kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۹۱۴۸
تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۳۹۶ - ۲۰:۴۷
خط بطلان بر ادعاهای ریاض- واشنگتن

شورای امنیت، نقش ایران در حمله موشکی به فرودگاه ریاض را رد کرد



برخلاف ادعاهای ائتلاف تحت رهبری ریاض و واشنگتن مبنی بر اینکه موشکی که به سمت فرودگاه بین‌المللی ملک «خالد» در نزدیکی ریاض شلیک شده، ایرانی بوده است، گزارش محرمانه شورای امنیت، هرگونه ارتباط این حمله با ایران را رد کرده است.
دهم نوامبر، یک هیئت منصوب شده توسط شورای امنیت سازمان ملل نامه‌ محرمانه‌ای را به دیپلمات‌های ارشد ارسال کرد که در آن تصریح شده بود که هیچ شواهدی در خصوص ادعاهای عربستان سعودی مبنی بر اینکه ایران مسئول حمله اخیر موشکی انصارالله به ریاض است، وجود ندارد.
پایگاه تحقیقی آمریکایی «اینترسپت» در گزارشی ضمن اعلام این خبر نوشت، طبق گفته اعضای این هیئت،  تنگ‌تر شدن محاصره یمن توسط ائتلاف سعودی و تکیه عربستان سعودی به بند 14 از قطعنامه 2216 شورای امنیت سازمان ملل، که به  کشورهای عضو سازمان ملل اجازه می‌دهد تا اقداماتی را به منظور جلوگیری از انتقال کالاهای نظامی به انصارالله انجام دهند، ظاهراً تلاشی برای ایجاد مانع در مسیر تحویل کمک‌های انساندوستانه به غیرنظامیان یمنی است.
با این حال، ریاض اصرار دارد که مسدود کردن تمامی بنادر زمینی، هوایی و دریایی یمن توسط نیروهای ائتلاف تحت رهبری ریاض، موقتی بوده است و در فرایند تحویل کمک‌های غذایی به کشور یمن اخلال ایجاد نمی‌کند.
عربستان سعودی ایران را متهم کرده است که موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد در اختیار انصارالله یمن قرار داده است. عربستان مدعی است که یکی از این موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را در روز 4 نوامبر، بر فراز ریاض رهگیری کرده است و تهران این ادعا را «خلاف واقعیت» دانسته است.
مقامات ارشد آمریکا از جمله «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا نیز ایران را مقصر حمله به فرودگاه ملک خالد در نزدیکی ریاض دانسته‌اند.
ایران به طور دائم شایعاتی مبنی بر تسلیح انصارالله را رد کرده است و «حسن روحانی» رئیس‌جمهور ایران تصریح کرده است که پرتاب موشک انصارالله به سمت پایتخت عربستان، «واکنش به تهاجم (ریاض)»  بوده است و افزود که اعتقاد ریاض به دشمن بودن جمهوری اسلامی با ایران، «یک اشتباه استراتژیک» است.
شلیک موشک یمنی‌ها به سوی ریاض
شنبه 13 آبان ماه (4 نوامبر ) حدود ساعت هشت و ۲۰ دقیقه به وقت محلی بود که صدای انفجار شدیدی در شمال فرودگاه ملک خالد شنیده شد. یگان موشکی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن یک فروند موشک بالستیک دوربرد از نوع «برکان اچ 2» به سمت فرودگاه بین‌المللی ملک خالد ریاض پایتخت عربستان شلیک کرد که به هدف اصابت کرد. منابع نظامی یمنی اعلام  کردند که ارتش و کمیته‌های مردمی این موشک را به فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در ریاض شلیک کرده‌اند که در پی اصابت این موشک فعالیت این فرودگاه مختل شد. سازمان هواپیمایی عربستان  هم اعتراف کرد که این موشک بالستیک ارتش وابسته به انصارالله یمن در محوطه فرودگاه ملک خالد در ریاض فرود آمد.
