشنا و دوستانشان گران آمده، تشدید ریزش عوام و خواص درباره نگاه خوشبینانه به توافق برجام است. برای حامیان پر و پا قرص برجام ناراحت کننده است که ولایتی، وزیر اسبق امور خارجه و حامی مذاکره و توافق در انتخابات 92، اکنون از دایره گفتمانی خوشبین به توافق با غرب خارج میشود و با جدا کردن مسیر خود از روحانی، در داخل مدار گفتمانی انقلاب بیاعتمادی به آمریکا و غرب میایستد.
گلایه دیرهنگام بعیدینژاد نظمی نیست تا آمریکا را تنبیه کند
عضو تیم مذاکرهکننده میگوید اگر یک نظم قانونمند بینالمللی وجود داشت اکنون بایستی آمریکا محکوم و تنبیه میشد.
حمید بعیدینژاد (مسئول هیئت کارشناسی ایران در مذاکرات هستهای و سفیر فعلی ایران در لندن) تأکید کرد: آمریکا با نقض برجام در حال نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است و اگر یک نظم بینالملل قانونمند وجود داشت اکنون بایستی آمریکا به شورای امنیت احضار میشد و شورای امنیت آن را محکوم میکرد، تنبیه و حتی تحریم میکرد.
به گزارش «تابناک» وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سیانان در پاسخ به سؤالی درباره توان اروپا برای عمل به وعدههایش درباره برجام و حمایت از شرکتهای اروپایی فعال در ایران، اظهار داشت: ما میدانیم که اروپا برای ارائه تضمین و حمایت از فعالیت شرکتهای اروپایی در ایران بسیار مصمم است.
بعیدینژاد افزود: ما واقعگرا هستیم و میدانیم که برای اروپا محدودیتهایی وجود دارد و لذا بهدنبال راهکارهای عملی هستیم و هر زمان که تضمینهای اروپا روشن شد مسیر فعالیت عادی این شرکتها در ایران مشخص میشود. میخواهیم بدانیم اروپا در عمل چه اقدامی میتواند انجام دهد، در واقع دریافت تضمینهایی از اروپا را دنبال میکنیم و میخواهیم مطمئن شویم که آنها میتوانند از شرکتهای اروپایی برای همکاری با ایران حمایت کنند.
وی افزود: آمریکا با نقض برجام در حال نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است و اگر یک نظم بینالملل قانونمند وجود داشت اکنون بایستی آمریکا به شورای امنیت احضار میشد و شورای امنیت آن را محکوم میکرد، تنبیه و حتی تحریم میکرد. متأسفانه واقعیت نظم جهانی متفاوت است.
سخنان اخیر بعیدینژاد در حالی است که رئیسجمهور و وزیر خارجه و برخی اعضای تیم مذاکرهکننده تا پیش از انعقاد و اجرای برجام میگفتند برجام توافق محکمی است که امضای شورای امنیت را هم پای خود دارد و آمریکا نمیتواند برجام را به هم بزند. آنها همچنین امضای کری را تضمین میدانستند و میگفتند وزیر خارجه آمریکا قول داده است. همچنین ادعا میشد خروج از برجام مورد بیاعتباری آمریکا میشود و دارای هزینههای حیثیتی است، بنابراین آمریکا قادر نیست از برجام خارج شود.
بعیدینژاد توضیح نداده که آیا درک این که نظم بینالملل قانونمندی وجود ندارد، فهم پسابرجامی و عبرت برجام است یا قبل از آن هم میدانستند که نظم و قاعدهای وجود ندارد؟ اگر پاسخ، گزینه دوم است چرا بدون اخذ تضمین معتبر، تمام امتیازات را یکجا و نقد واگذار کردند و پس از آن 28 ماه به انتظار نشستند که آیا دل آمریکاییها برای عمل به حداقل تعهدات خود نرم میشود یا خیر؟!
