مشکل تبادلات ارزی و انتقال پول نفت سر جای خود باقی است(خبر ویژه)
«در مذاکرات یک آبنباتی نشان دادند، امتیازات را از ما گرفتند و هیچ امتیاز اقتصادی ندادند»
حسین صمصامی استاد دانشگاه و سرپرست اسبق وزارت اقتصاد در گفتوگو با روزنامه وطن امروز درباره وضعیت پسابرجام تصریح کرد: ما نفت صادر میکنیم و در قبال آن یورو میگیریم، پول را هم در بانک خارجی میگذاریم، دلیل آن هم این است که نمیتوانیم پول نفت را منتقل کنیم اما بخش عظیمی از اقتصاد کشور از نفت است پس دولت از بانک مرکزی پول میگیرد و به پشتوانه همان پولی که در خارج است هزینه میکند. آن دلار یا یورو در همان بانک میماند و اگر توانستیم از همان کشور کالا وارد کنیم، اگر هم نتوانستیم میتوانیم با کشورهای دیگر ارتباط مالی برقرار و تجارت کنیم.
وی اضافه کرد: یک آبنباتی نشان دادند که بتوانند با ایران مذاکره کنند. آنها میخواهند همانطور که هستهای را بهم زدند و در رآکتور هستهای بتن ریختند، در موشک هم بتن بریزند. اگر غرب میخواست برای ما تسهیلاتی ایجاد کند الان ما مشکل تبادلات ارزی نداشتیم. برجام نقطه ضعف کشور را برای کشورهای خارجی عیان کرد و آنها با جسارت بیشتری دست به محدود کردن ایران زدند. همین که ما نشان دادیم حاضریم برای موضوعات اقتصادی هر کاری بکنیم یعنی در اقتصاد بسیار آسیبپذیر هستیم.
وی همچنین گفته است بانک مرکزی حدود 20 میلیارد دلار به بانکها داد تا بانکهای عامل بازار را مدیریت کنند اما آنها ارز را نفروختند و وقتی قیمت ارز بالا رفت، فروختند. تازه ریالی از سود آن را هم به بانک مرکزی ندادند، یعنی حتی با بانک مرکزی تسویه هم نکردند که بانک مرکزی هم شبانه از حسابهای این بانکها پول برداشت کرد. حالا بگذریم از اینکه عدهای نادان میگویند بانک مرکزی حق نداشته چنین کاری کند.
کلی بگویم بخشی از بانکهایی که در حال حاضر بدهی دارند، یکی از این بانکها بانکی بود که رئیس کل بانک مرکزی حال مدیرعامل آن بود (بانک کارآفرین) یا بانک دیگر بانک ایرانزمین بود.