اخبار ویژه
از شعار «ارز نخرید ارزان میشود» تا شعار «گرانی دلار خوب است»؟
بازخوانی وعدههای دولتمردان نشان میدهد که آنها به مردم میگفتند «ارز نخرید ارزان میشود» اما اکنون همانها از گران شدن ارز استقبال میکنند.
به گزارش الف٬ گرانی دلار در بازار ارز در حالی ادامه دارد که پیشتر رئیسجمهور و رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده بود که دلار به زودی و طی روزهای آینده ارزان میشود؛ ولی گرانیها در بازار ارز در حالی هر روز رنگ جدیدی به خود میگیرد که با اوجگیری نرخ دلار هم حسن روحانی رئیسجمهوری و همولیا... سیف رئیس کل بانک مرکزی به مردم اطمینان داده بودند که دلار به زودی ارزان میشود؛ ولی به نظر میرسد وعدههای مسئولان در عمل تحقق نیافت و در روزهای آخر آذرماه 96 بود که ولیالله سیف از ارزانی دلار در ماههای بهمن و اسفند خبر داد؛ اما این وعده هیچ زمانی محقق نشد.
رئیس کل بانک مرکزی در اولین واکنش ارزی خود در سال جاری و به دنبال گرانی دلار تا 5100 تومان اعلام کرد که تقاضای کنونی بازار ناشی از مصارف واقعی نیست و انتظارات نقش مهمی در آن ایفا میکند.
گرچه رئیس کل بانک مرکزی به گونهای بار دیگر وعده ارزانی دلار را داد، اما توضیحی دراینباره نداد که اگر این وعده واقعی است چرا تاکنون عمدتا بازار خلاف این جریان حرکت کرده است؟
اخیرا اکبر ترکان مشاور عالی روحانی گفته بود اینکه قیمت دلار بالا رفت کار خوبی بود.
سخنان مشاور رئیسجمهور برعکس تمام سخنان خود رئیسجمهور و وعدههای داده شده بود؛ محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه 23 آذرماه در گردهمایی دانشجویان و جوانان حزب اعتدال و توسعه، با بیان اینکه رئیسجمهوری در جلسه امروز با وی تاکید کرده که درباره افزایش نرخ ارز بسیار نگران است، ادامه داد: آقای روحانی اصلا و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را برنمیتابد و از افزایش آن بسیار مکدر است.
ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی هم 26 دیماه 96 درباره نوسانات نرخ ارز در ماههای اخیر، گفت: نرخ ارز ثبات نسبی مناسبی در مقایسه با گذشته داشته است و بانک مرکزی تلاش میکند، این نوسانات را به حداقل برساند.
حسن روحانی، رئیسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی خود در 2 بهمنماه 96 تاکید کرده بود که مشکلی از بابت دلار وجود ندارد و مردم خیالشان راحت باشد. روحانی درباره شایعه بالا بردن نرخ ارز در پایان سال اظهار داشت: به نفع دولت نیست که دلار را بالا ببرد تا مخارجش را تامین کند. ما اول سال یک پیشبینی درخصوص نرخ ارز میکنیم و من به مردم به صراحت میگویم دولت به دنبال افزایش نرخ ارز نیست و همواره من در دولت به مقامات مسئول این تاکید را داشتیم چرا که نوسانات مختلفی بر زندگی مردم خواهد گذاشت. روحانی تاکید کرد: خیال مردم از بابت دلار راحت باشد.
بعد از سخنان رئیسجمهور نرخ دلار در بازار در روز بعد، با افزایش روبرو شد.
ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی 3بهمن 96 درباره روند حرکتی نرخ ارز گفت: پیشبینی ما این است که با توجه به سیاستها و اقدامات بانک مرکزی در روزهای اخیر و کاهش التهابات جامعه این روند، کاهشی خواهد شد و به تعادل ماههای گذشته بازخواهد گشت. او 8 بهمن 96 هم گفت: دلار باز هم ارزانتر میشود و رئیسجمهور 17 بهمن 96 اعلام کرد؛ دلار 4800 تومان نیست.
17 بهمن 96، وزیر اقتصاد گفت: قیمت ارز پایین میآید. 6 اسفند مجدداً رئیس بانک مرکزی اظهار داشت:« قیمت ارز به تدریج متعادل خواهد شد».