معاونت اقتصادی وزارت خارجه هنوز در حد نام مانده است
از تحرکات معاونت اقتصادی وزارت خارجه هنوز هم خبری نیست و این درحالی است که بازارهای مهم منطقه در اثر بیعملی از دسترس فعالان اقتصادی ایران دور میشود.
جهاننیوز در این باره نوشت: محمدجواد ظریف پس از اخذ رای اعتماد دوباره از مجلس یکی از برنامههای خود برای آینده وزارتخانهاش را توسعه اقتصاد بینالملل عنوان کرد.
ظریف در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما برنامه ویژه وزارت خارجه کشورمان را افزایش ارتباطات و مناسبات اقتصادی عنوان و اعلام کرد که معاونت اقتصادی در وزارت امور خارجه احیا میشود. این صحبتهای ظریف در حالی بود که تا همین چند سال گذشته هم معاونت اقتصادی در وزارت امور خارجه فعال بود و خدماتی به بازرگانان و فعالان اقتصادی بینالمللی ارائه میداد، اما این معاونت برای مدتی تعطیل شد و دوباره احیا شد.
معاونتی که به نظر میرسد میتواند دوباره قلب تپنده اقتصاد ایران را تند کند. در این راستا بازارهای بینالمللی فراوانی در گوشه و اطراف جهان و بخصوص در کشورهای همجوار وجود دارند که دیپلماسی اقتصادی میتواند در گشایش آن بسیار موثر افتد. موضوعی که کشورهای دیگر از جمله چین و ترکیه بسیار بر روی آن سرمایهگذاری کردهاند و با دیپلماسی اقتصادی به بازارسازی برای کشورهای خود میپردازند و یکی از عوامل موفقیت این کشورها در امر اقتصادی همین موضوع است. تا جایی این موضوع برای این کشورها اهمیت دارد که سفرای چین و ترکیه درواقع خود به عنوان یک بازاریاب مجرب فعالیت عمدهای در زمینه بازاریابی و بازارسازی برای اقتصاد کشور خود انجام میدهند.
در این زمینه تحولات منطقهای به یاری کشورمان آمدند و میتوانستند برای منافع کشورمان مفید باشند. مثلا در سال گذشته بحران میان عربستان و قطر که به آچمز شدن و محاصره اقتصادی قطر توسط کشورهای عربی منجر شد، فرصتی بود که ایران بخشی از اقتصاد و بازار این کشور را در اختیار بگیرد. چه اینکه مقامات این کشور از کمک ایران که تنها راه ارتباطی این کشور بود سخن گفتند.
اما فعالان اقتصادی میگویند که این فرصت را ایران هدر داده و کشور ترکیه با اقتصاد و رایزنی دیپلماتیک بالا توانست این بازار را از آن خود کند. مورد مشابهی هم برای روسیه در زمانی که اروپا این کشور را تحریم کرد بوجود آمد که متاسفانه سیاست خارجی کشورمان متمرکز روی آمریکایی بود که با بدعهدی از برجام خارج شد.
بسیاری بر این باورند که با وجود اینکه برجام نتوانسته نیاز اقتصادی کشور را برآورده سازد، بازاریابی بینالمللی و استفاده از توان اقتصادی داخلی کشورمان میتواند جایگزین خوبی برای برجام باشد. کاری که از قبل باید انجام میشد و ابزار فشار آمریکا یعنی تحریمها را میتوانست از اثر بیندازد. اقتصاد ایران با توجه به ظرفیتهای بالقوهای که دارد میتواند بسیار شکوفا شود.
توضیح بانک مرکزی درباره محاسبات نرخ تورم
در پی انتشار خبر ویژه به نقل از روزنامه شرق در تاریخ 97/3/12، بانک مرکزی جوابیهای ارسال کرد.
