وزیر صنعت دولت دهم مطرح کرد
20 پیشنهاد برای مدیریت بازار ارز
وزیر اسبق صنعت با اشاره به تجربه دور قبلی تحریمها علیه کشورمان، پیشنهادهای بیستگانهای را برای مدیریت هرچه بهتر بازار ارز ارائه داد.
مهدی غضنفری در گفتوگو با خبرگزاری مهر، درباره مدیریت بازار ارز اظهار کرد: پیشنهاد اول من ایجاد فضای تبادل ارزی برای بهم رسانی فروشندگان و خریداران ارز است. همچنین اولویتبندی کالاهای وارداتی (شامل غذا و دارو و نیز مواد خام تولید تا کالاهای مصرفی و کالاهای لوکس) و نیز اولویتبندی خدمات ارزبر (شامل خدمات پزشکی، حملونقل، مهندسی، آموزشی، سفر، گردشگری و امثال آن) با دقت انجام شود. ضمن اینکه نظامنامه مرکز مبادله ارزی باید اجازه دهد که تخصیص ارز در اولویت کالایی و خدماتی پایینتر، قیمت بالاتری داشته باشد. همچنین مدیریت بازارهای مهم دارای اهمیت بالایی بوده و لازم است دولت و دستگاههای مربوطه ضمن رصد مرتب، بدنبال رشد و تعادل چهار بازار اقتصادی کشور یعنی ارز، کالا، پول و سرمایه باشند.
غضنفری افزود: میتوان با فعال کردن ظرفیتهای بالقوه مناطق آزاد و اصلاح قوانین آنها ، استفاده از رمزارزها یا ارزهای دیجیتال را در دستور کار قرار داد.وزیر صنعت دولت دهم ممانعت از قاچاق کالا را از الزامات شرایط فعلی برشمرد و ادامه داد: باید استفاده از خدمات ارزبر بویژه خدمات فنی و مهندسی، گردشگری ایرانیان در خارج از کشور و حملونقل ساماندهی شود. همچنین خروج سرمایه از کشور است باید کنترل شود.
غضنفری مدیریت درآمد ارزی را مورد اشاره قرار داد و اظهار کرد: در لایۀ دستگاههای اجرایی لازم است تمامی تصمیمات، پروژهها و اقدامات ارزبر آنها بازنگری شده و برای تک تک شرکتهای دولتی (که متاسفانه بار بر ملت هستند)، تکالیف درآمدزایی سالانه ارزی مشخص شود. ضمن اینکه باید مشوقهای شفاف و قابل قبولی برای صادرکنندگانی که ارز خود را به مرکز مبادله ارزی میآورند اعطا شود. وزیر اسبق صنعت بر لزوم حضور ارزی بانکها در این برهه تاکید کرد و گفت: مدتی است نقش بانکها بعنوان تسهیل گر ریالی و ارزی کم رنگ شده و نهایتا از جایگاه «راهحل» به جایگاه «مسئله» سقوط کردهاند. همچنین حفظ اقتدار بانک مرکزی استدر شرایط فعلی اهمیت دارد.غضنفری به موضوع پیمانهای دو جانبهاشاره کرد و افزود: از همین الان باید برای شروع مجدد تحریمهای آمریکا از جمله عدم خرید نفت ایران که تاثیر زیادی بر بازار ارزی دارد، آماده شد. قراردادهای بلندمدت، سوآپ، حضور فعالتر بخش خصوصی و استفاده از سیستمهای هوشمند نظارتی پیشنهاد میشود. ساختار مدیریت تحریمها هم باید هوشمند و با اختیارات بالا باشد. بیش از همۀ دستگاهها و مردم، این سران سه قوه هستند که باید درگیر موضوع شده و دقت نمایند که وقت و انرژی خود و زیرمجموعههایشان را درگیر موضوعات کماهمیت و نامسئلهها نکنند.
وی مدیریت نقدینگی، لزوم کمهزینه شدن دولت و دیپلماسی فعال و سرزنده را نیز مکمل اقدامات فوق برشمرد و اظهار کرد: همدلی و وحدت لازمه عبور از شرایط فعلی است و همراهی با مردم راه فائق آمدن بر مشکلات خواهد بود.