مردم را از رقبای روحانی ترساندند اما ارز در دولت روحانی گران شد
«چگونه با پیروزی روحانی، قیمت دلار افزایش پیدا کرد»؟ وبسایت مشرق در گزارشی به بررسی پاسخ این پرسش پرداخت.
مشرق مینویسد: در فضای هیجانی انتخابات ریاستجمهوری سال 96 روزنامههای اصلاحطلب از تاکتیکهای جنگ روانی بسیاری برای تخریب کاندیدای رقیب استفاده میکردند. در این جهت علاوه بر اینکه گفته میشد رقیب حسن روحانی اگر انتخاب شود آزادیهای مدنی را محدود میکند و حتی در خیابانها دیوار میکشد (که از نظر عقلی بسیار موضوع غیرقابل باوری است) روزنامههای اصلاحطلب به وخیم شدن وضعیت اقتصاد کشور با رایآوری کاندیدای رقیب اشاره میکردند.
در همین راستا یکی از روزنامههای اقتصادی حامی روحانی (دنیای اقتصاد) با طرح این سؤال در تیتر خود که «پیروزی قالیباف یا رئیسی قیمت دلار را به کجا میبرد؟» نوشت: «با جمعبندی این موارد میتوان انتظار داشت در صورت انتخاب آقایان رئیسی یا قالیباف به عنوان رئیسجمهور آینده ایران، فارغ از گرایشهای سیاسیشان ما دوباره شاهد نوسانات و تنش بالا همانند سالهای90 و 91 در بازار ارز کشور باشیم و نظام ارزی ایران همچنان چند نرخی باقی میماند و به نظر نگارنده در سناریوی انتخاب یکی از این دو کاندیدا به عنوان رئیسجمهور آینده ایران، قیمت دلار به سرعت افزایش یافته و در پایان همین سال 1396 به راحتی میتواند بالای قیمت 5000 تومان قرار گیرد.»
با این حال به نظر میرسد که پیشبینی این روزنامه به وقوع پیوسته است و تا پایان امسال شاهد اوج قیمت دلار تا به سطح 5 هزار تومان بودهایم اما به جای کاندیدای رقیب این روزنامه در دوران مسئولیت کاندیدای مورد نظر آنان این اتفاق افتاده است. مشخص نیست که اصلاحطلبان چه پاسخی به این موضوع دارند اما دولت در این زمینه به سراغ سوداگران و دلالان ارز رفته است و «ولیالله سیف»، رئیس بانک مرکزی قول داده که بساط دلالان را جمع میکند.
یادآور میشود گزارش دنیای اقتصاد، از گزارش سایت خبر آنلاین وابسته به دولت تهیه شده بود.
کدام دولتمردان گفتند برجام معجزه میکند؟!
«اینکه برجام همه مشکلات اقتصادی را حل خواهد کرد، ما نگفتیم، جریان مقابل دولت روحانی گفت! این جدیدترین سخنان آقای صادق زیباکلام، تحلیلگر مسائل سیاسی بود. سخنانی که تازگی ندارد. دولتمردانی که از زمان انتخابات 92 تحریمها را مشکلات بر سر راه اقتصاد کشور دانسته و برجام را چاره آن بعد از شکست در این گفتمان، به انکار روی آورده و تمامی سخنان خود را تکذیب کردند».
به گزارش روزنامه صبحنو از ابتدای آغاز دولت یازدهم، مذاکره با آمریکا برای روابط تجاری یا گشایش اقتصادی و رفع تحریمها زیربنای کار قرار گرفت و دولتمردان حتی موضوع کمآبی و خشکسالی را هم به برجام گره زده بودند اما بلافاصله بعد از برجام و شکستهای پی در پی آن مواضع دولت تدبیر و امید و حامیان آنها به یکباره و پس از تهیه برجام به کلی تغییر کرد و نقش تحریمها و آزاد شدن پولهای بلوکه شده به یک امر غیرمهم تبدیل شد که نمیتواند اقتصاد کشور را شکوفا کند.
حال صادق زیباکلام، تمام تقصیر را گردن منتقدان توافق هستهای و مذاکره با آمریکا دانست و گفت: «اینکه# برجام همه مشکلات اقتصادی را حل خواهد کرد، ما نگفتیم، جریان مقابل دولت روحانی گفت!»