روابط عمومی بانک مرکزی در واکنش به خبر «شرق: دولت روی کاغذ، نرخ تورم را منجمد کرده است» نوشت براساس تعریف، تورم بیانگر تغییرات قیمتی سبدی از کالاها و خدمات مصرفی خانوار میباشد که در قالب شاخص قیمت مصرفکننده تهیه میشود. با توجه ضریب اهمیت متفاوت اقلام داخل شاخص، تغییرات شاخص قیمت مصرفکننده متوسط تغییرات اقلام درون شاخص بوده و لذا همواره تورم بخشی از اقلام مذکور بیشتر و برخی دیگر نیز کمتر از تغییرات شاخص کل قیمت میباشد. لذا استناد به تحولات قیمتی یک یا دو گروه از 12 گروه اصلی موجود در سبد شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، به عنوان شاخص تحولات تورم فاقد پشتوانه کارشناسی میباشد.
باید توجه داشت که براساس تعریف، تورم به افزایش مستمر سطح عمومی قیمتها اطلاق میشود و بر همین اساس تورم، تغییرات سطح عمومی قیمتها در 24 ماه گذشته را پوشش میدهد؛ لذا این نرخ از حافظه بلندمدتی برخوردار بوده و تغییرات کوتاه مدت و مقطعی، خود را در قدم نخست در رشد ماهانه شاخص بها (تغییرات شاخص کل در هر ماه نسبت به ماه قبل) و در گام بعدی در رشد نقطه به نقطه (تغییرات شاخص کل در هر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل) نشان داده و بعد از گذشت چند دوره، اثر این تغییرات در نرخ تورم نمایان میشود. طی ماههای اخیر اثر افزایش قیمتها ناشی از افزایش نرخ ارز و سایر عوامل اقتصادی دیگر، خود را در افزایش رشد ماهانه و رشد نقطه به نقطه شاخص بهاء نشان داده است تا جایی که در اردیبهشتماه سال جاری، رشد ماهانه شاخص کل با افزایش 0/8 واحد درصدی نسبت به فروردینماه به رقم 1/6 درصد را ثبت با توجه به افزایش 2/5 درصدی رشد ماهانه گروه «خوراکی و آشامیدنیها»، تورم این زیرگروه با گذر از کانال تک رقمی، در اردیبهشتماه به 11/4 درصد رسیده است. درخصوص تورم این گروه و روند افزایشی آن طی ماههای اخیر، باید متذکر شد که با توجه به اهمیت مواد خوراکی در سبد هزینهای خانوار و به ویژه گروههای درآمدی پایین، دولت و بانک مرکزی نگاه ویژهای به این موضوع داشته و به منظور به حداقل رساندن اثرات افزایش نرخ ارز، طبق تصویبنامه هیئت محترم وزیران به شماره 8987/ت 55200-ه مورخ 1397/02/02 نسبت به تخصیص 30 هزار میلیارد ریال یارانه به منظور تامین کالاهای اساسی با ارز 3800 تومانی اقدام کرده است.
درخصوص تحلیل ارائه شده درباره افزایش قیمت مسکن در سهماهه پایانی سال 1396 در تهران و شهرهای بزرگ و عدم همخوانی این تحولات با تورم اعلامی در زیرگروه «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها»، توجه به دو نکته ضروری است. اول آن که تحولات قیمتی مورد اشاره در این زیر گروه برای کل مناطق شهری کشور بوده و تنها مختص به تهران و شهرهای بزرگ نمیباشد و این در حالی است که تحولات بازار مسکن طی ماههای اخیر در شهرهای کوچک و متوسط شبیه به کلان شهرها نبوده است. دوم آن که در شاخص قیمت مصرفکننده، تحولات قیمت مسکن براساس استانداردهای بینالمللی، به صورت نرخ اجاره در دو حالت «اجارهبهای مسکن پرداختی توسط مستاجر» برای مستاجرها و همچنین برآورد «ارزش اجاری مسکن شخصی» برای مالکین مورد استفاده قرار میگیرد. باید توجه داشت که طی ماههای اخیر تحولات قیمتها در بازار اجاره نظیر بازار خرید و فروش مسکن نبوده و با توجه به قرارداد 12 ماهه در بازار مسکن اجاری، انتظار بر آن است که این تعدیل به تدریج طی 12 ماه آتی در شاخص این زیرگروه نمایان شود.