kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۶۱۶۶
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۹
گزارش مشاور ارشد وزیر نفت نشان داد

کارشکنی توتال دراستفاده از توان شرکت‌های ایرانی

محمدرضا نعمت زاده، مشاور ارشد وزیر نفت در نامه‌ای به بیژن زنگنه، با ‌اشاره به مقاومت توتال در استفاده از توان لوله سازان داخلی، از بهانه جویی این شرکت فرانسوی برای عدم استفاده از توان داخلی و رجوع به تولیدکنندگان خارجی انتقاد کرده است.




به گزارش خبرنگار مهر، ۱۲ تیر ماه سال جاری بود که در قالب قراردادهای جدید نفتی ایران(IPC)، توافقنامه (HOA) و ۱۴ پیوست آن در زمینه توسعه بخش فراساحل فاز ۱۱ پارس جنوبی بین وزارت نفت ایران و کنسرسیومی به رهبری شرکت فرانسوی توتال به امضا رسید.
یکی از محورهای کلیدی این قرارداد که از اهمیت بیشتری برخوردار است، انتقال فناوری و تجهیزات ساخت داخل است. توتال و شرکایش موظف به اجرای قانون «استفاده حداکثری از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آن در امر صادرات» مصوب ۶ شهریورماه سال ۹۱ هستند. انتقال فناوری به داخل کشورنیز در چهار سطح انجام می‌شود که یکی از آنها بهره‌گیری از حداکثر توان مشاوران، سازندگان، پیمانکاران و شرکت‌های داخلی است که بیژن زنگنه، وزیر نفت تاکید ویژه‌ای بر آن دارد.
با این وجود و علیرغم تاکیدهای مکرر وزیر نفت در استفاده از حداکثر توان داخلی به نظر می‌رسد شرکت فرانسوی توتال مجری فاز ۱۱ پارس جنوبی، در مقابل اجرای این قانون مقاومت می‌کند.
محمدرضا نعمت‌زاده، مشاور ارشد زنگنه ۱۱ دی ماه سال جاری در نامه‌ای به بیژن زنگنه، وزیر نفت، با‌اشاره به مقاومت توتال در استفاده از توان لوله سازان داخلی، از بهانه جویی این شرکت فرانسوی برای عدم استفاده از توان داخلی و رجوع به تولیدکنندگان خارجی انتقاد کرده است.در این نامه آمده است: «طی پیگیری‌های به عمل آمده درخصوص استفاده حداکثری از توان تولیدکنندگان داخلی در پروژه فاز۱۱ پارس جنوبی (شرکت توتال) جلسات متعددی با لوله سازان شرکت نفت و گاز پارس و معاونت مهندسی توسعه شرکت ملی نفت ایران انجام شد. در این جلسات مقاومت شرکت توتال در پذیرش لوله سازان داخلی از سوی مسئولین شرکت نفت و گاز پارس به بهانه انفجار خط لوله در خارج و داخل کشور اعلام شد.»نعمت‌زاده در گزارش خود ادامه داده است: «این درحالی است که به تازگی با توجه به حمایت‌های شما، در مورد ضرورت تولید لوله‌های مذکوردرداخل کشور ظاهرا شرکت توتال مسائل فنی را حل شده تلقی و اعلام نموده است که واگذاری ساخت لوله در داخل موجب تاخیر ۶ ماهه در اجرای پروژه می‌شود.»در نامه مشاور وزیر نفت تأکید شده است: «از آنجایی که شرکت توتال از ابتدا نسبت به دعوت شرکت‌های ایرانی کوتاهی نموده است به نظر می‌رسد مباحث فنی و تاخیر پایه اساسی نداشته و باید با تمهیداتی شرکت مذکور مکلف به استفاده از توانمندی داخلی شود.»بر اساس این گزارش، نعمت زاده، مشاور ارشد وزیر نفت درتاریخ ۲۹ مهر ماه سال ۹۶ نیز طی نامه‌ای خطاب به غلامرضا منوچهری، معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران نوشته بود: « پیرو دریافت گزارش پیشرفت کار مناقصات فاز ۱۱ پارس جنوبی متوجه شدم که شرکت توتال به بهانه عدم صلاحیت تولیدکنندگان داخلی برای خرید لوله ۳۲ اینچ، اقدام به دعوت از سه شرکت salzghiten، sumitomo و metal one نموده است. این در حالی است که سه شرکت لوله سازی داخلی آمادگی و توان کامل در ساخت این نوع لوله‌ها دارند. بنابراین خواهشمند است دستور فرمایید تا شرکت توتال سفارش گذاری و خرید لوله ۳۲ اینچ فورا متوقف کند و از سه شرکت ایرانی مذکور دعوت به مناقصه کند.»
شایان ذکر است که با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و همچنین وزیر نفت در استفاده حداکثری از توانمندی‌های داخلی انتظار می‌رود این وزارتخانه با جدیت بیشتری همانند همیشه پیگیر اصلاح این رویه از سوی شرکت فرانسوی
توتال باشد.