این نخستین بار نیست که ارتباط برجام با معیشت و مسائل اقتصادی از سوی اصلاحطلبان انکار میشود، روزنامه وقایع اتفاقیه در مطلبی به نقل از «محمود سریعالقلم» در 26 دیماه نوشت: «یک اشتباه بزرگی که رابطه با برجام صورت گرفت، ایجاد انتظارات کهکشانی نسبت به نتایج برجام بود... قرار نبود برجام، مسائل ایران و غرب را حل کند یا گشایشهای اقتصادی فراوان به همراه آورد. این بیشتر پروپاگاندا بود.» آقای روحانی هم چندی قبل گفت: میگویند با برجام دولت برای ملت رفاه بیاورد، مگر ما برجام را آوردهایم؟ ما خادم مردم هستیم، برجام را خدا آورد. پیروزی ملت اراده حق بوده و همان خدا هم برای ملت سربلندی بیشتر و رفاه بیشتر خواهد آورد.
جالب اینکه مرور سخنان برخی مقامات دولتی، نشان از وعدههای عجیب و غریب قبل از اعلام توافق میدهد:
- حسن روحانی: تحریمهای ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید و مشکل محیطزیست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبی زیاد شده و بانکها احیا شوند.
- اسحاق جهانگیری: اینکه میگویند تحریمها روی آب آشامیدنی مردم هم تاثیر گذاشته کاملا درست است.
- مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهور: با لغو تحریمها یک ساله به شرایط پیش از تحریمها باز میگردیم.
- ولیالله سیف، رئیس بانک مرکزی: امسال (سال 94) اقتصاد ایران بعد از توافق هستهای شکوفا خواهد شد.
- علی طیبنیا، وزیر اقتصاد دولت یازدهم: سال 94 با توافق هستهای بذر اقتصاد ایران به ثمر مینشیند.
- اکبر ترکان، رئیس مناطق آزاد دولت یازدهم: منتظر هجوم سرمایههای خارجی بعد از توافق هستهای باشید.
- محمد نهاوندیان؛ معاون اقتصادی رئیسجمهور:بعد از توافق منتظر رشد اقتصادی، کاهش تورم و خروج از رکود باشید.
- حسن روحانی: ما در سال 95 بهاری را آغاز میکنیم که در آن بانکها و بیمههای ما تحریم نیستند و میتوانیم با کشورهای مختلف تجارت داشته باشیم و سرمایهگذاریها در کشور ما آغاز شده و قراردادهای بسیار مهمی در سطوح مختلف با کشورهای دنیا به امضا رسیده است.
- روحانی: تحریمهای بانکی، مالی، پولی، نفتی، پتروشیمی، بیمه، حمل و نقل و همه تحریمهای هستهای برداشته شد و شرایط برای فعالیت اقتصادی مردم ما آمادهتر شد.(فروردین95)
- روحانی: فقط سه ماه از اجرای برجام گذشته اما برخی فکر میکنند 30 سال گذشته است. در این سه ماه ببینید چه گشایشهای فراوانی ایجاد شده است؟
- محمدعلی نجفی، دبیر وقت: توافق هستهای موجب خروج سریع کشور از رکود خواهد شد.
ایسنا: روحانی کجاست که از نرخ ارز مکدر نمیشود؟!
یک خبرگزاری اصلاحطلب به کنایه نوشت آقای رئیسجمهور اکنون کجاست که از دلار 5700 تومانی مکدر نمیشود!
ایسنا از قول مجیدرضا حریری نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و چین نوشت: زمانی که دلار 4200 تومان شد. سخنگوی دولت گفت که «خاطر رئیسجمهور مکدر شده است»، اما حالا نمیدانیم امروز که به بیش از 5000 تومان رسیده خاطر رئیسجمهور در چه حال است! بهتر است به جای این صحبتها، مسائل را با مردم درمیان بگذاریم. اگر منابع ارزی در دسترس دولت نیست و نمیتواند همه ارزی که در خارج دارد را مدیریت کند به مردم بگوید که توقعات مردم با اتفاقات واقعی که در اقتصاد میافتد هم سطح شود.
وی اضافه کرد: این ندانستن مردم و نبود اطلاعات کافی به توقعاتی دامن میزند که خودش میتواند باز هم قیمت ارز را دچار نوسان کند.
وی ادامه داد: دو مسئله میتواند به آرامش در بازار ارز کمک کند؛ یکی بیان حقایق وضعیت اقتصادی و ارزی با مردم و دومی شفاف بودن روابط اقتصادی و گردشهای حسابهای کلان.