در همین راستا، محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله یمن گفت: ما بارها تأکید کردیم که در واکنش به ادامه بمباران غیرنظامیان بی‌گناه پایتخت‌های کشورهای متجاوز را با موشک‌های بالستیک هدف قرار خواهیم داد. سخنگوی انصارالله در گفت‌وگوی خود با شبکه الجزیره به هدف قرار دادن عمق عربستان و شهرهایی که جنگنده‌های ائتلاف متجاوز عربی از آنجا می‌آیند، تهدید کرده بود. وی گفته بود که هدف قرار دادن ابوظبی هم یکی از اولویت‌های اصلی ارتش و کمیته‌های مردمی در دوره آتی است.
اتهام‌زنی ائتلاف تحت رهبری ریاض
و واشنگتن به تهران
ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی ضمن متهم کردن ایران به نقش داشتن در حمله موشکی به فرودگاه بین‌المللی ریاض، گفته این حمله می‌تواند عمل جنگی تلقی شود و ممکن است به آن پاسخ دهد.
در بیانیه‌ای که  از سوی ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان منتشر شد ادعا شده بود که پرتاب این موشک را «تعرض مستقیم نظامی» توسط ایران قلمداد می‌کند. این بیانیه که توسط خبرگزاری رسمی عربستان سعودی منتشر شد همچنین مدعی شد: «نقش ایران و فرماندهی مستقیم آن بر حوثی‌ها در این مورد آشکارا تعرضی به کشورهای همسایه است و صلح و ثبات در منطقه و جهان را تهدید می‌کند. به همین دلیل فرماندهی ائتلاف این را یک تعرض فاحش نظامی توسط رژیم ایران تلقی می‌کند و می‌تواند عملی جنگی علیه پادشاهی عربستان سعودی تلقی شود.» پیش از آن نیز دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با بیان اتهاماتی مشابه علیه ایران گفته بود که به عقیده او، پرتاب موشک از یمن به عربستان، کار ایران است و همچنین مدعی شده بود که سیستم‌های آمریکایی مستقر در عربستان سعودی این موشک را ساقط کرده‌اند.
متهم کردن ایران به قاچاق موشک
برای افزایش تحریم‌هاست
شورای عالی سیاسی یمن که ریاست آن را صالح صماد بر عهده دارد در بیانیه‌ای ضمن مضحک توصیف کردن اظهارات دشمن در رابطه با متهم کردن ایران به دست داشتن در حمله موشکی یمن علیه عربستان اعلام کرد: متهم کردن جمهوری اسلامی ایران به قاچاق موشک و مهمات به یمن دروغ محض است و با این اتهامات می‌خواهند گذرگاه‌های یمن را ببندند و تحریم علیه ملت یمن را افزایش دهند.
واکنش مقامات نظامی کشورمان هم به این اتهامات صریح و قاطع بود. سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، با تکذیب این خبر گفت که امکان انتقال موشک از ایران به یمن وجود ندارد و این موشک‌هایی که شلیک می‌شود متعلق به خود یمن است که آنها را بازسازی کرده‌اند و با افزایش برد آنها در پی انتقام خون شهدای یمن هستند. پیش‌تر نیز فرمانده سپاه درخصوص برد موشک‌های ایران گفته بود که ایران با وجود توانایی افزایش برد، اما چنین برنامه‌ای ندارد.
همزمان، امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران نیز ضمن رد اتهام کمک موشکی به انصارالله یمن گفت: «مگر کسی از آمریکا سوال می‌کند که شما چه چیزی در اختیار عربستان قرار می‌دهید. بنا نیست هر اتفاقی در منطقه رخ داد آمریکا، ایران را متهم کند، البته از دشمن این ادعاها بعید نیست.»
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه نیز با رد اتهامات وارده در بیانیه اخیر ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی علیه یمن به جمهوری اسلامی ایران این اتهامات را ناروا، غیرمسئولانه، مخرب و تحریک‌آمیز خواند.
با این حال انتشار گزارش محرمانه شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر عدم هر گونه ارتباط ایران با حمله موشکی گروه‌های مردمی و مقاومت یمن به ریاض، خط بطلانی بر چند هفته اتهام‌زنی و فضاسازی واشنگتن و ریاض علیه برنامه موشکی کشورمان بود.