هشدار کارشناس انرژی و سیاست خارجی:
قرارداد گاز با نروژیها را کرسنتیها منعقد کردهاند
کارشناس انرژی و سیاست خارجی با اشاره به قرارداد تولید گاز ال ان جی که بین شرکت ملی نفت و شرکت نروژی منعقد شده است، گفت: باید نگران این قرارداد بود، زیرا کسانی آن را امضا کردند که کرسنت را نیز منعقد کرده بودند.
ابوالفضل ظهرهوند در گفت وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به قرارداد تولید ال ان جی که شرکت ملی نفت ایران با یک شرکت نروژی امضا کرد و به موجب آن قرار است گاز شیرین به قیمت بسیار ناچیز برای تولید ال ان جی اختصاص یابد، گفت: این موضوع با متنوعسازی سبد صادراتی انرژی متفاوت است و از این موضوع باید ابراز نگرانی کرد، زیرا کسانی این قرارداد را منعقد کردهاند که نقش مستقیم در امضای قرارداد کرسنت داشتند.
وی با تاکید بر اینکه شیوه عقد قرارداد بسیار تعیینکننده است، خاطرنشان کرد: در برخی از موارد وقتی میخواهیم طرف مقابل را وسوسه کنیم حاضریم قیمت را پایین ببندیم، اما وقتی کلیات قرارداد را ملاحظه میکنیم میبینیم به ضرر منافع ملی و به نفع واسطهگران است.
این کارشناس انرژی و سیاست خارجی با اشاره به اینکه معتقدم باید شفافیت در عقد قراردادها وجود داشته باشد ادامه داد: نظارت کارشناسی و دقیق باید روی قراردادها صورت گیرد تا شاهد ماجراهایی مانند کرسنت و امثال آن نباشیم، زیرا میبینیم کسانی این قراردادها را منعقد میکنند که سابقه خوبی در انعقاد قرارداد نداشتند.ظهرهوند عنوان کرد: متاسفانه این قراردادها همواره با توجیهاتی محرمانه است و این پنهانکاری و محرمانه بودن حتی در عمیقترین لایههای تصمیمگیری دردسرهایی را ایجاد خواهد کرد.
وی ادامه داد: مراکز تکنیکالی نیز از قراردادها مطلع نمیشوند که این موضوع میتواند به ضرر کشور باشد. بنابراین ما باید نهادهایی داشته باشیم که این قراردادها را کنترل کرده و بدون دخالت وزیر مورد بررسی قرار دهند.
این کارشناس انرژی و سیاست خارجی تصریح کرد: عدم شفافیت میتواند برای دولتهای بعد و ملت مشکلآفرین شود، بنابراین باید هرچه سریعتر این کار صورت گیرد.ظهرهوند در پاسخ به این سؤال که وزیر نفت معتقد است در یک دورهای توانستیم گاز خود را با قیمت خوب بفروشیم و الان این مشتری وجود ندارد، افزود: این نظر که مجبور هستیم با قیمت پایین گاز را بفروشیم، برخاسته از یک نوع رویکرد است. در واقع اگر مسئله خامفروشی را کنار میگذاشتیم منابع ملی خود را متفاوت میدیدیم هرگز این حرف را نمیزدیم.
وی ادامه داد: قبل از انقلاب آقای زکی یمانی وزیر وقت نفت عربستان در توجیه اینکه چرا تا این حد روی افزایش تولید نفت متمرکز است و نفت خود را به ثمن بخس میفروشد گفته بود نفت در آینده نه چندان دور ارزش خود را در اقتصاد از دست میدهد و تبدیل میشود به یک مایع بد بو و کثیف و سیاه که روی دست ما میماند، بنابراین باید زودتر آن را استخراج کرده و به فروش رسانیم تا بتوانیم از محل درآمدهای آن سرمایهگذاری کرده و کشور را اداره کنیم.
این کارشناس انرژی و سیاست خارجی تصریح کرد: صحبتهای این فرد نشان از جهالت نبود، بلکه ناشی از سرسپردگیاش به غرب بود و الان میبینید حرکتی که آمریکاییها میکنند و سرمایهگذاری سنگین آنها در حوزه نظامی مربوط به کنترل انرژی است و کسی که انرژی را کنترل کرد جهان را کنترل میکند. من متاسفم از اینکه انرژی که میتواند موجب آقایی ما در جهان شود را با قیمتهای مفت و به ثمن بخس میفروشیم و چنین اظهاراتی میکنیم.