دولت به جای شعار و کلیگویی از تولید ملی حمایت کند
کلیگویی درباره حمایت از تولید داخلی، زیبنده مدیران دولتی نیست. آنها باید در عمل این شعار را اجرایی و پیاده کنند.
روزنامه جوان در این زمینه نوشت: وزیرکار در یادداشتی تأکید کرد: پشتیبانی از تولید ملی و کالای ایرانی به منزله حمایت از اشتغال، سرمایه، کار و کارگر ایرانی است. ارج و کرامت کارگر ایرانی در یک جامعه تولید محور نه مصرفی معنا و مفهوم پیدا میکند. لازمه رونق بازار فروش مبتنی بر این است که کالا از مطلوبیت لازم به جهت استاندارد، کیفیت، مرغوبیت، قیمت و خدمات پس از فروش مناسب برخوردار باشد. از سوی دیگر جدا از ترویج مصرف کالاهای داخلی و پرهیز از مصرف کالاهای مشابه خارجی، افزایش قدرت خرید مردم با ارائه کارتهای مصرف کالاهای ایرانی، جلوگیری از قاچاق و واردات بیرویه، همه و همه در تحقق بخشی شعار سال مؤثر هستند.
سیف رئیس کل بانک مرکزی در مطلبی تلگرامی در کانال خود نوشته است: ارتقای نقش بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاههای بزرگ و اصلاح نظام بانکی از مؤلفههای لازم جهت امکان حمایت از تولید کالای ایرانی است. وی نیز مانند وزیر کار حمایت از کالای ایرانی را حمایت از اشتغال دانسته و بر نقش کاهش قاچاق، برندسازی و مفاهیم اولیه اقتصادی درباره موفقیت یک بنگاه در فروش محصولات تأکید کرده است. اگر سه موضوع بالا را با دقت بنگریم به خوبی میتوان دریافت که حتی مردان اقتصادی دولت به دنبال موفقیتهای کوچک در مسیر تحقق شعار امسال نیستند، در حالی که شعار امسال نقش مهمی در روند توسعه کشور، ایجاد اشتغال و رفاه دارد.
متأسفانه رویهای در میان مسئولان وجود دارد که نه تنها در چارچوب وظایف محوله خود برنامهریزی نمیکنند، بلکه بیشتر راهکارهای کلی را برای سایر همکاران کابینه و مسئولان رده بالا گوشزد میکنند.
این راهکارها که برخاسته از کتاب اقتصاد خرد یا مبانی اقتصاد است و در هر دانشگاهی و هر رشتهای از علوم انسانی به آن اشاره دارد، کلیاتی است که تحقق آن وضع را بهتر میکند اما مشکل عمده ما در اجرای همین کلیگوییهاست.
به نظر میرسد، مسئولان اقتصادی برای تحقق شعار امسال به جای یادداشتنویسی و تکرار مبانی علم اقتصاد در یادداشتهای تلگرامی و غیرتلگرامی خود باید به فکر موفقیتهای کوچک در مسیر شعار امسال یعنی حمایت از کالای ایرانی باشند و به جای یادآوری وظایف دیگران که در اینجا رئیس کل بانک مرکزی و وزیر کار و رفاه اجتماعی بر مقابله با قاچاق تأکید کردهاند، به فکر چارهاندیشی و کمکرسانی در حطیه وظایف خود باشند. به عنوان مثال، وقتی رئیس کل بانک مرکزی بر لزوم اصلاح نظام بانکی برای حمایت از تولید کالای ایرانی تأکید دارد و این موضوع نیز بارها از این رسانه و رسانههای دیگر تأکید شده، دیگر نباید آقای سیف با تکرار این موارد فضای رسانهها را اشغال کند، بلکه در این چارچوب باید به ارائه برنامه مدتدار در بانک مرکزی اشاره کند و از خود این سؤال را بپرسد، یادداشتها و راهکارهایی که در حمایت از کالای ایرانی مینویسد، خطابش کیست؟
آیا کسی به غیر از سیف میتواند نقش پررنگتری در اصلاح نظام بانکی ایفا کند؟ اگر جواب منفی است که باید راهکارهای خود را برمبنای برنامهای زمانبندی شده ارائه کند و اگر شخص حقیقی یا حقوقی دیگری را مؤثرتر میداند باید از سمت خود استعفا داده و اجازه بدهد آن شخص در تحقق مأموریت حمایت از کالای ایرانی نقش خود را ایفا کند!
