ازدواج صحیح خداپسند؛ کلید حل مشکلات زندگی (زلال بصیرت)
یکی از روشهای قرآن کریم برای تربیت مردم این است که به برخی نشانهها و نعمات الهي به صورت خاص تصریح کرده و آنها را برجسته میکند؛ از جمله اين نعمتها همسرانی است كه از جنس خودتان برای شما آفرید تا به آرامش برسید.
این آرامش، حاصل همنوع بودن زوجين است، همه ما میدانیم زندگی دنیا همراه با سختیها، دلهرهها و مشکلات است و هر چه بشر به پیشرفتهای بیشتری دست یافته و تمدنها پیشرفتهتر شده است، آفت جديدی پدید آمده که روز به روز بیشتر دامنگیر بشر میشود و آن اضطراب و افسردگي است؛ به گونهای که در گذشته، حتی در کتابهای طبی پيشينيان کمتر سخنی از اضطراب و افسردگی به میان آمده است؛ در حاليكه امروز رشتههای گوناگون پزشكی برای علاج این بیماری پدید آمده و دانشگاههای متعددی به همین منظور در حال فعالیت هستند.
از حدود چهل سال پیش شاهد از همگسیختگی خانوادهها در غرب، آن هم در سطح اساتید رده بالای دانشگاهها به خاطر خیانتهای همسران نسبت به یکدیگر بودهایم و هر روز نیز دامنه این آشفتگيها و از همگسیختگیها بیشتر میشود و هر چند هنوز ـ بحمداللهـ این مشكل در کشور ما اندک است، اما در غرب بسیار زیاد است و موارد فراوني را در غرب ميتوان دید که عاطفهها از بین رفته، يا کمرنگ شده و چیزی به نام محبت و عاطفه بین افراد خانواده وجود ندارد. با مشاهده این موارد، بیشتر ميتوان به اهمیت آرامش و نعمت رابطه عاطفی در خانواده پی برد و این نعمت عظیمی است که غالباً از آن غافلیم.
در کشور ما زوجهاي فراواني را ميتوان سراغ گرفت که دهها سال با هم زندگی کردهاند و از محبتشان نسبت به هم ذرهای کم نشده است؛ آیا میتوان چنین نعمتی را با پول خرید؟! تا خداوند دلها را به هم نزدیک و مهربان نکند، با پول و علم و تکنولوژی نمیتوان چنين رابطهاي را ايجاد کرد.
ضرورت احترام متقابل در زندگی
خداوند هیچ دو انسانی را کاملاً شبیه به هم خلق نکرده است، بر همين اساس طبیعتاً در بین خانواده نیز اختلافاتی وجود دارد؛ اما اگر بنا باشد كه یکی از طرفین بخواهد در زندگی سلیقهاش را بر دیگری تحمیل کند، هرگز سازش و زندگی آرام حاصل نخواهد شد؛ از این رو باید عاقلانه و با تدبیر عمل کرد و به خواسته دیگران نیز احترام گذاشت و در حد معقول، زمینه تحقق خواستههای طرف مقابل را نیز فراهم کرد.
هرگز نباید سلیقه خود را بر دیگران تحمیل کنیم، البته این جمله بدین معنا نیست که هرچه طرف مقابل گفت، پذیرفته شود! بلکه باید حد و مرز و ملاکی برای اين امر مشخص شود. به همين منظور خداوند متعال در شرع حقوقی را براي هر يك از زوجين تعیین کرده و هر کسی باید حقوق و تکالیف خود را بشناسد و آن را رعایت کند؛ البته كنار اين حقوق و تكاليف و در اموری که مخالفتی با شرع ندارد، باید با مسامحه رفتارشود؛ به عنوان نمونه در امور مربوط به خانه، باید سلیقه زن به عنوان مدیر خانه، پذیرفته شود و کارهای بیرون از منزل، بیشتر با سلیقه مرد انجام پذیرد.
حضرت امام(ره) در بسیاری از موارد الگو و نمونه بود،یکی از مطالبي که چندین مرتبه در برخی مراسم عقد ازدواج از ایشان دیدهام، این است که ایشان همواره بعد از اجرای خطبه عقد، فقط اين جمله را به زن و شوهر میگفتند: «با هم سازگار باشید»؛ یعنی مبادا در امور عادی- که مخالف با شرع نیست- متعصبانه و سختگیرانه برخورد کنید؛ ازاشتباه هم تغافل کنید و سعی کنید مهربانی و الفتي که خداوند بین شما قرار داده، خدشهدار نشود.
هر چند اين محبت و مهربانی بین زن و شوهر، خدادادی است، اما اگر این موارد رعایت نشود، به مرور محبتها کمتر شده و- خداي ناكرده- کار به جایی میرسد که طرفین يكدیگر را دوست ندارند. لذا راز سعادت خانواده، حفظ انس و مهربانی خدادادی در خانواده است.
براساس روایتی ازپیامبر اکرم (ص)هرکس ازدواج کند، نيمي از دینش را احراز کرده و باید برای نيمه دیگر دینش، تقوای الهی را رعایت کند. براي درك اين روايت بايد توجه داشته باشيم كه خداوند متعال، برای انسانها تکالیفی را مشخص کرده که هر كسي در سایه انجام آنها میتواند به سعادت دنیا و آخرت برسد. برخی از این تکالیف، اجتماعی و بعضي نيز فردی هستند؛ با ازدواج صحیح و خداپسند بخش مهمی از مسئولیت اجتماعی يك فرد که نمود آن در خانواده است، به انجام میرسد و فرد با ازدواج صحیح میتواند تمرکز بیشتري براي انجام مسئولیتهای دیگر داشته باشد.
ازدواجِ صحیحِ خداپسند، راه را برای انجام مسئولیتهاي دیگر هموار میکند، امروزه بسیاری ازمشکلات غرب و افسردگیها، به خاطر سامان نگرفتن خانوادههاست.
بیانات آيتالله مصباح يزدي (دامظله)
در مراسم عقد تعدادي از زوجهای جوان؛ قم؛ 96/11/3
زلال بصیرت روزهای پنجشنبه منتشر میشود.