بازخوانی وعدههای دولتمردان نشان میدهد که آنها به مردم میگفتند «ارز نخرید ارزان میشود» اما اکنون همانها از گران شدن ارز استقبال میکنند.
به گزارش الف٬ گرانی دلار در بازار ارز در حالی ادامه دارد که پیشتر رئیسجمهور و رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده بود که دلار به زودی و طی روزهای آینده ارزان میشود؛ ولی گرانیها در بازار ارز در حالی هر روز رنگ جدیدی به خود میگیرد که با اوجگیری نرخ دلار هم حسن روحانی رئیسجمهوری و همولیا... سیف رئیس کل بانک مرکزی به مردم اطمینان داده بودند که دلار به زودی ارزان میشود؛ ولی به نظر میرسد وعدههای مسئولان در عمل تحقق نیافت و در روزهای آخر آذرماه 96 بود که ولیالله سیف از ارزانی دلار در ماههای بهمن و اسفند خبر داد؛ اما این وعده هیچ زمانی محقق نشد.
رئیس کل بانک مرکزی در اولین واکنش ارزی خود در سال جاری و به دنبال گرانی دلار تا 5100 تومان اعلام کرد که تقاضای کنونی بازار ناشی از مصارف واقعی نیست و انتظارات نقش مهمی در آن ایفا میکند.
گرچه رئیس کل بانک مرکزی به گونهای بار دیگر وعده ارزانی دلار را داد، اما توضیحی دراینباره نداد که اگر این وعده واقعی است چرا تاکنون عمدتا بازار خلاف این جریان حرکت کرده است؟
اخیرا اکبر ترکان مشاور عالی روحانی گفته بود اینکه قیمت دلار بالا رفت کار خوبی بود.
سخنان مشاور رئیسجمهور برعکس تمام سخنان خود رئیسجمهور و وعدههای داده شده بود؛ محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه 23 آذرماه در گردهمایی دانشجویان و جوانان حزب اعتدال و توسعه، با بیان اینکه رئیسجمهوری در جلسه امروز با وی تاکید کرده که درباره افزایش نرخ ارز بسیار نگران است، ادامه داد: آقای روحانی اصلا و به هیچ عنوان افزایش نرخ ارز را برنمیتابد و از افزایش آن بسیار مکدر است.
ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی هم 26 دیماه 96 درباره نوسانات نرخ ارز در ماههای اخیر، گفت: نرخ ارز ثبات نسبی مناسبی در مقایسه با گذشته داشته است و بانک مرکزی تلاش میکند، این نوسانات را به حداقل برساند.
حسن روحانی، رئیسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی خود در 2 بهمنماه 96 تاکید کرده بود که مشکلی از بابت دلار وجود ندارد و مردم خیالشان راحت باشد. روحانی درباره شایعه بالا بردن نرخ ارز در پایان سال اظهار داشت: به نفع دولت نیست که دلار را بالا ببرد تا مخارجش را تامین کند. ما اول سال یک پیشبینی درخصوص نرخ ارز میکنیم و من به مردم به صراحت میگویم دولت به دنبال افزایش نرخ ارز نیست و همواره من در دولت به مقامات مسئول این تاکید را داشتیم چرا که نوسانات مختلفی بر زندگی مردم خواهد گذاشت. روحانی تاکید کرد: خیال مردم از بابت دلار راحت باشد.
بعد از سخنان رئیسجمهور نرخ دلار در بازار در روز بعد، با افزایش روبرو شد.
ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی 3بهمن 96 درباره روند حرکتی نرخ ارز گفت: پیشبینی ما این است که با توجه به سیاستها و اقدامات بانک مرکزی در روزهای اخیر و کاهش التهابات جامعه این روند، کاهشی خواهد شد و به تعادل ماههای گذشته بازخواهد گشت. او 8 بهمن 96 هم گفت: دلار باز هم ارزانتر میشود و رئیسجمهور 17 بهمن 96 اعلام کرد؛ دلار 4800 تومان نیست.
17 بهمن 96، وزیر اقتصاد گفت: قیمت ارز پایین میآید. 6 اسفند مجدداً رئیس بانک مرکزی اظهار داشت:« قیمت ارز به تدریج متعادل خواهد شد».
مردم را از رقبای روحانی ترساندند اما ارز در دولت روحانی گران شد
«چگونه با پیروزی روحانی، قیمت دلار افزایش پیدا کرد»؟ وبسایت مشرق در گزارشی به بررسی پاسخ این پرسش پرداخت.
مشرق مینویسد: در فضای هیجانی انتخابات ریاستجمهوری سال 96 روزنامههای اصلاحطلب از تاکتیکهای جنگ روانی بسیاری برای تخریب کاندیدای رقیب استفاده میکردند. در این جهت علاوه بر اینکه گفته میشد رقیب حسن روحانی اگر انتخاب شود آزادیهای مدنی را محدود میکند و حتی در خیابانها دیوار میکشد (که از نظر عقلی بسیار موضوع غیرقابل باوری است) روزنامههای اصلاحطلب به وخیم شدن وضعیت اقتصاد کشور با رایآوری کاندیدای رقیب اشاره میکردند.
در همین راستا یکی از روزنامههای اقتصادی حامی روحانی (دنیای اقتصاد) با طرح این سؤال در تیتر خود که «پیروزی قالیباف یا رئیسی قیمت دلار را به کجا میبرد؟» نوشت: «با جمعبندی این موارد میتوان انتظار داشت در صورت انتخاب آقایان رئیسی یا قالیباف به عنوان رئیسجمهور آینده ایران، فارغ از گرایشهای سیاسیشان ما دوباره شاهد نوسانات و تنش بالا همانند سالهای90 و 91 در بازار ارز کشور باشیم و نظام ارزی ایران همچنان چند نرخی باقی میماند و به نظر نگارنده در سناریوی انتخاب یکی از این دو کاندیدا به عنوان رئیسجمهور آینده ایران، قیمت دلار به سرعت افزایش یافته و در پایان همین سال 1396 به راحتی میتواند بالای قیمت 5000 تومان قرار گیرد.»
با این حال به نظر میرسد که پیشبینی این روزنامه به وقوع پیوسته است و تا پایان امسال شاهد اوج قیمت دلار تا به سطح 5 هزار تومان بودهایم اما به جای کاندیدای رقیب این روزنامه در دوران مسئولیت کاندیدای مورد نظر آنان این اتفاق افتاده است. مشخص نیست که اصلاحطلبان چه پاسخی به این موضوع دارند اما دولت در این زمینه به سراغ سوداگران و دلالان ارز رفته است و «ولیالله سیف»، رئیس بانک مرکزی قول داده که بساط دلالان را جمع میکند.
یادآور میشود گزارش دنیای اقتصاد، از گزارش سایت خبر آنلاین وابسته به دولت تهیه شده بود.
کدام دولتمردان گفتند برجام معجزه میکند؟!
«اینکه برجام همه مشکلات اقتصادی را حل خواهد کرد، ما نگفتیم، جریان مقابل دولت روحانی گفت! این جدیدترین سخنان آقای صادق زیباکلام، تحلیلگر مسائل سیاسی بود. سخنانی که تازگی ندارد. دولتمردانی که از زمان انتخابات 92 تحریمها را مشکلات بر سر راه اقتصاد کشور دانسته و برجام را چاره آن بعد از شکست در این گفتمان، به انکار روی آورده و تمامی سخنان خود را تکذیب کردند».
به گزارش روزنامه صبحنو از ابتدای آغاز دولت یازدهم، مذاکره با آمریکا برای روابط تجاری یا گشایش اقتصادی و رفع تحریمها زیربنای کار قرار گرفت و دولتمردان حتی موضوع کمآبی و خشکسالی را هم به برجام گره زده بودند اما بلافاصله بعد از برجام و شکستهای پی در پی آن مواضع دولت تدبیر و امید و حامیان آنها به یکباره و پس از تهیه برجام به کلی تغییر کرد و نقش تحریمها و آزاد شدن پولهای بلوکه شده به یک امر غیرمهم تبدیل شد که نمیتواند اقتصاد کشور را شکوفا کند.
حال صادق زیباکلام، تمام تقصیر را گردن منتقدان توافق هستهای و مذاکره با آمریکا دانست و گفت: «اینکه# برجام همه مشکلات اقتصادی را حل خواهد کرد، ما نگفتیم، جریان مقابل دولت روحانی گفت!»
این نخستین بار نیست که ارتباط برجام با معیشت و مسائل اقتصادی از سوی اصلاحطلبان انکار میشود، روزنامه وقایع اتفاقیه در مطلبی به نقل از «محمود سریعالقلم» در 26 دیماه نوشت: «یک اشتباه بزرگی که رابطه با برجام صورت گرفت، ایجاد انتظارات کهکشانی نسبت به نتایج برجام بود... قرار نبود برجام، مسائل ایران و غرب را حل کند یا گشایشهای اقتصادی فراوان به همراه آورد. این بیشتر پروپاگاندا بود.» آقای روحانی هم چندی قبل گفت: میگویند با برجام دولت برای ملت رفاه بیاورد، مگر ما برجام را آوردهایم؟ ما خادم مردم هستیم، برجام را خدا آورد. پیروزی ملت اراده حق بوده و همان خدا هم برای ملت سربلندی بیشتر و رفاه بیشتر خواهد آورد.
جالب اینکه مرور سخنان برخی مقامات دولتی، نشان از وعدههای عجیب و غریب قبل از اعلام توافق میدهد:
- حسن روحانی: تحریمهای ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید و مشکل محیطزیست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبی زیاد شده و بانکها احیا شوند.
- اسحاق جهانگیری: اینکه میگویند تحریمها روی آب آشامیدنی مردم هم تاثیر گذاشته کاملا درست است.
- مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهور: با لغو تحریمها یک ساله به شرایط پیش از تحریمها باز میگردیم.
- ولیالله سیف، رئیس بانک مرکزی: امسال (سال 94) اقتصاد ایران بعد از توافق هستهای شکوفا خواهد شد.
- علی طیبنیا، وزیر اقتصاد دولت یازدهم: سال 94 با توافق هستهای بذر اقتصاد ایران به ثمر مینشیند.
- اکبر ترکان، رئیس مناطق آزاد دولت یازدهم: منتظر هجوم سرمایههای خارجی بعد از توافق هستهای باشید.
- محمد نهاوندیان؛ معاون اقتصادی رئیسجمهور:بعد از توافق منتظر رشد اقتصادی، کاهش تورم و خروج از رکود باشید.
- حسن روحانی: ما در سال 95 بهاری را آغاز میکنیم که در آن بانکها و بیمههای ما تحریم نیستند و میتوانیم با کشورهای مختلف تجارت داشته باشیم و سرمایهگذاریها در کشور ما آغاز شده و قراردادهای بسیار مهمی در سطوح مختلف با کشورهای دنیا به امضا رسیده است.
- روحانی: تحریمهای بانکی، مالی، پولی، نفتی، پتروشیمی، بیمه، حمل و نقل و همه تحریمهای هستهای برداشته شد و شرایط برای فعالیت اقتصادی مردم ما آمادهتر شد.(فروردین95)
- روحانی: فقط سه ماه از اجرای برجام گذشته اما برخی فکر میکنند 30 سال گذشته است. در این سه ماه ببینید چه گشایشهای فراوانی ایجاد شده است؟
- محمدعلی نجفی، دبیر وقت: توافق هستهای موجب خروج سریع کشور از رکود خواهد شد.
ایسنا: روحانی کجاست که از نرخ ارز مکدر نمیشود؟!
یک خبرگزاری اصلاحطلب به کنایه نوشت آقای رئیسجمهور اکنون کجاست که از دلار 5700 تومانی مکدر نمیشود!
ایسنا از قول مجیدرضا حریری نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و چین نوشت: زمانی که دلار 4200 تومان شد. سخنگوی دولت گفت که «خاطر رئیسجمهور مکدر شده است»، اما حالا نمیدانیم امروز که به بیش از 5000 تومان رسیده خاطر رئیسجمهور در چه حال است! بهتر است به جای این صحبتها، مسائل را با مردم درمیان بگذاریم. اگر منابع ارزی در دسترس دولت نیست و نمیتواند همه ارزی که در خارج دارد را مدیریت کند به مردم بگوید که توقعات مردم با اتفاقات واقعی که در اقتصاد میافتد هم سطح شود.
وی اضافه کرد: این ندانستن مردم و نبود اطلاعات کافی به توقعاتی دامن میزند که خودش میتواند باز هم قیمت ارز را دچار نوسان کند.
وی ادامه داد: دو مسئله میتواند به آرامش در بازار ارز کمک کند؛ یکی بیان حقایق وضعیت اقتصادی و ارزی با مردم و دومی شفاف بودن روابط اقتصادی و گردشهای حسابهای کلان.
دولت به جای شعار و کلیگویی از تولید ملی حمایت کند
کلیگویی درباره حمایت از تولید داخلی، زیبنده مدیران دولتی نیست. آنها باید در عمل این شعار را اجرایی و پیاده کنند.
روزنامه جوان در این زمینه نوشت: وزیرکار در یادداشتی تأکید کرد: پشتیبانی از تولید ملی و کالای ایرانی به منزله حمایت از اشتغال، سرمایه، کار و کارگر ایرانی است. ارج و کرامت کارگر ایرانی در یک جامعه تولید محور نه مصرفی معنا و مفهوم پیدا میکند. لازمه رونق بازار فروش مبتنی بر این است که کالا از مطلوبیت لازم به جهت استاندارد، کیفیت، مرغوبیت، قیمت و خدمات پس از فروش مناسب برخوردار باشد. از سوی دیگر جدا از ترویج مصرف کالاهای داخلی و پرهیز از مصرف کالاهای مشابه خارجی، افزایش قدرت خرید مردم با ارائه کارتهای مصرف کالاهای ایرانی، جلوگیری از قاچاق و واردات بیرویه، همه و همه در تحقق بخشی شعار سال مؤثر هستند.
سیف رئیس کل بانک مرکزی در مطلبی تلگرامی در کانال خود نوشته است: ارتقای نقش بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاههای بزرگ و اصلاح نظام بانکی از مؤلفههای لازم جهت امکان حمایت از تولید کالای ایرانی است. وی نیز مانند وزیر کار حمایت از کالای ایرانی را حمایت از اشتغال دانسته و بر نقش کاهش قاچاق، برندسازی و مفاهیم اولیه اقتصادی درباره موفقیت یک بنگاه در فروش محصولات تأکید کرده است. اگر سه موضوع بالا را با دقت بنگریم به خوبی میتوان دریافت که حتی مردان اقتصادی دولت به دنبال موفقیتهای کوچک در مسیر تحقق شعار امسال نیستند، در حالی که شعار امسال نقش مهمی در روند توسعه کشور، ایجاد اشتغال و رفاه دارد.
متأسفانه رویهای در میان مسئولان وجود دارد که نه تنها در چارچوب وظایف محوله خود برنامهریزی نمیکنند، بلکه بیشتر راهکارهای کلی را برای سایر همکاران کابینه و مسئولان رده بالا گوشزد میکنند.
این راهکارها که برخاسته از کتاب اقتصاد خرد یا مبانی اقتصاد است و در هر دانشگاهی و هر رشتهای از علوم انسانی به آن اشاره دارد، کلیاتی است که تحقق آن وضع را بهتر میکند اما مشکل عمده ما در اجرای همین کلیگوییهاست.
به نظر میرسد، مسئولان اقتصادی برای تحقق شعار امسال به جای یادداشتنویسی و تکرار مبانی علم اقتصاد در یادداشتهای تلگرامی و غیرتلگرامی خود باید به فکر موفقیتهای کوچک در مسیر شعار امسال یعنی حمایت از کالای ایرانی باشند و به جای یادآوری وظایف دیگران که در اینجا رئیس کل بانک مرکزی و وزیر کار و رفاه اجتماعی بر مقابله با قاچاق تأکید کردهاند، به فکر چارهاندیشی و کمکرسانی در حطیه وظایف خود باشند. به عنوان مثال، وقتی رئیس کل بانک مرکزی بر لزوم اصلاح نظام بانکی برای حمایت از تولید کالای ایرانی تأکید دارد و این موضوع نیز بارها از این رسانه و رسانههای دیگر تأکید شده، دیگر نباید آقای سیف با تکرار این موارد فضای رسانهها را اشغال کند، بلکه در این چارچوب باید به ارائه برنامه مدتدار در بانک مرکزی اشاره کند و از خود این سؤال را بپرسد، یادداشتها و راهکارهایی که در حمایت از کالای ایرانی مینویسد، خطابش کیست؟
آیا کسی به غیر از سیف میتواند نقش پررنگتری در اصلاح نظام بانکی ایفا کند؟ اگر جواب منفی است که باید راهکارهای خود را برمبنای برنامهای زمانبندی شده ارائه کند و اگر شخص حقیقی یا حقوقی دیگری را مؤثرتر میداند باید از سمت خود استعفا داده و اجازه بدهد آن شخص در تحقق مأموریت حمایت از کالای ایرانی نقش خود را ایفا کند!